Vacature resellers nader bekeken

virus Gisteren plaatste ik een bespiegeling over de positie en ‘waarde’ van vacatureresellers binnen de online recruitment markt. Met onder meer de volgende observatie:

Een volstrekt ander maar nogal sinister risico is de trend van resellers om de response van sollicitanten af te vangen. Concreet betekent het dat een werzoeker solliciteert op een vacature van bedrijf X terwijl de sollicitatie door de reseller wordt verzorgd en ontvangen!

Het uitroepteken heeft vooral te maken met de risico’s die in deze opzet bestaan ten aanzien van de privacy van de sollicitant. Tenslotte heeft deze werkzoeker het idee dat direct bij een bedrijf wordt gesolliciteerd terwijl dit niet het geval is.

Naar aanleiding van bovenstaande observatie kwam de volgende anonieme reactie binnen, onder de naam Reseller:

De enige reden waarom wij als reseller de respons afvangen van de sollicitanten is het filteren van alle spam, acquisitie en virussen die naar aanleiding van een brede online campagne naar onze eindklanten  worden verzonden. Op een dergelijke vervuiling van de mailbox zit geen enkele organisatie te wachten. De gegevens van de sollicitanten worden discreet behandeld

Het gaat mij natuurlijk om het laatste zinnetje in deze reactie. Want daar kan de schoen namelijk ernstig gaan wringen. Sterker nog, bij de twee grootste vacature resellers is dat risico zelfs concreet aanwezig. Ik heb het over Adver-online en VONQ. Laten we deze twee partijen eens nader beschouwen.

Adver-online
Adver online heeft als directie een tweetal BV’s:

 • E. Blom Beheer (met als enig aandeelhouder Edwin Blom)
 • H. van Rijnswoud Beheer (met als enig aandeelhouder Hans van Rijnswoud).

Het interessante is dat E. Blom Beheer naast Adver-online ook nog een andere BV bezit: Averstone. En deze Averstone heeft als bedrijfsactiviteiten: detachering, uitzenden en werving & selectie.

Hmmm… dat klinkt een beetje als de kat op het spek binden. Want stel je nou toch eens voor dat sollicitanten die via Adver-online binnenkomen uitstekend passen op vacatures die via Averstone moeten worden vervuld?

Zouden klanten van Adver-online op de hoogte zijn van dit risico van ‘kruisbestuiving’? Ik heb het in ieder geval niet op de site van Adver-online kunnen vinden.

VONQ
Ook VONQ vangt de reacties op vacatures af. En waar het aantal BV’s rondom Adver-online nog wel meevalt is het verhaal bij VONQ een stuk minder simpel:

Relaties in samenhang tot VONQDit is overigens maar een deel van het verhaal. Voor een volledig overzicht verwijs ik graag naar mijn blog posting over Onmissbaar.

Binnen dit web van bedrijven kunnen meerdere katten op het spek worden gebonden.

Nawoord
Het gaat er niet om of beide resellers zich al dan niet van onfatsoenlijke praktijken ten aanzien van sollicitanten bedienen. Het gaat er met name om dat de schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden. En dat gebeurt zeker niet bij deze partijen.

Dat klemt eens te meer omdat vooral de positie van de sollicitant in dit geheel volstrekt onduidelijk is. Een voorbeeld is hierin misschien veelzeggend:

Ik vind op Monsterboard een interessante vacature bij Rentokil als verkoopadviseur. Deze vacature is niet door Rentokil op Monsterboard geplaatst, maar door Adver-online. Als werkzoeker zie ik dat overigens op geen enkele manier:

Vacature op Monsterboard
Als ik vervolgens wil solliciteren, krijg ik dit te zien:

Sollicitatieformulier

Helemaal rechts onderin, staat in een heel klein lettertje Vacature van Adver-Online. Wat ik als werkzoeker natuurlijk nooit zie. En al zou ik het zien, dan zou ik daar nooit iets bij denken.

Maar goed, ik solliciteer weliswaar op een functie bij Rentokil, maar mijn sollicitatie komt daar helemaal niet terecht. Tenminste niet direct. En feitelijk kan de vacature reseller van alles en nog wat met mijn sollicitatie doen zonder dat ik er weet van heb…

Werkzoekers zijn in deze constructie feitelijk vogelvrij. En zonder dat de opdrachtgever daar enige weet van heeft. Een volstrekt ongewenste situatie. En eentje die misbruik wel heel erg makkelijk maakt. En zeker als er sprake is van katten en spek…

Geef een reactie

10 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @RB:
  Voor iemand die niet eens zijn eigen naam kan gebruiken in een reactie is een aanbod zoals gedaan niet geheel geloofwaardig. Maar ik ben blij dat je veel verstand van recruitment en online arbeidscommunicatie denkt te hebben. Doe er je voordeel mee!

 • RB
  says:

  Is er iemand die er wel eens over na heeft gedacht dat bedrijven graag een filter willen aanbrengen! Stel deze resellers zijn wel transparant naar hun klanten toe! Stel de ‘solliciatiepagina’ wordt gewenst door de klanten van deze resellers! Bedrijven willen niet 200 dramatische cv’s ontvangen maar 5 á 10 goede. Ik vind het een fantastisch concept, jammer dat mensen die absoluut geen verstand van recruitment/online arbeidsmarktcommunicatie hebben hier hun ‘conspiracy theory’ op loslaten. Ik nodig je uit om van je zolderkamer af te komen en de grote mensen wereld te beleven. Wellicht dat je a: een beetje kleur krijgt en b: ziet dat niet alle echte mensen eng zijn.

 • paul van oosterhout
  says:

  ouch Dit is gewoon niet netjes. Ik vraag me ook af in hoeverre dit juridisch gezien gewenst is.  Wat zeggen de algemene voorwaarden van adver-online? De vacature is in principe eigendom van de plaatser ( intellectueel ook) of wordt deze dan herschreven? In feite solliciteer je dan bij adver-online toch? Dan moeten zij in de voorwaarden hebben staan dat ze de cv aan derden mogen doorspelen. Toch?
  Los van dat alles heeft deze werkwijze niet mijn voorkeur…lekker transparant ben je dan…wie ik er dan op aankijk? Rentokil natuurlijk, terwijl die er wellicht niets vanaf weten.

 • Marc Drees
  says:

  @Jeroen:
  Er zijn natuurlijk meerdere oplossingen. De meest eenvoudige en fatsoenlijke is de response door de klant af te laten handelen. Tenslotte is dat waar de werkzoekende denkt te solliciteren.
   
  Indien de klant ervoor kiest de response via de de reseller te laten lopen zijn er meerdere mogelijkheden:

  De response loopt weliswaar via de reseller, maar de inhoud van de response wordt niet door de reseller bekeken (meten van effectiviteit van ieder kanaal). In dit geval is het voldoende dat de privacy verklaring van de klant in contect wordt getoond.
  De response loopt via de reseller en de inhoud kan/wordt door de reseller bekeken (de spam, acquisitie fantasie). In dit geval dient aan de werkzoeker duidelijk te worden gemaakt hoe het proces verloopt. Verder moet zowel de privacy verklaring van de klant en van de reseller getoond worden.

   
  Natuurlijk kan dit tot gevolg hebben dat er minder werkzoekers solliciteren. In zo’n geval dient de klant dus zijn keuze te heroverwegen om e.e.a. via een reseller te laten verlopen. Tenslotte is de klant niet alleen op zoek naar gemak maar ook naar de juiste response. En uiteindelijk gaat het daar toch allemaal om?

 • Jeroen Hoekstra
  says:

  @Marc
  Wat zou jouw oplossing zijn voor dit “probleem”? Ben je er met het volledig informeren van de werkzoekende en de privacy verklaring? Dat leidt dus wellicht tot minder respons. Maar als het de vacature van je dromen is zul je je er toch niet van laten weerhouden te solliciteren?

 • Marc Drees
  says:

  @Tom:
  Ik ga altijd uit van goede intenties, tenzij ik overduidelijk ernstige tekortkomingen zie die het bedrijf in kwestie ook weet.
   
  Werkzoekers worden bewust in het duister gehouden tijdens de sollicitatie, en dat is om spam en acquisitie tegen te gaan? Natuurlijk niet. Spam via solliciatieformulieren lijkt me verduiveld moeilijk, en acquisitie zal amper plaatsvinden omdat de partijen die zo acquireren Adver-online en anderen wel kennen. En dus niet of minder snel een poging zullen wagen.
   
  Het zou fatsoenlijk zijn de werkzoeker volledig te informeren . En de privacy verklaring van zowel de reseller als de werkgever tonen. Maar dat zou mogelijk tot een veel hogere percentage afhakers leiden. Dus wordt maar niet geinformeerd.
   
  Ik ga dus zeker niet uit van de goede intenties van resellers in dit verband. Omdat werkzoekerswillens en wetens worden misleid. Met als bonus de mogelijkheid om gegevens te ‘hergebruiken’  voor andere doeleinden. En eigen gewin.

 • Tom van der Valk
  says:

  Ik ga graag uit van goede intenties, maar een constructie waarbij sollicitanten ontvangen worden door een tussenpersoon, zorgt er wel voor dat er wat transparantie verloren gaat. Ik neem aan dat Adver Online en Vonq contractueel gezien garanties bieden om de vertrouwelijkheid t.a.v. sollicitanten en CV’s te waarborgen. Dan nog blijft het moeilijk om daarover zekerheid te krijgen en -ook niet onbelangrijk- de wijze waarop zij sollicitanten te woord staan.
  Ben benieuwd hoe dit soort bedrijven dit soort twijfels bij potentiële opdrachtgevers wegnemen.