Persberichten en cijfers

Logotype IT Job Board Bij dit soort uitspraken vraag ik me altijd af waar ze vandaan komen: Uit onderzoek van wervingsite [IT Job Board] lijkt dat het aantal online IT-vacatures in Nederland in maart 2009 met 27 procent is gedaald ten opzichte van maart 2008.

Natuurlijk, IT Job Board wil met een persbericht in het nieuws komen, maar waar komen de cijfers dan vandaan? En is het woord lijkt bewust gekozen of is het een typefout en zou daar blijkt hebben moeten staan?

Ja, ik weet het; waar een mens zich al niet druk over kan maken… Maar ik duik dan meteen in de cijfers en dit krijg ik uit mijn grote JobFeed cijferboek terug: het aantal ICT vacatures is in maart 2009 met 39% gedaald ten opzichte van maart 2008! Aanzienlijk meer dan de IT Job Board lijkt te hebben gemeten.

Alleen, wat zegt zo’n vergelijking van dezelfde maand in twee verschillende jaren nou precies? Twee snapshots, meer niet. Zoals blijkt uit de nogal grillige grafiek die je krijgt als je de over de periode janauri 2008 tot en met augustus 2009 naar het aantal ICT vacatures per maand kijkt:

Maandaantallen ICT vacatures
Beter is het om te kijken naar een voortschrijdend jaarvolume aan vacatures en dan zie je dit:

Jaarvolume IT vacatures
Een continue daling van de periode jan – dec 2008 tot en met nu (sep 2008 – aug 2009). En die daling is 21,6%; aanzienlijk minder dan de gemoreerde 39%. Helaas is hiermee het verhaal niet minder droevig, tenslotte is het vertrekpunt het gehele jaar 2008. En daar zit dus ook de duidelijke daling aan vacatures in vanaf de zomer van 2008.

Maar dit is informatie waar je heel wat meer wat aan hebt. En ook informatie waar je iets mee kan. Tenslotte keert een trend niet in 1 maand om. Je kan er dus vanuit gaan dat de daling aan ICT vacatures nog wel even door zal zetten. Maar dat is nauwelijks een verrassing te noemen.

Het zou echter prettig zijn als persberichten wat meer verantwoording gaven over hun cijfers. Heeft IT Job Board alleen hun eigen vacatures geteld? Dat wordt uit het persbericht niet duidelijk. En zo niet, uit welke bronnen hebben ze dan geput om een algemeen beeld van de ontwikkeling van dit marktsegment te krijgen? Evenmin duidelijk. Desondanks zullen redacties dit soort persberichten oppikken en plaatsen. En dat is vooral jammerlijk.

Geef een reactie

6 Comments
  • Sarah Jones
    says:

    De cijfers die IT Job Board heeft genoemd in het persbericht zijn gebaseerd op het eigen ontwikkelde whitepaper: “De huidige situatie van de Nederlandse werving & Selectie industrie’. Het whitepaper is samengesteld aan de hand van onderzoek van huidige en voorafgaande ICT-vacatures op de website van IT Job Board.nl als ook primaire resultaten verzameld aan de hand van kandidaten enquêtes en secundair onderzoek beschikbaar op het internet.

    Om het whitepaper te downloaden, klik hier: https://assets.itjobboard.nl/Onderzoek_ICT_werving_en_selectie_industrie_Nederland.pdf

  • Raoul van Heese
    says:

    @Marc
    Klopt en niet alleen kranten, ook andere media. Misschien naief maar ik zie wel een tendens dat de lezer meer zelf ‘de verantwoordelijkheid’ oppakt om ‘waarde en echtheid’ van een bericht te beoordelen. De lezer bepaalt meer en meer zelf ‘de legitimiteit’ van de info die hij tot zich neemt….het gaat langzaam maar het verval van de ‘oude bomen media’ is daar wel een signaal van.

  • Marc Drees
    says:

    @Raoul:
    Helaas gebruiken veel krantenredacties dit soort persberichten als vulling. Waarmee direct legitimiteit wordt verstrekt aan de inhoud van het persbericht. Want als het in de krant staat is het waar…

  • Raoul van Heese
    says:

    Je bent een van de weinigen Marc die na het scannen van het bericht stopt en vragen gaat stellen….respect. ‘99%’ haakt na het scannen af. Omdat in dit (en mijn geval) woordkeuze, getallen afzender en actualiteit mij totaal niet aanspreken.
    Ik ben benieuwd wie iets met dit bericht kan en zich aangesproken voelt. Daar gaat een persbericht toch om?