Monsterboard vs. Nationale Vacaturebank: 2e kwartaal

table2_view Jawel, alle partijen zijn zover dat ik een vergelijking kan geven van het tweede kwartaal van 2009. Een vergelijking tussen een aantal kerngetallen van zowel Monsterboard als Nationale Vacaturebank. Oftewel de giganten onder de Nederlandse vacaturesites.

Dus ga er allemaal maar lekker voor zitten, want er valt voldoende te vergelijken. Niet alleen tussen de twee sites, maar natuurlijk ook met het eerste kwartaal. En dan zijn er dus ook nog halfjaar cijfers te geven. Wat een genot!

Het 1e kwartaal
Laat ik eerst nog even de cijfers over het eerste kwartaal in herinnering roepen:

Q1 2009 cijfers Monsterboard en Nationale Vacaturebank
Waarbij ik de volgende conclusie trok:

[…] Monsterboard is als vacaturesite aanzienlijk effectiever in vergelijking met Nationale Vacaturebank. Waar de bezoekcijfers nog licht in het voordeel van Nationale Vacaturebank zijn, tonen alle andere cijfers een sterk voordeel voor Monsterboard aan.

Het 2e kwartaal
De vraag is natuurlijk, hoe is het 2e kwartaal voor deze twee reuzen uit de verf gekomen? Nou, zo:

Q2 2009 cijfers Monsterboard en Nationale Vacaturebank
Het verschil in aantal bezoeken is alleen nog maar toegenomen; over het 2e kwartaal scoort Nationale Vacaturebank 23% hoger. Waar dat in het 1e kwartaal dus nog slechts 10% was.

Minstens zo opvallend is dat bij Nationale Vacaturebank het aantal bezoeken is gestegen in het 2e kwartaal, terwijl dit bij Monsterboard is gedaald. En dat laatste is natuurlijk niet zo gunstig.

Overigens blijft Monsterboard op alle andere punten (aantal bekeken vacatures, aantal nieuwe accounts en aantal nieuwe CV’s) Nationale Vacaturebank nog altijd de baas.

De belangrijkste maatstaf blijft voor mij toch nog altijd de ratio bekeken vacatures per bezoek. En die ligt bij  Monsterboard op 2,0 terwijl NVB op 1,5 blijft steken. Een verschil van 38%! Hierdoor is zelfs met een aanzienlijk lager aantal bezoeken Monsterboard degene die met het hoogste aantal bekeken vacatures uit de bus komt.

En hoewel geen van de twee sites het aantal sollicitaties vermelden (ze zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan Totaljobs UK) ga ik er vanuit dat een hogere ratio bekeken vacatures per bezoek ook tot een hoger aantal sollicitaties moet leiden. Met een slagje om de arm…

Het is wel zo dat de voorsprong van Monsterboard in vergelijking met het 1e kwartaal aardig is geslonken. Als deze trend zich doorzet kan Nationale Vacaturebank in het 3e kwartaal wel eens op alle fronten (m.u.v. het aantal nieuwe CV’s) de grootste vacaturesite van Nederland zijn geworden. Maar of dat ook werkelijk het geval zal zijn weten we natuurlijk pas over een paar maanden.

Het 1e halfjaar
Ondertussen zijn hier dan ook nog even de cijfers van het 1e halfjaar:

H1 2009 cijfers Monsterboard en Nationale Vacaturebank 
Tja, dat voegt niet zoveel toe met de cijfers per kwartaal in het achterhoofd. Maar ja, voor de volledigheid heb ik het toch maar even toegevoegd.

Conclusie
Monsterboard is nog altijd de leader of the pack. Maar Nationale Vacaturebank lijkt angstig dichtbij te komen. Mogelijk is deze laatste site in staat om in het 3e kwartaal de koppositie over te nemen.

Wat echter belangrijker is voor Nationale Vacaturebank is om het aantal bekeken vacatures per bezoek op te vijzelen. Want uiteindelijk gaat het vacatureplaatsers uiteindelijk maar om 1 ding: Sollicitanten!

Geef een reactie

12 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Graag gedaan natuurlijk.
  Een kritische blik is natuurlijk prima, maar mogelijk dat er soms enige paranoia in doorschemert?
  De signalen lijken er tenslotte op te wijzen dat Nationale Vacaturebank op basis van de volumes richting de nummer 1 positie op basis het aantal bekeken vacatures per bezoek gaat.
  En er zullen bitter weinig mensen zo diep in de respectievelijke sites duiken om het totaal aantal CV’s boven tafel te krijgen. Ja, gekken zoals ik. Maar daar heb je er maar een handvol van.

 • Jan-Willem
  says:

  Dus na 10 jaar komen ze erachter dat het handig is om wereldwijd dezelfde standaard te gebruiken en lagen er plotseling ook nog CV’s van partners in de la… Handig moment, als je (gezien je eigen analyse van de eerste helft van 2009) wordt ingelopen door een concurrent….

 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:

  Zoals altijd blijkt er een redelijke verklaring te zijn voor de enorme verschillen in de totale aantallen CV’s. Hierbij het antwoord van Monsterboard:

  Bij het totaal aantal CV’s werden onder andere CV’s van twee jaar of ouder niet meegeteld. Ook werden CV’s die binnenkwamen via onze alliantiepartners niet meegerekend.

  Omdat deze CV’s wel in de Monsterboard database staan en Monster wereldwijd dezelfde marktconforme definities wil aanhouden, is ervoor gekozen deze nu wel mee te laten tellen in het aantal CV’s

 • Jan Willem
  says:

  @ Marc: of per nieuw account heeft met 10 CV’s geplaatst, dat kan natuurlijk ook! 😉 Maar bij Monsterboard kun je 5 Cv’s uploaden per account, bij de Nationale Vacaturebank 1….

 • Jan Willem
  says:

  @ Marc: in jouw halfjaaroverzicht lijkt me wel een foutje te zitten m.b.t. het aantal nieuwe CV’s bij beide sites…. Lijkt me behoorlijk te hoog, tenzij 15% van de totale Nederlandse bevolking in het afgelopen halfjaar zijn of haar CV heeft geplaatst……

 • Jan Willem
  says:

  Interessant ook te zien dat Monsterboard nu ook het aantal actieve CV’s laat zien, naast het totaal aantal CV’s! Maar: hoe kan het totaal aantal CV’s in een paar maanden tijd gestegen zijn met zo’n 700.000 (!)??? In april claimen ze 850.000 CV’s te hebben, in juni 1.500.000! En het aantal nieuwe CV’s is zo’n 30.000 per maand?? Schiet mij maar lek….??? Is dat die tsunami van CV’s die Deloitte voorspelde?? 😉