Bonuspunten voor online referral: KenJijIemand.nl

Logotype KenJijIemand.nl Jawel, er is weer een nieuwe online referral site opgestaan. Mogelijk om het ‘gat’ op te vullen dat door Zubka is achter gelaten. Hoe dan ook, Nederland is weer een online referral service rijker: Kenjijiemand.nl

Via deze site is geen geld te verdienen aan je inspanningen als referrer, maar bonuspunten. En die bonuspunten hebben ook nog een naam: TigerTracks. Eenmaal genoeg bonuspunten verdiend? Dan kan je die inwisselen voor producten. Jawel!

Een driehoeks business model dus. Waarbij KenJijIemand zowel aan de kant van de product leveranciers als de vacatureleverancier dus geld kan verdienen door het ontbreken van transparantie. En verder een lock-in denkt te verzorgen van de referrer, doordat hij/zij die TigerTracks alleen via KenJijIemand kan inwisselen.

Listig idee, maar zouden de makers van KenJijIemand al eens naar het (gebrek aan) succes van andere online referral services hebben gekeken? Of zou de Nederlandse spaarzin ten aanzien van zegeltjes, bonnetjes en miles de makers hebben verleid tot het benaderen van de online referral markt via deze aanpak?

Homepage
Dit is de homepage van de site:

KenJijIemand | Homepage
Om TigerTracks te kunnen sparen moet je dus Netwerker worden. En het webformulier om je daarvoor te registreren is ronduit schokkend:

image
Vier stappen om je te registeren? En dan nog eens allerlei volstrekt niet-noodzakelijke persoonsgegevens vragen? Waaronder een Burgerservicenummer? En dat zonder enige privacy-verklaring op de site? Of een veilige verbinding? Zou de eigenaar weten hoeveel fouten hier worden gemaakt?

Overigens kan je ieder willekeurig nummer invoeren als BSN, dus dat valt wel weer mee. Dus met de invoer van volstrekte onzin behalve een e-mail adres kom ik op de volgende pagina. Waar ik allerlei bedrijfssectoren te zien krijg die ik al dan niet moet aanvinken.

Vervolgens krijg ik op de derde (!) pagina deze vraag:

image 
Ja, er zijn lekker veel vacatures aanwezig om als Netwerker mee aan de slag te gaan. In de zeven door mij opgegeven sectoren is er precies 1 vacature. Dus klik ik die vacature uit pure armoe maar aan. Om vervolgens in stap 4 de vraag te krijgen in welke provincies ik mensen ken. Wat is dit voor gedoe? Hoe onhandig kan je een registratie maken?

Laat me registreren met minimale gegevens en toon vervolgens de beschikbare vacatures. Waarom al deze rompslomp voor een armetierige vacature?

Ook zonder registratie zoeken naar vacatures is ongekend onhandig. Want daarvoor moet je eerst een bedrijfssector en dan een provincie selecteren. Waardoor je in 9 van de 10 gevallen geen enkele vacature ziet…

Op een gegeven moment had ik echter geluk:

image

En daar zie ik dus ook het aantal TigerTracks dat ik kan verdienen. Eindelijk. Alleen ken ik geen enkele Naval Architect in de hele wereld. Wat een omslachtig gedoe. En dat komt vooral omdat TigerTracks blijkbaar belangrijker worden gevonden dan de vacatures. Niet zo slim…

Conclusie
Tja, er is er weer eentje bij. Spotajob en Friendhunter hebben dus een nieuwe concurrent. En als mijn gevoel me niet bedriegt binnenkort ook weer eentje minder. Want KenJijIemand maakt het wel heel ingewikkeld om vacatures te vinden. Wat het voor Netwerkers erg onaantrekkelijk maakt. En daarmee voor KenJijIemand.

Nog even los van de volstrekt krankzinnige en ontoelaatbare registratie. Bizar is misschien het beste woord hiervoor.

En dan is er nog het bonuspunten systeem. Grappig verzonnen, maar ongelofelijk onhandig natuurlijk. Zeker omdat er producten nogal beperkt is. Met uitzondering met het aanbod aan pretparken…

Achtergrond
KenJijIemand.nl is eigendom van Tigris Recruitment BV. En dat verklaart natuurlijk meteen de naam van de bonuspunten!

Enig aandeelhouder van Tigris Recruitment is SVEHY BV, en zoals viel te verwachten is dat een acroniem van de eigenaar: Svenno Hylkema. Die in zijn LinkedIn profiel weet te melden dat de eerste plaatsingen via KenJijIemand.nl een feit zijn. Zo, zo…

Nawoord
Hmm… een werving- en selectiebureau als eigenaar van een online referral service waarbij Netwerkers om veel teveel persoonsinformatie wordt gevraagd zonder privacy verklaring. Is Tigris Recruitment niet gewoon bezig de eigen kaartenbak met kandidaten te vullen?

Geef een reactie

4 Comments
 • Marcel Heijdoorn
  says:

  @Xavier.. Begrijpelijke reactie van jou. Ik heb één van de mannen gesproken die het heeft opgezet en het concept komt in dit artikel niet goed naar voren. Ik heb geen zin om hier een heel betoog te houden voor Kenjijiemand.nl, maar wat betreft jouw opmerking het volgende. Het is bij Kenjijiemand.nl wel degelijk mogelijk om je TigerTracks in euros uit te laten keren. Wanneer je echter voor je TigerTracks een kortingscode koopt bij één van hun partners ontvang je een code die 20% meer waard is. Je zou dus ook kunnen zeggen dat je op alle producten nog eens 20% korting hebt. Verder betaald Kenjijiemand.nl t.o.v. haar concurrenten vele malen beter aan hun netwerkers dankzij hun betalingsmodel.

  Groeten,
  Marcel

 • Vin
  says:

  Goed idee, misschien wat opstart problemen rond de registratie lijkt mij. Maar dat is zo opgelost. Even zorgen dat de vacature snel getoond worden is een goed idee.
  Toch wel een unieke manier is om mensen te stimuleren om als referral op te treden en hiermee rechtstreeks contact met Kanidaat en Bedrijf te organiseren. En de W&S buro the omzeilen.
  Top!