Bonu$box: online referral recessie profiteur

Logotype BonusboxJawel, er is weer een nieuwe online referral service opgestaan: BonusBox. En ze maken geen geheim van hun doel: geld verdienen. Er staat zelfs een dollarteken in hun favicon…

Hoewel ze hun uiterste best doen mij ervan te overtuigen dat juist ik, als werkzoeker, de gelukkige ben. De tagline is tenslotte: get paid to find your next job!

Homepage
Dit is de homepage van BonusBox:

BonusBox | Homepage

Veel grote letters, iconen, kleur en spiegeling. Het is duidelijk, we zitten op een ‘klassieke’ Web 2.0 site.

Maar het aanbod is duidelijk. Ik stuur mijn CV naar BonusBox, ik krijg dagelijks passende aanbiedingen via de e-mail en ik verdien $ 500 als ik een baan via BonusBox vind. Nou, waarom zou ik in deze slechte tijden niet een klein extraatje mogen incasseren?

Dus heb ik mij snel aangemeld! Bij het opgeven van mijn eisen blijkt dat BonusBox het mij wel heel erg makkelijk maakt. Een salarisrange, een eventuele locatie en eventuele vaardigheden. Dat is alles: BonusBox | Selectiecriteria

Overigens maakt het niet zoveel uit wat ik invul, als ik op de knop Get Me a Job! klik vind ik geen enkele baan. Maar dat terzijde… Het gaat er natuurlijk om dat ik passende (?) vacatures via e-mail binnen ga krijgen. Want ik wil die $500!

Werkzoerkers zijn het haasje
BonusBox doet werkgevers vreemde toezeggingen. Wat te denken van deze: We get your position in front of qualified candidates that don’t go to the big job boards every day.

Hoe kunnen ze dat nou weten? Ik heb in ieder geval tijdens mijn registratie geen vraag gezien over hoe vaak ik vacaturesites bezoek… En met die paar criteria die ik op moet geven is er geen sprake van dat ik uitsluitend passende vacatures ga krijgen.

Het lijkt er eerder op dat de BonusBox werkzoekers overladen gaan worden met slecht passende vacatures, in ruil voor die wortel van $500. De werkzoeker is het filter van deze online referral service geworden. Omdat er geen referrers zijn…

Referrers bestaan… niet
Elke online referral service bestaat uit drie partijen:

  • Werkzoekers. Zij bieden zichzelf aan om referrers geld te laten verdienen.
  • Werkgevers. Zij bieden vacatures aan om referrers geld te laten verdienen.
  • Refererrers. Zij plakken werkzoekers op werkgevers om geld te verdienen

Maar niet bij BonusBox. Het plakken van werkzoekers op werkgevers wordt namelijk door de site zelf gedaan. Via die e-mails die ik dagelijks ga krijgen… Voor een eventuele $500, ooit…

Er zijn wel Friends bij BonusBox, maar dat zijn partijen die hetzij een banner op hun site plaatsen of… hun kandidaten database uploaden op BonusBox. Ongelogen:

If you have a database of Job Seekers, you can upload those resumes, and we will send them a customized invitation, based on their unique skills, to use BonusBox. If they get a job, you get a Bonus!

Friends krijgen $100 als een kandidaat uit hun database of via hun site via BonusBox een baan vindt.

En met die databases vol werkzoekers van Friends draait BonusBox zich om en zegt het volgende tegen werkgevers: Our private network of talented professionals gives you direct access to candidates you can’t find anywhere else

Tuurlijk! Mag ik dit als een keiharde leugen bestempelen?

BonusBox wil geld verdienen
Het is duidelijk dat BonusBox geld wil verdienen. Voor een geplaatste kandidaat rekenen ze de werkgever $900. Per kandidaat betalen ze $500 of $ 600 (als er ook een Friend bij betrokken is).

BonusBox verdient dus $300 – $400 per kandidaat. En BonusBox vereist geen menselijke inspanning en is dus volledig schaalbaar. Wat precies de gedachte achter het model is. Geld verdienen met de benen op tafel.

Conclusie
Bonusbox probeert van de recessie een verdienmodel te maken door werkzoekers als filterfunctie te gebruiken in ruil voor een mogelijk douceurtje van $500. Op deze manier denkt BonusBox de afhankelijkheid van dure referrers te kunnen elimineren. En zelf, zonder enige inspanning, de inkomsten te zien groeien.

BonusBox vergeet dat online recruitment nog altijd recruitment is. En dat matchen van mensen op werk niet door een machine kan worden gedaan. Waardoor BonusBox met haar huidige business model een enkeltje Deathpool heeft besteld. En dat is maar goed ook.

Geef een reactie

1 Comment