Werkcoach + incentive = recruiter

image De werkcoach is binnen UWV WERKbedrijf de persoon die werkzoekenden naar een baan moeten leiden. Dus de werkcoach is een soort recruiter die met iedere plaatsing een bonus verdient?

Wat zeg je nou? Wat een volstrekt ongepaste gedachte! Stel je toch voor dat een werkcoach een incentive zou hebben om een werkzoeker op een vacature te plaatsen? Dat zou een zooitje worden!

Even terug naar het vertrekpunt. De werkcoach is de persoon waar iemand die werkloos is geworden of dreigt werkloos te worden mee te maken krijgt. Als hij/zij tenminste in aanmerking wil komen voor een werkloosheidsuitkering.

De werkcoach is een medewerker van UWV WERKbedrijf (voorheen CWI, voorheen Arbeidsbureau). Vroeger heette deze functionaris adviseur werk en inkomen, maar dat was allemaal wat te passief. Dus is het werkcoach geworden. Focus op: werk. De persoon is hetzelfde, de functie-inhoud is hetzelfde, maar de functienaam is opgeleukt.

En de economie is in elkaar gedonderd. Met als gevolg dat UWV WERKbedrijf op zoek is naar werkcoaches. Om het werk aan te kunnen. Hoewel ik niet één vacature voor een werkcoach op Werk.nl kon vinden, maar dat terzijde.

Maar wat doet die werkcoach nou eigenlijk? Nou, dat is een administrateur. Die de gegevens van de ‘klant’ invoert en er in ieder geval voor zorgt dat de persoon tegenover hem/haar een uitkering kan krijgen bij werkloosheid. En verder de werkzoekende verwijst naar Werk.nl om banen te zoeken.

Want een werkcoach heeft geen (sterke) incentives om de werkzoeker zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te helpen. Ondanks de doelstelling van UWV WERKbedrijf om de schadelast (als gevolg van werkloosheidsuitkeringen) voor de BV Nederland te beperken.

Een werkcoach is ook geen recruiter, die als een verkoper de werkzoekende op vacatures probeert de matchen. Zoals gezegd, een werkcoach is vooral een administrateur.

Daarom een ‘radicaal’ idee. Neem werkloze recruiters aan als werkcoach. En geef werkcoaches een duidelijk incentive om werkzoekenden op openstaande vacatures te plaatsen.

Geef een reactie

6 Comments
 • Michel
  says:

  Hallo Marc,

  Het is verbazingwekkend hoe slecht je ingevoerd bent over de laatste stand van zaken m.b.t.  de functie van werkcoach binnen het UWV.  Je geeft aan dat je enige tijd binnen de CWI organisatie aanwezig bent geweest. Inmiddels bestaat het CWI allang niet meer, dus op basis van deze ervaring kun je je  verhaal niet baseren.

   De functie van werkcoach is een inhoudelijk pittige functie die meer inhoud heeft dan jij beweert. Kom eens langs zou ik zeggen en schrijf geen onzin op….

 • anoniem
  says:

  Super stukje geschreven over werkcoach bij UWV!!! Ikzelf heb jarenlang gewerkt binnen de uitzendsector als consultant/intercedent, buiten het feit dat toen de tijd erg hectisch was, was het zaak/doel om de kandidaten zo snel mogelijk en goed te bemiddelen. Maar waarom bij het UWV zo’n persoon coach word genoemd is mij een raadsel, dit soort functies daar hebben werklozen helemaal niets aan, ze zoeken niets uit en dragen alles over en door, kortom waardeloze verspilling van geld. Sorry dat ik het zeg, maar ik zit nu zo’n 5 maanden zonder werk, zou graag iets voor het UWV willen betekenen, ook dat heb ik al geprobeerd, maar tot nu toe geen reactie, jammer iemand die graag wil werken en mensen weer terug wil brengen in de arbeidsmarkt zit nu gefrustreerd thuis met een uitkering waar ik enorm van baal!!!!!!!!!

 • Marc Drees
  says:

  In reactie op de drie commentatoren; ik heb de nodige tijd doorgebracht binnen de muren van CWI tijdens het Sonar project. Daarbij heb ik heel wat adviseurs werk & inkomen gesproken over werkinhoud. Er is mij het nodige bekend van de praktijk van CWI en UWV WERKbedrijf.

  En natuurlijk zijn de functies niet met elkaar te vergelijken; als ik mij niet vergis maak ik dat ook duidelijk. Waarbij volgens het adagium van werk naar werk recruiters in veel gevallen wonderen zouden kunnen doen.

 • Marco
  says:

  Beste Marc,

  Je stelling lijkt me een duidelijk geval ‘heeft de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt’.
  Ik ben als Adviseur werk en inkomen werkzaam geweest en ben nu in dienst bij een W&S bureau. Beide functies zijn geenszins met elkaar te vergelijken!

 • Frank
  says:

  Beste Marc,

  Hoe goed heb jij jezelf objectief geïnformeerd voordat je deze stelling schreef.
  Kom maar eens bij ons langs, zodat wij kunnen laten zien hoe het echt in de
  praktijk gaat !