UpMo: mijn eigen electronische carriere-adviseur

logo en logotype UpMo.com Nieuwe online recruitment sites zijn tegenwoordig zo belangrijk geworden dat er zelfs bij TechCrunch over wordt geschreven. Althans, dat overkwam start-up UpMo.com en hun traffic zal wel door het plafond zijn gegaan.

De reden voor deze aandacht? Ik heb geen idee, maar dat ga ik natuurlijk uitzoeken. Zeker na het lezen van deze ronkende onzin: UpMo is the only intelligent, personalized career service that helps you get the job you really want, smarter and faster

Tuurlijk…

De homepage
Zo ziet de homepage van UpMo (kort voor Upwardly Mobile) er uit:

UpMo | Homepage
Geinig detail; waar JobFox vroeger als ondertitel Be the hunted voerde is hier de tekst hunt smart aanwezig. Een teken van een veranderde arbeidsmarkt?

Overigens voert UpMo als ondertitel the science behind career success. En dat riekt in mijn neus naar een technisch kunstje bij het vinden van een baan. En dat gaat zelden goed, maar wie weet heeft UpMo de heilige graal gevonden.

UpMo bestaat feitelijk uit vijf onderdelen: Job-Hunt Readiness Evaluator, Intelligent Job Hunt, UpModels, Career Roadmap en Career Action Plan. Nou, dat is nogal wat. Laat ik maar eens met het eerste onderdeel beginnen en kijken hoever ik kom.

Registreren en ‘betalen’
Helaas moet ik me eerst registreren om te beginnen. Maar nog veel erger; in de tweede stap (jawel…) van de registratie zie ik dit:

UpMo | Betaalinformatie 
WTF? Er is sprake van een gratis proefperiode van 10 dagen, maar ik kan niet door zonder mijn credit card gegevens in te vullen. Sterker nog, er is geen zichtbare beveiliging, ook al stelt UpMo dat ze SSL encryptie gebruiken. Wat een stel ongekende idioten zijn dit!

Hun reden om deze informatie te vragen? Let op:

For your convenience, we ask for payment information so that your membership will not be interrupted after your free trial ends, and to verify you as a new trial customer

Met trillende handen (van angst? woede? verbijstering?) vul ik mijn gegevens in. Ik weet het, levensgevaarlijk. Dat je maar weet wat ik er allemaal over heb om een simpele blog posting te schrijven…

Na registratie en bevestiging krijg ik dit te zien:

image
Mijn overbekende persoonlijke pagina, waar ik weer van alles in moet vullen? Natuurlijk! Hoera…

Maar laat ik me nou niet van mijn oorspronkelijke doel af laten brengen en eerst eens die Job-Hunt Readiness Evaluator gaan doen.

Job-Hunt Readiness Evaluator (JRE)
Als ik daar op klik krijg ik ineens een totaal ander soort pagina te zien:


UpMo | Job-Hunt readiness evaluator
Ik begrijp niet helemaal wat dat Get your Report betekent, tenslotte heb ik nog helemaal niets gedaan. Maar ik kan nergens anders op klikken, dus toe maar. En jawel, ik beland in een vragenlijst:

 

UpMo | JRE eerste vraag

Nou, daar ga ik me dan maar eens doorheen worstelen. Helaas wordt er geen enkele indicatie gegeven hoelang dit kan gaan duren en hoeveel vragen er nog komen. Wel opvallend, het lijkt erop dat UpMo mij beloofd dat ik dankzij JRE binnen 90 dagen de juiste baan te vinden. Zou dat een liability voor UpMo betekenen…?

Overigens krijg ik na de beantwoording van de eerste vraag wel een indicatie van het aantal resterende vragen. En zomaar een idee van een van die vragen:

UpMo | JRE vervolgvraag
Na beantwoording van alle vragen krijg ik dan mijn ‘rapport’, dat er zo uitziet:

UpMo | JRE rapport

Volgens UpMo ben ik nog niet helemaal klaar om aan mijn Intelligent Job Hunt te beginnen. Dat is fraai! Moet ik geld betalen om te lezen dat ik bepaalde functie niet kan gebruiken? Die gaat lekker…

Overigens heb ik nu in mijn Career action plan ineens allerlei zaken staan die ik moet doen:

UpMo | My Action plan

Er zijn taken die ik direct moet doen, die nog deze week, of deze maand moeten worden gedaan of die ik op de lange baan kan schuiven. Overigens kan ik de frequentie van deze taken niet wijzigen; UpMo is zeer streng in de leer…

Gelukkig zie ik nu wel allerlei Intelligent Job Hunt taken staan. Als je overigens op een taak klikt krijg je dit te zien:

UpMo | Intelligent Job Hunt taken
Dat is het zo’n beetje. Dat Intelligent Job Hunt is dus eigenlijk een verzameling van suggesties met een omschrijving. Soms ook met een link naar achtergrondinformatie of een specifieke site. Als een gevolg daarvan vraag ik me af of UpMo een spinoff van Robert Half is. Maar dat zoek ik nog even uit.

Er is nog meer te ontdekken en te schrijven over UpMo, maar het gaat eigenlijk om twee dingen:

  1. Job-Hunt Readiness Evaluator: wat wil ik bereiken met mijn volgende carrièrestap en wat heb daar zelf al aan gedaan
  2. Intelligent Job Hunt: adviezen van UpMo om mijn doel te realiseren.

En dat in een fraai online jasje gegoten. Voor minimaal $ 7 per maand.

Conclusie
UpMo heeft (op dit moment) niets met een vacaturesite te maken; het is mijn electronische en persoonlijke carrière-adviseur. Het vraagt mij om mijn doelen en verwachtingen ten aanzien van mijn carrière om vervolgens allerlei acties voor te stellen die voor mij relevant kunnen zijn. Het is mijn electronische ‘stok achter de deur’ om gericht te blijven zoeken.

In die zin is het ook zeker een unieke tool; de vraag is alleen hoeveel je er aan hebt. En of je bereid bent om voor een stok achter de deur zo’n $ 7 per maand te betalen.

En dit is natuurlijk ook onzin; maar dat wat aan het begin eigenlijk al direct duidelijk: UpMo is the only intelligent, personalized career service that helps you get the job you really want, smarter and faster

Overigens kan ik niet vinden hoe ik me weer kan afmelden! Voor ik het weet zit ik $ 7 per maand te betalen voor deze site waar ik niets mee zal doen… Ik begrijp het al. De oprichters ban UpMo zijn de eigen carrière zat en willen alleen nog maar relaxen. Met de benen op tafel; direct naast de continu rinkelende kassa!

Geef een reactie

3 Comments