Online referral services in Nederland: de harde cijfers

Ik ben veel te laat met mijn maandelijkse stand in het land van de online referral services. Wat overigens niet zoveel meer voorstelt met nog slechts twee partijen (Spotajob en Friendhunter). Maar toch…

Want deze twee sites lijken zich tot op dit moment niets aan te trekken van alle onweerswolken die maar boven hun hoofd blijven hangen. Ze ploeteren stug door, ook al zit er geen millimeter beweging in de arbeidsmarkt. Hoe houden ze het toch vol?

Logotype Spotajob

Spotajob heeft 238 vacatures (was 256) en EUR 216.500 aan bonussen (was 240.500). Het aantal spotters is onbekend.

Redelijk forse dalingen op beide fronten. Rekening houdend met de huidige economie en een zomerperiode die net is afgesloten is dat niet eens zo’n slecht resultaat. Logotype Friendhunter

Friendhunter heeft op dit moment 91 vacatures (was 91); 1.022 netwerkers (was 1.008) en een bedrag van EUR 97.802 aan bonussen (was 100.302 ).

Een gemixed beeld. Het aantal vacatures blijft gelijk (goed), het aantal netwerkers stijgt (heel goed) en het bonusbedrag daalt (niet zo goed). En wie biedt er toch een bonus met EUR 2 in het bedrag?

Conclusie
Tja, weer een maand voorbij en weer nauwelijks tot geen beweging bij deze twee sites. Ze blijven zitten waar ze zitten en verroeren zich niet.

Uiteindelijk zal de economie wel weer een keer aantrekken en gaan bedrijven weer op zoek naar personeel. Zullen Spotajob en Friendhunter dan gaan groeien? Ik betwijfel het. En in dat geval zou al die vasthoudendheid voor niets zijn geweest.

Geef een antwoord