Leegloop aan vacatures in ICT. En er komt nog meer aan

In de eerste zeven maanden van dit jaar is het aantal ICT vacatures 31% lager dan in dezelfde periode van 2008. Maar dat zou nog wel eens een stuk slechter kunnen worden.

Althans, volgens Gerard Sanderink (eigenaar van Centric). In een artikel in het FD getiteld: Ontslaggolf Nederlandse IT-sector schetst deze ondernemer het volgende doemscenario voor de beroepsgroep:

De Nederlandse automatiseringssector zal na de zomer getroffen worden door een nieuwe ontslaggolf. IT-bedrijven hebben in februari en maart zulke grote schade opgelopen van de industriebrede vraaguitval dat collectief ontslag voor sommige spelers onafwendbaar is.

Gezellig… Een belangrijke reden voor dit doemscenario is volgens Sanderink de verlieslatende contracten waarmee veel branchegenoten zijn opgescheept. Hierdoor lijkt ontslag op termijn onvermijdelijk geworden.

Ook over de termijn van deze ellende is Sanderink weinig rooskleurig. Hij verwacht dat pas tegen eind 2010 er sprake zal zijn van herstel.

Geef een reactie

4 Comments
 • Thomas Waldman
  says:

  Ik denk dat de belangrijkste scheiding tussen mannen en muizen in 2003/2005 al heeft plaats gevonden. De ontslagen die nu nog vallen zijn het slachtoffer van organisatiebrede trajecten en staan derhalve net zo dicht bij de slachtbank als andere stafafdelingen.

 • NS
  says:

  Werkende bij een ICT recruiter zie ik ook niet echt massale aantallen goede ITers online komen die ontslagen zijn. Integendeel lijken de bedrijven vast te houden aan hun goede mensen en zijn de kandidaten zoiezo voorzichtiger geworden om te veranderen. Er komen natuurlijk meer profielen online tegenwoordig maar dit is niet echt spectaculair te noemen.

  Ik zie het zo rampzalig toch niet echt worden in de ICT sector, wat moet het dan worden in sectoren waar er nooit echt een zwaar tekort was aan profielen, dat wordt dan de totale slachting?

 • Bas van de Haterd
  says:

  Nou, als ik hoor dat het ELKE TWEE WEKEN bijltjes dag is bij Atos, zodat ze geen massa ontslag moeten aankondigen. En dat er een hoop aangeworven mensen al in hun proeftijd bij Logica en Cap weer mogen vertrekken, zit er toch iets scheef.
  Maar toegegeven, de vraag is wat voor functies het zijn. Maar dat er veel mensen nu half op straat staan, ja. Half omdat ze weer net zo makkelijk vaak bij de eindklant terecht kunnen. Vergeet niet dat veel grote bedrijven (ik ken een financiële reus…) hun inhuur nu lekker vervangt met mensen in loondienst. Ja, dat raakt de detacheerders, maar niet de IT markt als zodanig.

 • Rob van Elburg
  says:

  Ja, spannend is dit zeker. Tendentieus ook, want in stuk wordt ook gesproken over het gegeven dat  Sanderink van de ruim 9000 er ‘minder dan vijftig’ moeten laten gaan.

  Nu is elk ontslag er 1 teveel, maar waar praten we over?

  – Een recessie die ervoor zorgt dat bepaalde ICT groepen minder in trek zijn, dus reorganisatie?

  – Een daadwerkelijk overschot van hoogopgeleide technische ICT-ers op de arbeidsmarkt?

  Dat laatste zou uniek zijn en onze branche echt raken. Zorgen over deze berichtgeving ga ik mij pas maken als een Ordina, een Cap Gemini, een Centric en een Atos Origin op strategisch niveau afspraken gaan maken en gezamelijk oplossingen gaan zoeken. Zo van, jullie het middleware reorganiseren, dan doen wij het in development, en dan mogen de anderen gaan snijden in front-end en/of  system engineering. De poet verdelen in techniek dus. Vooralsnog heb ik dit nog niet zien gebeuren. Ook staan er nog steeds (veel) vacatures op hun site.

  Waar na de internethype er vooral veel hoogopgeleide techneuten op straat kwamen, heb ik dit nu nog niet of nauwelijks zien gebeuren. Wat betekent dit?
  – De schaarste in hoogopgeleide ICT-ers is nog steeds groot
  – Of loost men duur aangetrokken techneuten liever niet en komt men daar vanaf september echt niet onderuit vanwege het moeten overleven.

  We zullen het gaan zien, en anders komen we er volgend jaar wel achter, want dan is Amsterdam gastheer bij het World Congres on Information Technology 2010. Daar lopen 2000 ” Sanderinkjes” rond en het beeld zal dan allemaal een stuk duidelijker worden.

  Tot die tijd is ICT office, de branchevereniging, nog steeds duidelijk: “Ondanks de crisis, zal er een tekort aan ICT-ers blijven bestaan”.