Vacatures per regio: dat doet pijn

Vacaturemonitor Deze week kelderen we wel heel erg sterk door, en daar had ik natuurlijk niet op gerekend. Het is tenslotte vakantietijd, dus hoe ver kan je doorzakken?

Nou, dat blijkt dus verder te zijn dan verwacht; waarbij vooral het oosten van ons land zo langzamerhand wel heel bleekjes om de neus gaat zien.

En dat ziet er zo uit:

Vacatures per regio: week 30 - 32
Een dramatisch geheel; echt alles zakt in. En zoals uit de vergelijking met vorig jaar direct duidelijk wordt is vooral Oost-Nederland niet goed bezig:

  • Zuid: –0,2%
  • West: –0,4%
  • Oost: –0,3%
  • Noord: –0,1%

Daar staat gelukkig tegenover dat Noord-Nederland de trots van 2009 hoog houdt. Het is de enige regio die (marginaal) beter scoort dan verleden jaar. En dat is toch wel het vermelden waard! Alleen jammer dat dit toevallig net de regio is met de laagste bijdrage aan nieuwe vacatures…

En dat geeft voor het afgelopen jaar de volgende situatie:

Vacatures per regio: laatste 52 weken
Dat heet een vrije val, geloof ik. En dat gebeurt dus voor alle regio’s. Heel heftig en niet leuk om te zien. Want ondertussen zitten alle regio’s ook duidelijk onder de percentages van een jaar geleden. Nou alle… Noord-Nederland lijkt de enige die zich nog een klein beetje weet te handhaven. En ik begin met steeds meer zorgen te maken over Oost-Nederland; bestaande uit Gelderland, Overijssel en Flevoland. Daar gaat het dus echt niet lekker!

De vraag is vooral wat er in de komende periode gaat gebeuren. Vorig jaar wilden de cijfers maar niet herstellen toen we uit de zomervakantie kwamen. En daarmee was het een voorbode van de ellende die vervolgens over ons heen werd gestort: de recessie.

Dit jaar zitten we duidelijk lager dan vorig jaar; maar wat gaat er gebeuren met de cijfers nadat we weer allemaal (nou ja, allemaal…) weer aan het werk zijn? Herstelt het aanbod aan nieuwe vacatures zich dan wel, in tegenstelling tot vorig jaar? Of blijven we op een nog lager niveau hangen? Het is afwachten, maar ik zou heel wat over hebben voor een goede kristallen bol. Iemand?

Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:

2006-I - 2008-I

Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de
cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord