Vacaturesite top 10: bodemloos?

Vacaturemonitor We zakken deze week wel heel diep door; naar net geen 82.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken. Een daling van meer dan 4.000 vacatures in vergelijking met de vorige week.

En hoewel we op dit moment waarschijnlijk op de top van de vakantieperiode zitten is het toch wel even schrikken. Het zou me niet eens verbazen als we volgende week net onder de 80.000 vacatures gaan eindigen.

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit zijn de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 31 - 33 

Ook deze week weer verliezers en winnaars:

 • Nationale Vacaturebank: -0,6%
 • Monsterboard: -1,1%
 • Gemeentebanen: +0,7%
 • Werk.nl: +0,8%
 • Totaljobs: +0,1%
 • Randstad: –0,2%
 • Tempo-Team: –0,3%
 • JobTrack: –0,3%
 • Vacaturekrant: -0,1%

En Careerbuilder is ingeruild ten faveure van Noordflank; de site die uitsluitend vacatures van intermediairs voert.

Deze week hebben we 6 uitzenders in de top 20; vorige week waren dat er nog 5. Naast Randstad, Tempo-Team, Manpower, Adecco en Content is nu ook Olympia Uitzendburo aangeschoven. Er is zeker iets aan de hand in uitzendland. Zijn het slechts vakantiebanen of laat deze early warning indicator zien dat er sprake is van een toenemende behoefte aan personeel?

De grote vier 
En dan nog het beeld van de grote vacaturesites op basis van trendlijnen:

De grote vier: martkaandelen afgelopen 52 weken
Een duidelijke verschuiving ten opzichte van voorgaande weken. Monsterboard lijkt een versnelling in de daling te hebben ingezet en is voorlopig geen bedreiging meer voor Werk.nl. Op dit moment zijn Nationale Vacaturebank en Werk.nl de onbedreigde nummer 1 en 2.

Als we naar de trendlijn van het gezamenlijke marktaandeel van de grote vier kijken over het afgelopen jaar, dan ziet dat er zo uit:

Trendlijn gezamenlijke marktaandeel afgelopen jaar 
We hebben zo te zien wel een bodem bereikt als het om het gezamenlijke marktaandeel gaat. Het is desondanks schokkend om te beseffen dat aan het einde van het eerste kwartaal van 2008 het gezamenlijke martkaandeel van deze vier sites nog op meer dan 55% stond!

Op dat moment had Nationale Vacaturebank een aandeel dat vrijwel even groot was als het gezamenlijke aandeel van de vier sites op dit moment.  Is het de recessie die deze neergang heeft helpen veroorzaken? Zeker weten. Maar zal het einde van de recessie de sites weer op hun ‘oude’ niveau brengen? Dat lijkt me een stuk minder zeker.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

1 Comment