Miljoenennota uitgelekt. Hoe zit het met de arbeidsmarkt?

chest_open_empty De Miljoenennota is weer eens uitgelekt. Amper nieuws zou je zo zeggen. En er staat ook weinig nieuws in, voor zover ik kan beoordelen. Tenminste, als het om de arbeidsmarkt gaat.

Want de werkloze beroepsbevolking loopt dit jaar op tot 5,25% en volgend jaar tot 8%. Maar dat wisten we al, op basis van de toen nog vertrouwelijke CPB schattingen van een maand geleden.

Maar er is een meerwaardige tegenstelling in de cijfers. Want terwijl je zou verwachten dat de daling van consumentenbestedingen gelijke tred zullen houden is dat niet het geval. Want in 2009 dalen die bestedingen met 2,75 en in 2010 slechts 0,75.

Dat is gek. En dat terwijl in de daarop volgende jaren wij, als consumenten, de rekening mogen betalen van de vrijgevige overheid. Bij het ‘redden’ van al die big to fail banken. Met ons geld.

Volgens mij rekent onze overheid zich rijk. En dat betekent maar een ding. Nog veel meer tegenvallers. Niet alleen in 2010, maar ook in de daarop volgende jaren. Wat heb ik toch een hekel aan domme mensen die het geld van alle anderen denken te mogen besteden.

Geef een reactie

4 Comments
 • Raoul van Heese
  says:

  Laatste opmerkingen…
  FD van vandaag: “Het kabinet wil over vier tot acht jaar een begrotingsgat van euro 35 mrd per jaar structureel dichten” Vier tot acht jaar dus!
  Ik was vrijdag bij een klant (moeder in IJsland) die een EBITDA heeft van 25mio bij een schuld van 200mio. Die doet er dus 8 jaar over om zijn ‘begrotingstekort’ weg te werken, mag er helemaal niets mis gaan. Geen bonussen, investeringen, etc.
  Ambitie van de overheid en verliesnemingen (die gaan er komen) bij banken en aandeelhouders ten spijt, het worden magere jaren voor de nederlandse consument!

 • Raoul van Heese
  says:

  Het terugbetalen van het oplopend begrotingstekort wordt doorgeschoven naar 2011 en later en daarmee wordt 2010 ontzien. Dat is het trucje van de overheid om de bestedingen in 2010 ‘overeind’ te houden. Onno Ruding heeft daar dit weekend terecht eea over geroepen.
  Net als de banken durft de politiek het verlies nu niet te nemen.