UWV WERKbedrijf: de cijfers

imageAls het CBS met cijfers over de werkloosheid komt kan UWV WERKbedrijf natuurlijk niet achterblijven. En ik dus ook niet, want dan moet daar weer melding van worden gemaakt.

Dit is de essentie van wat UWV WERKbedrijf te melden heeft:

Het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWW) steeg in augustus 2009 licht met bijna 3.000 (+0,6%) tot 487.700, dat is 6,3% van de beroepsbevolking

Hier wat cijfers over het jaar 2009 tot en met augustus:

 • In de periode januari t/m augustus van 2009 werden bij de vestigingen van het UWV WERKbedrijf 163.800 vacatures ingediend, 21% minder dan in 2008.
 • Werkgevers dienden 40.051 ontslagaanvragen in bij het WERKbedrijf, bijna tweeënhalf keer zoveel als in de vergelijkbare periode in 2008.
 • UWV WERKbedrijf verleende bijna 24.000 ontslagvergunningen, ruim twee maal zoveel als in 2008.

Eind augustus ontvingen 270.000 personen een WW-uitkering, dat zijn er 11.000 meer dan de vorige maand. Een deel van de toename betreft deeltijd-WW. In een jaar tijd is het aantal lopende WW-uitkeringen met 105.000 (+64%) toegenomen. Het aantal lopende WW-uitkeringen verstrekt aan jongeren is in een jaar tijd verdrievoudigd.

Maar er ligt ook nog een wereld van leed achter. In augustus zijn bijna 27.000 WW-uitkeringen beëindigd. En daarvan zijn een kleine 10.000 beëindigd omdat de maximale uitkeringsduur was bereikt. Een stijging van meer dan 100% in vergelijking met vorig jaar.

Nou, vanavond lekker slapen en morgen gezond weer op…

Geef een antwoord

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Raoul:
  Niet werkend staat niet gelijk aan werkloos. Het is haarkloverij maar wel aan de orde in deze discussie.
   
  En Nederland gebruikt net als Amerika een verbloemend cijfer voor de werkloosheid. Want het cijfer van het CBS zegt helemaal niets over de werkelijke toestand zoals die door de mensen zelf wordt gevoeld. Het zegt alleen iets over de toestand op basis van de definitie die wordt gehanteerd.
   
  Ik zou er helemaal voor zijn als we alle werkzoekenden betrekken in ons werkloosheidscijfer. Waarmee we overigens rond de 6,5% uitkomen… Niet echt een getal om vrolijk van te worden.

 • Raoul van Heese
  says:

  Ik lees nog een keer alles en kom tot het volgende…
  CBS sluit deeltijd WW uit en impliciet zeggen zij daarmee dat zij WW uitkeringen tellen.
  De groep NWW zijn ‘werkloze’ werkzoekenden waarvan een deel (100k) geen aanspraak kan maken op WW. Daar zullen (naar ik aanneem) voor een deel de bijstandsgerechtigden (ABW) en NUGgers (Niet Uitkerings-Gerechtigden) in zitten.
  Ik voel er steeds meer voor het ruime werkloosheidsbegrip (NWW) te hanteren, incl. de door jouw genoemde deeltijd WW. Werk-loos = in ben werkzoekend! en niet ik maak aanspraak op WW.
   
   

 • Marc Drees
  says:

  Het is natuurlijk een definitiekwestie, maar het belangrijkste verschil zit tussen de werkloze beroepsbevolking en de niet werkende werkzoeker. Die laatste categorie hoeft namelijk niet werkloos te zijn in de definitie die het CBS hanteert. Maar dit is uitsluitend voor fijnproevers waarbij het overigens prettig zou zijn als CBS en UWV hun definities zouden ‘harmoniseren’.  Scheelt verwarring…

 • Raoul van Heese
  says:

  Hmm help ons even Marc;
  6,3% NWW (487,7k), wat zit hier allemaal in, de definitie?
  Het CBS telt 386k en maakt daar 5% van, met de volgende definitie

  De werkloze beroepsbevolking volgens de officiële definitie bestaat uit alle
  personen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur
  per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer
  per week en daarvoor beschikbaar zijn. Personen die vallen onder dedeeltijd-
  WW, behoren in het algemeen niet tot de werkloze beroepsbevolking.