Tip: Hidden vacancies!

Vorige week had ik een afspraak met een recruitment manager van een mogelijk nieuwe opdrachtgever. De recruitment manager vertelde me dat zij niet bang was voor haar functie (en haar medewerkers/recruiters). De reden hiervoor was dat er veel meer vacatures zijn dan in eerste instantie werd gedacht…

Recentelijk heeft zij namelijk bij de verantwoordelijke lijnmanagers geïnventariseerd hoeveel externen er op de afdeling actief zijn. Ook heeft zij aan de managers gevraagd hoelang zij denken dat de externe nog bezig is.

Opvallend vaak werd de verwachting uitgesproken dat de externe er nog minimaal een jaar werkzaam zou zijn, tegen een fors tarief. Na een goede (financiële) businesscase te hebben geschreven, waarbij kostenreductie centraal staat, is besloten 40 vacatures te creëren welke per direct ingevuld moeten worden. Een goed voorbeeld van toegevoegde waarde van een recruitment afdeling in schrale tijden.

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Hoewel ik mogelijk preek voor eigen parochie is bij een verantwoord inhuurbeleid van externen het bovenstaande initiatief weliswaar lovenswaardig, maar weinig kansrijk. De business case zal ongetwijfeld een prettig financieel rendement tonen. Nu alleen nog de juiste mensen zien te vinden…
   
  Overigens zijn dit volgens mij in het geheel geen verborgen vacatures, maar functies waar de organisatie in vroeger tijden zonder succes voor heeft geworven. Om vervolgens te besluiten dan maar op interim basis in te huren. Altijd goed om van tijd tot tijd deze keuzes te evalueren.

 • NS
  says:

  Dit is het verhaal dat we bij enkele van onze klanten hebben gehoord. In de praktijk komt hier meestal niet heel veel van in huis heb ik al gemerkt. Veel hiring managers lijken vast te houden aan hun “ervaren” externe consultants omdat ze daarvan weten dat ze correct opleveren.