Vacaturesite top 10: heel laag…

Vacaturemonitor Verleden week waren er 92.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken. Dat was al behoorlijk laag. Maar deze week zijn we nog veel verder gezakt; naar ruim 86.000 vacatures. En dat is wel heel laag….

Wat tegelijkertijd opvallend is; het aantal uitzenders in de top 10 (en in de top 20) groeit. Ik weet alleen niet of dat nou gunstig of ongunstig is.

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit zijn de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 30 - 32 

Een behoorlijk warrig beeld van verlies en winst deze keer:

 • Nationale Vacaturebank: +0,3%
 • Monsterboard: -0,1%
 • Werk.nl: -1,0%
 • Totaljobs: +0,4%
 • Randstad: –0,2%
 • JobTrack: –0,2%
 • Vacaturekrant: 0,0%
 • Careerbuilder: –0,3%

Adecco is na 1 week alweer uit de top 10 verdwenen evenals Megajobs; in haar plaats is Tempo-Team gearriveerd en komt Gemeentebanen terug. In de top 20 is zelfs sprake van een totaal van 5 uitzenders door de aanwezigheid van Adecco, Manpower en Vitae.

De vraag is of de uitzenders hiermee aangeven dat er sprake is van groei van het aantal uitzendbanen of dat de vacaturesites zo ver zijn weggezakt dat de uitzenders vanzelf dichterbij komen.

De grote vier 
En dan nog het beeld van de grote vacaturesites op basis van trendlijnen:

Vacaturesite top 4: Trendlijnen afgelopen 52 weken 
We hebben een duidelijke nummer 1 (Nationale Vacaturebank) en nummer 4 (Totaljobs). Monsterboard en Werk.nl bevechten elkaar om de nummer 2 positie. Waarbij Werk.nl op dit moment weer de boventoon voert. Met uitzondering van Totaljobs is de algemene teneur nog altijd neerwaarts.

Als we naar de trendlijn van het gezamenlijke marktaandeel van de grote vier kijken over het afgelopen jaar, dan ziet dat er zo uit:

Trendlijn gezamenlijk marktaandeel grote vier vacaturesites over de afgelopen 52 weken
Het is ondertussen wel duidelijk dat het afnemende martkaandeel zich heeft gestabiliseerd. Maar de omvang van het verlies in een jaar is natuurlijk schokkend te noemen. En dit is in mijn optiek vrijwel volledig aan de impact van de recessie toe te schrijven. Oftewel een halvering van het marktaandeel als gevolg van de recessie. Dat moet toch heel veel pijn doen in de portemonnee!

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

1 Comment