CBS: bijna 5% werkloosheid

Logotype CBS Het CBS komt vandaag weer met een nieuw bericht over de stand van de werkloosheid; met als onprettige titel: Werkloosheid nadert de 5 procent. Tegelijkertijd is dit de essentie van het persbericht:

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode mei-juli 2009 uit op 371 duizend personen. Dit is gelijk aan de voorgaande driemaandsperiode

Een wat verwarrende situatie, want stijgt de werkloosheid nou wel of niet?

Het antwoord is: de werkloosheid stijgt. En dan hebben we het over de werkelijke werkloosheid; niet de voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid. Afijn, dat is misschien meer voor fijnproevers.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat we op dit moment op een werkloosheidspercentage van 4,9% uitkomen. De ontwikkelingen over het afgelopen jaar ziet er daarmee als volgt uit:

Werkloosheidscijfer CBS per kwartaal afgelopen 12 maanden
Oftewel, er is geen afvlakking van de werkloosheidsgroei waar te nemen. Ten opzichte van het minimum niveau van augustus – oktober vorig jaar 3,6%) zitten we ondertussen 1,3% hoger. En dat zijn ongeveer 75.000 mensen. Dat zijn dus heel veel mensen!

Het gaat er overigens om hangen of we de 5,5% werkloosheid (zoals ‘voorspeld’ door het CPB) voor eind 2009 nog gaan halen. In de afgelopen 5 maanden is de werkloosheid gemiddeld met 0,1% per maand gegroeid. Met nog 5 maanden te gaan komen we dan net onder die 5,5% uit. Als deze trend zich tenminste doorzet…

Geef een reactie