&zoekmachine.nl: onhandig video gedoe voor werkzoekers

Logotype &zoekmachine.nlAlsof er geen recessie is. Tenminste, als je kijkt naar het aantal nieuwe sites binnen online recruitment. Of zou het juist dankzij de recessie zijn? Om een graantje mee te pikken…

Hoe dan ook, sinds vandaag hebben we &zoekmachine.nl, die volgens eigen zeggen gelooft in de kracht van mensen en in het belang van een eerste indruk, daarom werken wij alleen in film.

O jee… hoogdravend. Laat ik maar eens gaan kijken.

Homepage
Zo ziet de homepage van &zoekmachine.nl er uit:

&zoekmachine.nl 
Jawel, video’s. De oprichters van deze site, Salem en Jip Samhoud, denken namelijk dat zij de YouTube van online recruitment kunnen worden:

Wij denken dat na de youtube-periode waarin video’s met name voor "de fun" worden gebruikt, nu het tijdperk komt dat video veel breder ingezet gaat worden, en toegevoegde waarde gaat bieden op de markt van banen en diensten.

Nou, dat is nogal wat.

De site bestaat dus uit video’s. Video’s van vacatures en video’s van werkzoekers. Wat heel leuk klinkt maar vooral heel omslachtig is.

Waar je in 1 minuut toch al gauw zo’n 2 tot 3 vacatures kan scannen is dat met video’s wel andere koek. Daar duurt het zeker 1 tot 2 minuten per vacature. Niet bepaald efficient… En al helemaal niet als je niet eens het aanbod aan vacatures kan filteren. De zoekfunctie binnen &zoekmachine.nl werkt namelijk niet.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor recruiters die naar video’s van kandidaten moeten gaan kijken. Een enorme tijdsverspillings als dat je eerste ingang is. Video is misschien wel waardevol nadat je een selectie uit CV’s hebt gemaakt. Maar niet eerder.

Registratie…
&zoekmachine.nl maakt het overigens bij de inschrijving als werkzoeker erg bont. Wat te denken van deze (tenenkrommende) tekst:

Voor privacy reden is het op zoekmachine.nl alleen toegestaan om in je zelf upgeloade videoCV alleen je voornaam te zeggen, ook is het niet toegestaan om adresgegevens of telefoonnummers te vermelden.

Helaas heeft &zoekmachine.nl helemaal geen privacy-verklaring op haar site. Ook al ben je als werkzoeker verplicht een gigantische hoeveelheid persoonsgegevens in te voeren:

image

Er is evenmin een registratie bij het CBP te vinden…

Verder de oprichters ook niet al teveel geloof in het online recruitment model te hebben. Want ze bieden tegelijkertijd via dezelfde site video’s aan van dienstverleners die de eigen diensten/producten pushen.  Salem Samhoud zegt hierover het volgende: Wij vallen de eigenlijk sterk verouderde gouden gids aan. Zoeken op tekst is verleden tijd, het gaat nu om de persoonlijke beleving die je met iemand hebt en die krijg je door video

Natuurlijk, de volgende efficiente toepassing is geboren. En vooral de mix van online recruitment met gouden gids is heel logisch. O ja, de verbindende factor zijn natuurlijk die video’s…

Conclusie
@zoekmachine.nl doet pijn aan mijn ogen, maar laten we maar zeggen dat het voor een jongere doelgroep is bedoeld. Verder is @zoekmachine.nl volstrekt zinloos als je op zoek bent naar een baan. Heb je een interessante vacature gevonden dan is een video misschien waardevol. Maar geen moment eerder. Want voor dat moment is het vooral een enorme tijdsverspilling.

Achtergrond
Zoekmachine.nl is geregistreerd door Arends & Samhoud Marketing Services B.V., dat onderdeel is van &Samhoud Fun Factory, dat weer onderdeel is van Medical Management Netherlands B.V. met als enig aandeelhouder Salem Jan Samhoud. Jip is ongetwijfeld zijn zoon.

Geef een reactie

11 Comments
 • Steven Tolsma
  says:

  @ Marc
  Thanks.
  Het verdienmodel laten wij in het begin los (zo zijn volgens mij Youtube,  Hyves, LinkedIn etc ook gestart)
  Pas later, als er voldoende content en traffic is, zullen wij gaan kijken naar bijv. advertentiemogelijkheden. Films en contactgegevens blijven open staan!

 • Steven Tolsma
  says:

  Een soortgelijk initiatief bestaat al 5 jaar onder de naam http://www.VideoBoard.nl
  Daar staan de contactgegevens van de kandidaten er gewoon naast, dus je kunt ze direct benaderen 🙂
  Precies zoals een effectieve marktplaats bedoeld is! Kandidaten en werkgevers vinden elkaar online zonder tussenkomst van dure bureaus of ingewikkelde jobsites.

 • Geert
  says:

  Hallo Jip,
  Niet echt een overtuigend antwoord van jouw zijde. Ik ben het er totaal niet mee eens dat een video de vervanging kan zijn van een eerste gesprek. Interactie ontbreekt totaal, voor toelichting van bepaalde vaardigheden of ervaringen is geen tijd (video zou veel te lang worden), en de aanduiding van de video’s is veel te algemeen en buitengewoon cliché (‘spontaan, ondernemend, resultaatgericht’, kom op zeg..).
  Leuk bedacht, maar naast het grafisch en technisch ontwerpt (tabellen, echt waar?), rammelt ook het concept aan alle kanten.

 • Jip Samhoud
  says:

  Beste Marc,
  Dank voor je feedback op &zoekmachine.nl. Ik zou graag er middels deze reactie willen reageren op een aantal punten die ik persoonlijk als een van de oprichters anders zie. Ik denk namelijk dat het werkgevers en recruiters ontzettend veel tijd kan schelen in de selectie van CV’s wanneer gebruik kan worden gemaakt van video’s. Immers kan nu de eerste selectie ronde worden overgeslagen. We maken uiteindelijk allemaal onze eerste selectie op basis van de eerste indruk, en daartoe biedt zoekmachine.nl de mogelijkheid. Daarnaast proberen wij werkzoekenden ook zoveel mogelijk te helpen met het opnemen van een video en het goed daarop overkomen. Dit alles om een werkgever een zo eerlijk mogelijk beeld te geven van een kandidaat. En ik kan uit ervaring van onze eerste kandidaten vertellen dat men daar echt geen hollywoodster voor hoeft te zijn.
  Met betrekking tot de zoekfunctie is het mogelijk om cv’s, vacatures en diensten te filteren op basis van functiegroepen, opleidingen en werkervaring. Blijkbaar is er iets niet goed gegaan waardoor het niet mogelijk was om deze selectie te maken.
  De keuze voor de diensten erbij is niet een kwestie van het feit dat wij niet in ons model geloven. Wij geloven juist in de kracht van beeld en mensen en willen daarom ons platform breder trekken dat de arbeidsmarkt en hebben daarom ook voor diensten gekozen, omdat dit ook vaak mensen zijn die opzoek zijn naar lokale werknemers en op dit moment nog geen goede plek op internet hebben om de service en sfeer van een winkel te laten zien. Deze plek willen wij op zoekmachine bieden. De link is hier dus niet alleen video maar is veel breder: namelijk een site bieden waar persoonlijkheid hoog in het vaandel staat en mensen de mogelijkheid te bieden om zichzelf echt te laten zien.
  Uiteraard neem ik graag alle feedback mee en waardeer dat dan ook zeer dat dat vanuit de recruitement hoek komt. Mochten er nog meer tips of, nog beter: verdere ideeen zijn dan hoor ik dat graag op jip@zoekmachine.nl. Ons uiteindelijke streven is om zoveel mogelijk aan een baan te helpen, en zeker juist in deze tijd is daar alle feedback bij nodig. Het gaat hier niet om een graantje meepikken, maar om “building a brighter future” zoals ons hoger doel luidt.
  Hartelijke groet,
  Jip Samhoud
  &zoekmachine.nl
   

 • Marc Drees
  says:

  @Jos:
  De gemiddelde mens is geen acteur of begenadigd spreker. Met alle gevolgen vandien. Iemand die zich van zijn beste kant kan laten zien in een homemade video dient direct richting Hollywood te vertrekken. Alle anderen zijn dus gewoon normale mensen die niet overkomen op video.

 • jos
  says:

  Ik vind het idee leuk bedacht. Ben het met je eens dat je eerst wil scannen op het CV en pas daarna de video en niet andersom. Dat je alleen maar je voornaam mag zeggen in de video is een no-go van jewelste en alleen daarom zal het denk ik al geen succes worden.
  Wordt natuurlijk wel hilarisch om te zien als vid uploaders bordjes met naw gegevens in de lucht gaan houden.
  Ik zie het al helemaal voor me…iemand upload zijn vid en de censuur machine op zolder gaat driftig op de Chinese manier aan de slag met pieeeepp en blur effecten om ongewenste info eruit te filteren.
  En dan hebben we het nog niet eens over hoe je als kandidaat een fatsoenlijke video presentatie van jezelf maakt. Beknopt een voicemail inspreken is vaak al lastig…voor mij in ieder geval wel 🙂