CBS: 5% werkloosheid is een feit

image Het CBS komt vandaag weer met een nieuw bericht over de stand van de werkloosheid; met als onprettige titel:

Werkloosheid gestegen tot 5 procent

En we maken een sprong in het aantal werklozen:

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode juni-augustus 2009 uit op 386 duizend personen, 15 duizend meer dan de vorige driemaandsperiode.

Het is natuurlijk geen verrassing, want we konden er op wachten. Maar het bereiken van een dergelijke grens is nog altijd geen prettige ervaring. Vooral omdat hiermee de eerste grens van het CPB vooruitzicht ((5¼% in 2009) wel heel erg dichtbij komt. En volgens mij zelfs hoger uit gaat pakken. Nou maar hopen dat ze met hun 8% voor 2010 nog altijd aan de te hoge kant zitten…

De ontwikkelingen over het afgelopen jaar ziet er daarmee als volgt uit:

CBS: Werkloosheids% driemaandsperiodes
Nou, vanaf de driemaandsperiode september 2008 – november 2008 kan je er een lineaal langs leggen. Een gestage en helaas niet afvlakkende groei van de werkloosheid. In minder dan een jaar is de werkloosheid van 3,6% naar 5,0% gegroeid. En dat zijn 96.000 mensen!

Als we een en ander overigens in enig historisch perspectief plaatsen valt het allemaal nog best mee. Want in het recente verleden waren dit de jaargemiddeldes:

 • 2004: 6,5%
 • 2005: 6,5%
 • 2006: 5,5%

Dus ondanks al het doemdenken zitten we nog altijd op een behoorlijk laag werkloosheidscijfer. Ook al voelt dat door alle berichtgeving misschien niet zo. Nou maar hopen dat we er in 2010 hetzelfde over denken.

Geef een antwoord

11 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  De prijs is dus 1 fles wijn weggeven, 2 ontvangen?
  Onder de 8%: Herbert, 8-9% Bas en >9% Marc
  Hmmmm, dan vind ik dat ik toch relatief de kleinste kans heb, procentueel gezien. Overigens is 2011 natuurlijk nog een takke end weg, gaan we dat onthouden?

 • Herbert
  says:

  @marc @Bas kijk wedden dat doe ik graag. Mijn inzet een fles Verdicchio.
  Een trend is leuk en bevestigd iets fundamenteels. Het kijken naar een trend is het kijken naar Gods water over Gods akker. Juist de fundamentele analyses (de rede waarom ik graag de stukken lees van Marc) maken dat wij mensen dingen uitvoeren. Het wel of niet vertrouwen hebben in het menselijk handelen en eigen kunnen maakt of we 8 procent ruim overschrijven (de trend) of dat we onder 8 procent blijven het handelen.
  Gaat Nederland deze klus klaren met verkiezingen ,een kabinet dat meer aan trendanalyse doet dan aan handelen, maar ook in een wereld met Obama VS (yes we can). Alles overwegend en optimist die ik ben (behalve als ik depressief voor de tv hang met een fles ) zeg ik onder de 8 procent. Nu maar hopen dat ik mee mag wedden. 😉

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Fles wijn is ingezet! Niet op 9% maar op 8% natuurlijk. En dan in 2010/2011.
  Dus ik geef jou een fles wijn als de 8% niet wordt gehaald in 2010/2011. En ik krijg van jou een fles wijn als dat percentage wel wordt gehaald.
  Keuze is: een goede Chablis of een Haut-Medoc. Af laten hangen van het seizoen?

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: ik sprak niet over de media, ik sprak over mijn omgeving. Ongetwijfeld geen afspiegeling van de hele economie, maar ik zie wel serieus lichtpuntjes. En die hebben geen van allen overheidssteun hoor.
  En ik weet niet of de uitzenders het als eerste gaan zien. Dan praat je namelijk over sectoren waar het inderdaad slecht gaat (productie, logistiek), maar waar een veel fundamenteler probleem (wat is onze toegevoegde waarde in die sectoren) zat.
  Maar je hebt gelijk wat betreft de trend en ik verwacht die nog wel door zal zetten, daar geef ik je gelijk in. Ik vraag me af tot welke hoogte (flesje wijn inzetten dat hij de 9% niet haalt in 2009/2010?)

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Er zijn leugens, grote leugens en statistiek. Het cijfer alleen zegt me niet zoveel. De trend echter wel. En de trend is een vrijwel rechte lijn. Omhoog. Een zeer slecht teken als je het mij vraagt. En zoniet dan heb ik het toch even gezegd.
   
  Ik zie geen lichtpuntjes. Ik zie wel een toenemende behoefte (van de media) om lichtpuntjes te zien. En dat van veel imaginaire lichtpuntjes enorme schijnwerpers worden gemaakt. Die snel weer uitdoven… Als marktsegmenten autonoom groei gaan vertonen (dus zonder overheidssteun!) dan ga ik lichtpuntjes zien. En de eerste die dat moeten laten zien zijn de uitzenders. En daar is de tunnel nog altijd donker.
   
  Ik zit nu niet verlegen om werk en ik heb in het verleden ook nooit verlegen gezeten om werk. Dat feit zegt mij dus helemaal niets. Dat zegt me alleen dat mijn acquisitie inspanningen en mijn netwerk blijkbaar tot op heden recessieproof zijn. Wat morgen kan veranderen.

 • Bas van de Haterd
  says:

  De stijgende lijn is zeker reden tot zorgen, aan de andere kant zie ik overal in mijn omgeving heel veel lichtpuntjes. En als ik het goed begrijp zit jij ook niet verlegen om werk, dus blijkbaar is het niet zo’n drama als velen ons willen laten geloven.
  Dus als we het nu kunnen laten afvlakken, valt het mee. De vraag is of we dat kunnen en gezien het regerigsbeleid (of complete gebrek daar aan) heb ik daar inderdaad mijn twijfels over. Dus nee, ik omschrijf niet de hele situatie als evenwichtig, maar het cijfer an sich is geen reden tot paniek. Dat is wat ik probeer te zeggen.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Hee, 5%. Dat is toch wat arbeidsmarkt experts beschouwen als ‘evenwichtswerkeloosheid’? Dan heb je een relatief goed functionerende arbeidsmarkt waarin niet teveel aanbod is en niet teveel vraag, zodat de lonen niet veel oplopen maar wel goed talent vindbaar is?