CBS: vacature aantallen dalen…

Niet echt verbazingwekkend, maar het is toch altijd weer schrikken als de CBS cijfers voor je staan. Hoewel… Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de daling van het aantal nieuw ontstane vacatures in het 2e kwartaal. en dat is toch op zijn minst goed nieuws:

Cijfers CBS: Openstaande, nieuwe en vervulde vacatures

Het is ook meteen zo’n beetje het enige goede nieuws; het aantal openstaande vacatures is tot een voorlopig dieptepunte gedaald: 137.000. Dat is dus echt heel erg weinig; zeker in relatie tot het groeiende aantal mensen dat op zoek is naar een baan.

Het aantal vervulde vacatures blijft ook maar krimpen; met een lager aanbod aan nieuwe vacatures is dat natuurlijk niet verwonderlijk.

Overigens valt het allemaal nogal mee, zeker als we het in een historisch perspectief zetten. Het voorschrijdend jaarvolume aan nieuwe vacatures geeft het volgende beeld:

CBS nieuwe vacatures, voortschrijdend jaarvolume sinds 2003
Nou, dan zag het er over het hele jaar 2003 toch een stuk slechter uit dan nu het geval is. Wat overigens geen garantie is dat we niet alsnog onder de cijers van 2003 gaan duiken, maar voorlopig is het allemaal nog niet zo ver.

En hetzelfde geldt overigens voor het aantal openstaande en vervulde vacatures. Ook daae was 2003 een rampjaar vergeleken met de afgelopen vier kwartalen. Nee… het gaat zeker niet goed; maar het is ook allemaal niet zo slecht.

Geef een antwoord