Wat moeten we nog meer (niet) doen, nrc.next?

Wij, ‘de jongeren’, moeten nog al wat (niet) doen, volgens de nrc.next. Zo mogen we geen filmpjes meer maken tijdens concerten (bij monde van Ernst-Jan Pfauth), moeten we nu beginnen met bloggen (Bert Brussen), moeten we eigenlijk meer naar die ijverige Amerikaanse studenten kijken en ook stage lopen in Washington (of in ieder geval niet hier) en kunnen we ook maar beter de ‘7 praktische tips voor studenten’ van Rosanne Hertzberger ter harte nemen.

Stage lopen!
“In september beginnen de stages weer. Veel stagiairs zij ontevreden over de begeleiding.” De in maart opgerichte Meldlijn Stageklachten, een initiatief van de Landelijke Studentenvakbond (LsVb), CNV Jongeren en het Interstedelijk Studentenoverleg, ontving tot nu toe 200 klachten.

Vorig jaar deed stagebemiddelaar StagePlaza een uitgebreid onderzoek onder 1.476 stagiairs, van wie 36% ontevreden bleek te zijn over de begeleiding. “Stagiairs worden ingezet als goedkope vervanging van ontslagen werknemers.” En: “Stagiairs voelen zich minderwaardig of ervaren de sfeer binnen een bedrijf als negatief.”

Bloggen!
Misschien hadden de stagiairs moeten bloggen. “Eind maart 2009 bleek uit een onderzoek van mediabureau Ecreation dat de meerderheid van jongeren tussen de twintig en dertig jaar liever communiceert via msn en mobiele telefoon dan door gebruik van Twitter of weblogs.” Met deze mededeling begint Bert Brussen zijn stuk op de opiniepagina’s van de nrc.nect.

“De bekende blogs die er zijn verliezen weliswaar geen bestaansrecht, maar er komen nauwelijks nieuwe weblogs bij. Bloggen blijkt nog altijd een veredelde hobby te zijn voor een klein clubje internetliefhebbers in de marge van de journalistiek.” En Bert Brussen noemt dat ronduit zorgwekkend. Jongeren hebben ‘klaarblijkelijk geen enkele notie van de waarde die weblogs en internetjournalistiek kunnen creëren in een snel veranderend medialandschap’. Pardon? “Daar valt tegenin te brengen dat internet voor een groot deel een een open riool is waarvan de stank eigenlijk nauwelijks te harden is.” Let wel, lieve mensen, dezelfde Bert Brussen die het internet een riool noemt, schreef in 2006 onder het pseudoniem ‘Lucasdelinkselul’ voor Geenstijl.nl.

Bert gaat nog verder: “Toegegeven, aan de strakke leiband van een hoofdredacteur of uitgever zal geen enkel ‘oud medium’ dergelijke nonsens publiceren.” Ik wil Bert Brussen bij deze graag uitnodigen om dit walgelijke stuk (let vooral even op de titel) op Spitsmedia.nl te lezen. Oud medium? Check. Hoofdredacteur? Check!

Wees een goede student!
Van Rosanne Hertzberger moet je vooral lid worden van een studentenvereniging (“van zo’n zuipende massa met meer dan duizend leden”), ‘gefaseerd zuipen’ (niet tijdens de tentamenweek, wel daarna), niet lenen voor een (zuip)vakantie, nee zeggen tegen commissies, niet stoppen met de studie, naar het buitenland en vooral iets worden.

Goddank ben ik student af en blog&tweet ik me een ongeluk. Anders zou ik al moe worden bij het lezen van mijn ochtendkrant.

Geef een antwoord

2 Comments