Zoektocht naar harde vacature cijfers, 2

search Eerder vandaag heb ik een saaie verhandeling gegeven over de enquete van CBS. Saai, maar wel noodzakelijk. In komende afleveringen ga ik in op de wijze waarop JobFeed vacatures spidert om vervolgens een vergelijking proberen te maken tussen de cijfers van CBS en Jobfeed.

Maar eerst is het tijd voor een kort intermezzo waarbij de vacature aantallen volgens CBS even kort de revue te passeren. Tenslotte gaan we er vanuit dat CBS de meest betrouwbare schatting voor vacature aantallen biedt.

In onderstaande grafiek zijn de aantallen openstaande, onstane en vervulde vacatures sinds het eerste kwartaal van 2007 weergegeven:

CBS | Vacature aantallen Q1 2007 - Q1 2009 En het gaat dan natuurlijk vooral om de aantallen ontstane vacatures. Dat zijn de aantallen die we uiteindelijk willen vergelijken met de resultaten uit JobFeed.

Wat ik overigens vooral jammer vind is dat CBS niet de cijfers van de vervallen vacatures openbaar heeft gemaakt. Want daar zou je zeker ook een duidelijke impact van de recessie moeten zien.

Overigens kan je een aardige krapte indicator maken met behulp van deze cijfers. Gewoon door het aantal ontstane en vervulde vacatures tegen elkaar afzetten. Zijn er meer ontstane dan vervulde vacatures dan is de arbeidsmarkt krap; zijn er meer verbulde dan ontstane vacatures dan is de arbeidsmarkt ruim. En dat ziet er in een grafiek zo uit:

CBS | Krapte indicator Een negatief percentage betekent krapte, een positief percentage betekent ruimte in de arbeidsmarkt. Nou, het mag duidelijk zijn dat in het derde kwartaal van 2008 de klad er al volledig inkwam. Feitelijk nog voordat alle ellende losbarstte.

Maar goed, het gaat dus in dit verband uitsluitend om de aantallen nieuwe vacatures. Volgens CBC, wel te verstaan.

Geef een reactie