De bodem nog altijd niet bereikt

sad Een korte analyse van de ontwikkeling van het aantal nieuwe vacatures per beroepsgroep sinds 2008 maakt duidelijk dat we de bodem nog altijd niet hebben bereikt.

Ondanks alle positieve signalen om ons heen is hiervan niets terug te vinden in de harde cijfers van het aantal nieuwe vacatures per maand. En daarmee is het tegelijkertijd een waarschuwing voor al te optimistische berichtgeving over een einde aan de recessie.

In onderstaande grafiek is de trendlijn van het voortschrijdend jaarvolume aan nieuwe vacatures in alle beroepsgroepen weergegeven (bron: JobFeed):

Trendlijn nieuwe vacatures alle beroepsgroepen
Het voordeel van een jaarvolume is dat seizoensinvloeden worden geëlimineerd. De linkerzijde van de grafiek toont het jaarvolume aan nieuwe vacatures over heel 2008. De rechterzijde is het jaarvolume van september 2008 – augustus 2009.

Wat opvalt is dat in de afgelopen maanden de daling weliswaar vertraagd maar nog lang niet tot stilstand is gekomen. En dat betekent dat er nog altijd geen enkele reden tot optimisme is.

De situatie is in sommige beroepsgroepen helemaal droevig, zoals onderstaande grafiek aantoont:

Voortschrijdend jaarvolume nieuwe vacatures specifieke beroepsgroepen
Ben je op zoek naar een baan in admininistratie, klantenservice, ICT of de verkoop? Dan is het dus hard zoeken en veel geluk hebben. Want voor elke baan zullen er heel wat kapers op de kust zijn.

De beroepsgroep Administratie en klantenservice verliest bijna 30% over de meetperiode. Verkoop en handel doet het nauwelijks beter met bijna 26% verlies. ICT doet het naar verhouding dan nog lekker met een verlies van ‘slechts’ 21%.

Maar ook bij kleinere beroepsgroepen spuit het bloed er uit. Wat te denken van marketeers, inkopers of de transport:

image
Met name inkopers functies hebben over de meetperiod gigantisch ingeleverd; meer dan 41%! Dat is dus bijna een halvering van het aantal nieuwe vacatures…

Overigens is het niet uitsluitend kommer en kwel; er zijn ook beroepsgroepen met groei. In onderstaande grafiek zijn de groepen met de meeste aantallen vacatures getoond:

image
Jawel, het is minimale groei, met uitzondering van de gezondheidszorg (bijna 25% groei over de meetperiode!). Maar in deze tijd is ook minimale groei een zeer positief teken.

Het wachten is echter op meer van dit soort signalen. Waardoor die hatelijke neerwaartse trend eindelijk tot stilstand komt. En we weer eens omhoog kunnen gaan kijken. Voorlopig moeten we echter geduld oefenen.

Geef een antwoord