Vacatures per regio: angstig…

Vacaturemonitor Deze week kelderen we wel heel erg sterk door, en daar had ik natuurlijk niet op gerekend. Het is tenslotte vakantietijd, dus hoe ver kan je doorzakken?

Nou, dat blijkt dus verder te zijn dan verwacht; waarbij vooral het oosten van ons land zo langzamerhand wel heel bleekjes om de neus gaat zien.

En dat ziet er zo uit:

Vacatures per regio: week 31 - 33
Ten opzichte van vorige week houdt alleen Noord-Nederland droge voeten. Sterker nog; tegen de stroom in groeit deze regio zelfs een procentpunt. De overige regio’s laten een zeer droevig beeld zien: Zuid: –0,2%

  • West: –0,4%
  • Oost: –0,2%
  • Noord: +0,1%

En ten opzicht van vorig jaar wodt het toch allemaal een stuk slechter. Wederom is alleen Noor-Nederland de enige die zich niet uit het veld laat slaan. Trots steekt de kolom van 2009 boven die van 2008 uit. Klein maar dapper…

En dat geeft voor het afgelopen jaar de volgende situatie:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Dat ziet er allemaal buitengewoon onprettig uit; afgezien van het knikje van Noord Nederland in de goede richting. De grote regio’s laten een vrije val met terminal velocity zien. Anstaanjagend.

Waar we aan het begin van de zomerperiode op een redelijk niveau leken te zijn gekomen is het in de afgelopen weken slechts huilen met de pet op. En we zitten ver, ver onder het niveau van verleden jaar. En dat was het moment dat voor het eerst de recessie zich aantekende in de aantallen nieuwe vacatures.

Oost-Nederland gaat met ongekende snelheid op het absolute dieptepunt af: het aantal nieuwe vacatures rondom de jaarwisseling. Niet goed…

Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:

2006-I - 2008-I

Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de
cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord