LocalBacon: sollicitanten betalen

Logo en logotype LocalBacon Jawel, de eerste site in de westerse wereld die werkzoekers laat betalen voor sollicitaties is een feit: LocalBacon. Per sollicitatie kost dat $ 0,99. Als werkgever kan je gratis je vacatures kwijt.

Een staaltje markteconomie waar vraag en aanbod sinds de recessie natuurlijk zijn omgekeerd. Teveel werkzoekers en te weinig banen? Dan laat je de werkzoeker toch betalen.

Homepage
Die ziet er zo uit:

image

Minimalistisch design, mogelijk geinspireerd door Craigslist. En dat blijft ook het geval als ik naar een individuele vacature ga (waar ik me overigens voor moet registreren…):

image

Betalen om te solliciteren
Maar het bijzondere van LocalBacon wordt zichtbaar op het moment dat ik op de Apply knop klik:

image

Aan de rechterkant staat het, ik kan sollicitatie ‘credits’ kopen. Hoe meer credits ik koop, des te meer korting ik krijg. Als ik een wanhopige werkzoeker ben kan ik 40 credits kopen voor $19,98. En kan ik dus met 50% korting 40 sollicitaties verzenden. Tja…

Maar, daar garandeert Localbacon het volgende voor:

job seekers receive benefits that no other job board provides including guaranteed feedback from employers and recruiters, standardized listings with 100% handpicked, full-time available opportunities, and real-time updates about their applications.

Het eerste argument, gegarandeerde feedback, klinkt mij wel als muziek in de oren. Alleen droevig dat je als werkzoeker moet betalen om die garantie te krijgen. Iedere werkgever zou het fatsoen moeten hebben om op een sollicitatie te reageren.

Overigens is LocalBacon uitsluitend in New York ‘verkrijgbaar’. Met natuurlijk plannen voor world domination. Met als eerste stap VS dekking per eind 2010. We gaan het zien…

Conclusie
LocalBacon heeft goed naar vacaturesites in Azie gekeken. Waar het niet ongebruikelijk is dat werkzoekers betalen. De vraag is echter of die mentaliteit ook hier post kan vatten. 

Verder ziet de site er lekker minimalistisch uit. Dat hebben ze in ieder geval mee. Ik zit me alleen af te vragen of ik als werkzoeker die local bacon ben. Dat voelt weer wat minder prettig aan…

Geef een reactie

6 Comments