Breaking news: vacatures in juli

happy Alweer een maand voorbij! Dus kan er wat gezegd worden over de  vacatures van de afgelopen maand. En dat betekent een informatievoorsprong van zo’n drie weken. Voor lezers van dit blog dan wel te verstaan.

En er is goed nieuws te melden. Want deze maand doet voor het eerst in bijna een jaar geen pijn aan de ogen. We gaan amper achteruit. Eindelijk!

Zo zien de eerste zeven maanden van het jaar er uit; zowel voor 2008 als 2009:

Vacaturevolumes per maand, januari - juli voor 2008 en 2009 
Is dat geen prachtig gezicht? Ten opzichte van vorig jaar laat de maand juli van 2009 nauwelijks een achteruitgang zien. Slechts 4,7%! Natuurlijk; het is een vakantiemaand. En inderdaad, na de zomervakantie van 2008 ging het fout. Maar zullen we even niet zeuren? En gewoon genieten!

Want laten we wel zijn, voorgaande maanden lieten ruim 20% (tot zelfs meer dan 30%) achteruitgang zien ten opzichte van dezelfde maanden van 2008. Dus is de situatie van juli een verademing. Ook als over een paar maanden zou blijken dat er slechts sprake was van een adempauze…

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Voortschrijdende jaarvolumes, sept 2007 - aug 2008 t/m aug 2008 - juli 2009
Mooi he! Nauwelijk nog achteruitgang te bespeuren (-0,4%). Nou maar hopen dat we het vanaf nu droog kunnen houden. En daarop bestaat helaas buitengewoon weinig kans…

Volgens voorspellingen zal het najaar een sterk oplopende werkloosheid laten zien. En dan volgt er begin 2010 ook nog eens een klap in de overheid.

De komende maanden zullen volgens deze voorspellingen dus geen prettig beeld te zien geven. Nu gaan we natuurlijk wel de periode in waarbij ook in 2008 al de gevolgen van de recessie zichtbaar werden in dalende vacaturevolumes.

De vraag is dus of een eventuele verdere daling heel erg sterk zal zijn. Het totale vacaturevolume is over de meetperiode al met bijna 21% teruggelopen. Dat is natuurlijk heel veel. Verder is de terughoudendheid bij het aannemen van personeel al snel na het begin van de economische crisis zichtbaar geworden in de cijfers. Tenslotte start je als werkgever met minder geld uit te geven aan werving, vervolgens kondig je een vacaturestop af.

Het is slechts speculatie, maar het zou me verbazen als de vacaturesvolumes nog veel verder teruglopen. Zelfs bij een toenemende werkloosheid. Hoewel we ongetwijfeld de bodem nog niet hebben bereikt is die wel in zicht. Of ben ik ook gewoon recessiemoe en is de hoop de vader van deze gedachte?

Zoals altijd; de komende maanden zullen het echte verhaal gaan vertellen…

Geef een reactie