Totaljobs promoot sociale media (niet)

Het heeft een tijd geduurd maar Totaljobs heeft weer eens een hilarische nieuwsbrief. Met als titel: Bouwen aan je digitale sollicitatienetwerk. En dat is een wat schizofreen verhaal.

Want het gaat over het voordeel van sociale media voor de moderne werkzoeker. Maar diezelfde sociale media vormen natuurlijk een forse bedreiging voor vacaturesites. Dus zit Totaljobs in een wat merkwaardige spagaat

Een spagaat waar Totaljobs ook niet echt raad mee weet. Want Totaljobs maakt een onderscheid tussen vacaturesites, waar je kan solliciteren, en netwerksites, waar je contact kan leggen met mensen uit je verleden. Alleen is dat onderscheid natuurlijk niet aanwezig. En dat weet Totaljobs dondersgoed.

Maar dat laat onverlet dat Totaljobs zichzelf probeert te promoten door in onderstaande tekst hyperlinks (de vetgedrukte woorden) op te nemen naar hun eigen site:

Als je eenmaal een behoorlijk netwerk hebt, kun je daar je voordeel mee doen. Kennissen kunnen je helpen een goed profiel van jezelf op te stellen. Als je een vacature hebt gevonden kun je rondvragen of iemand het bedrijf kent.

En dat terwijl dit soort acties juist veel beter op een sociaal netwerk kan worden gedaan. En meer. Zoals bijvoorbeeld het vinden van vacatures…

Totaljobs lijkt dus met deze nieuwsbrief een graantje mee te willen pikken van de sociale media hype terwijl ze wel heel dichtbij het schieten in de eigen voet komt. Misschien is het gewoon beter om sociale media echt te omarmen in plaats van als walled garden door het leven te blijven gaan.

Geef een reactie