CPB is slechtste voorspeller?

Logotype CPB CPB wordt door CBS en Rabobank te kijk gezet als slechte voorspeller. Het CPB heeft enkele maanden geleden de gemiddelde werkloosheid voor 2009 op 5¼% gezet.

Maar op dit moment zitten we volgens het CBS op een werkloosheid van 5% (over de driemaandsperiode juni – augustus). Willen we dus die voorspelling van het CPB halen dan moet in de resterende periode de werkloosheid explosief stijgen.

Hoe snel die werkloosheid moet stijgen om tot dat CPB gemiddelde te kunnen komen blijkt uit onderstaande grafiek:

Werkloosheid met 5,25% gemiddeld
Dat is dus het beeld voor de komende maanden. Tenminste, volgens CPB. Inderdaad, een zeer steile groei van de werkloosheid. Onmogelijk? Geen idee, ik heb geen kristallen bol.

Gelukkig heb ik wel een spreadsheet, dus ik kan ook een minder extreem alternatief doorrekenen. Door de gemiddelde stijging van de werkloosheid voor 2009 tot op dit moment door te zetten voor de rest van het jaar. En dan ziet het er zo uit:

Werkloosheid met 5% gemiddeld
Dat is wat aangenamer voor het oog en vooral de gemoedsrust. Overigens loopt de werkloosheid dan alsnog op tot 6%, bepaald geen prettige gedachte. Maar de gemiddelde werkloosheid voor 2009 komt in dit geval niet hoger dan 5%.

Overigens denkt Rabobank dat het nog minder ver zal gaan: […] bij Rabo gaan we uit van 5%. Maar ook die 5% blijkt nu te pessimistisch. Het zal uitdraaien op vermoedelijk zo’n 4,7 à 4,8%.

Nou, daar klopt helemaal niets van. Want zelfs als de werkloosheid gedurende de rest van het jaar op 5% zou blijven staan komen we al uit op bijna 4,8%. Die Rabobank is een soort omgekeerde CPB.

Hoe dan ook, we gaan het zien. Het zal zeker hoger worden dan 4,8%. Maar hopelijk een stuk minder dan 5¼%.

Geef een reactie

2 Comments