Vacatures per regio: vakanties ten einde

VacaturemonitorDeze week ziet het er vooral heel positief uit. Drie regio’s die een groei laten zien! Helaas is het buitenbeentje Zuid-Nederland dat voor de vijfde week op rij een daling toont.

Ik ga er maar vanuit dat we hier met het effect van de vakantieperiode te maken hebben. Zuid-Nederland is tenslotte de regio die als laatste weer aan het werk gaat. En dus al laatste weer enige groei zal laten zien. Al moet dat dan wel vanaf volgende week gebeuren!

En dat ziet er zo uit:

Vacatures per regio: week 33 - 35

Vooral positieve resultaten dus, deze week:

  • Zuid: –0,1%
  • West: +0,1%
  • Oost: +0,2%
  • Noord: +0,2%

Zuid Nederland laat wederom een krimp zien, wat is er toch in het zuiden van ons land aan de hand? Gelukkig laten West- en Oost-Nederland zien hoe het wel moet. Ook onze kleinste regio blijft maar groeien. En laat zo als enige regio een resultaat zien dat boven dat van vorig jaar uitsteekt. Way to go!

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:
image  
Hier is het trieste beeld van Zuid-Nederland is heel duidelijk zichtbaar. Ondertussen is ze op het laagste niveau van het afgelopen jaar beland, met uitzondering van de weken rondom de jaarwisseling. Laten we er maar op hopen dat het aan de vakantieperiode ligt. Wat zou betekenen dat we met ingang van volgende week weer groei in het zuiden mogen verwachten

Alle andere regio’s laten een total ander beeld zien. Hier is het groei wat de klok slaat. Oost- en West-Nederland laten in de afgelopen twee weken positieve resultaten zien; Noord-Nederland is al drie weken aan het groeien. De vakanties zijn afgelopen; zoveel is duidelijk.

Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:

2006-I - 2008-I

Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de
cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie