De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bankOok deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturesites van Nederland. 

En de afgelopen week is bloederig verlopen voor onze grote vacaturesites. Alle sites zakken in, waarbij magische grenzen worden doorbroken. In negatieve zin dan wel te verstaan. Ik vraag me af waar dit gaat eindigen.

Voor vandaag is dit het beeld:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Het lijkt wel bijltjesdag! Alles gaat naar beneden deze keer en allemaal rond de 500 vacatures. Waarbij tegelijkertijd een aantal belangrijke grenzen worden doorbroken. Monsterboard zakt door de 20.000 vacaturegrens terwijl Totaljobs weer eens door de 10.00 vacaturegrens zakt. Nationale Vacaturebank begint diezelfde 20.000 vacaturegrens angstig dicht te naderen…

Tijdens een groei van het totale volume aan nieuwe vacatures laten onze grote vacaturesites dus een daling zien. En dat is niet bepaald een hoopvol teken. Eind 2008 stond de teller bij de vier grote vacaturesites nog stil op zo’n 169.000 vacatures. Nu is dat nog slechts 98.000… Een verlies aan vacaturevolume van bijna 40%!

Bedenk daar eens een omzetderving van ruim 40% bij… Dat kan niet anders betekenen dan dat er behoorlijk wat mensen het pand (hebben) moeten verlaten. In ieder geval bij de commerciele vacaturesites; Werk.nl heeft natuurlijk nergens last van.

Overigens zijn in dit gezelschap Nationale Vacaturebank en Totaljobs de grootste verliezers met bijna 60%; Monsterboard en Werk.nl blijven op 30% daling aan vacatures hangen.

De cijfers per site sinds week 3 van dit jaar:

image
Nou, Totaljobs is al weken stabiel op zo’n 1.100 vacatures; Monsterboard en Nationale Vacaturebank laten een aanzienlijk grilliger beeld zien. Het blijft dus maar de vraag hoe het er volgende week voor deze twee uit zal zien. Ik schat in dat Nationale Vacaturebank ook wel eens onder die grens van 20.000 kan gaan duiken.

Geef een antwoord