Hortibanen.nl: een groene wolf in schaapskleren

Logo en logotype Hortibanen.nl Vandaag is er een ‘groene’ vacaturesite live gegaan: Hortibanen.nl. Inderdaad, een niche site voor de land- en tuinbouw.

Nou, die hadden we nog niet. En het is dapper om in deze tijd voor een dergelijk kleine sector een vacaturesite te beginnen. Een sector waar het ook nog eens barst van buitenlandse seizoensarbeid.  En deze site is toch echt 100% Nederlands.

De homepage
Zo ziet de homepage er uit:

Hortibanen.nl | Homepage

Veel groen, maar dat was natuurlijk te verwachten…

Het is niet verwonderlijk dat er nauwelijks banen op staan; 18 in totaal. Volgens JobFeed is het aantal nieuwe vacatures op jaarbasis in de functiecategorie landbouw, veeteelt en visserij ruim onder de 1.000. En dan te bedenken dat Lanbouw hier dus slechts een onderdeeltje van is. Die 18 vacatures zijn ineens een fors aantal!

Waarom dan deze vacaturesite? Eerlijk gezegd heb ik geen idee, en het persbericht helpt ook al niet mee. Wat bijvoorbeeld hiervan te denken: de zoektocht voor werkzoekenden naar de geschikte baan in de Land- en Tuinbouwsector overzichtelijker wordt en dat werkgevers in deze sector doelgericht kandidaten kunnen vinden.

Nou ik kan me niet voorstellen dat het zo onoverzichtelijk is met die anderhalve, maar wie weet onderschat ik de groene problematiek…

Het perbericht is overigens een beetje dommig. Want terwijl de titel van het persbericht als volgt luidt: Eerste 100% vacaturebank voor de Land en Tuinbouwsector is LIVE! komt wat later in het persbericht deze zin langs: Hortibanen.nl is de enige vacaturebank in de Land- en Tuinbouwsector waar werkgevers ook zelf kandidaten kunnen benaderen. Duhhh… hoe kan het ook anders…?

Geen uitzenders en W & S bureaus?
Maar het wordt allemaal nog veel vreemder. Want het persbericht maakt duidelijk dat Hortibanen.nl voor een select gezelschap is bedoeld: Hortibanen.nl laat uitsluitend vacatures zien waar direct via de werkgever op gesolliciteerd kan worden zonder tussenkomst van bijvoorbeeld Uitzendbureaus en Werving- en Selectiebureaus.

Oke, dat komt vaker voor. Maar dit statement wordt heel erg merkwaardig als je kijkt wie er achter de site zit.

De eigenaar van de URL is Timo Golin, die volgens LinkedIn eigenaar is van Team Facility Group BV, waar dan weer de volgende bedrijven onder zouden moeten hangen: People4You Personeel & Organisatie BV en People Facillity Group BV.

En wat heeft People4You Personeel & Organisatie BV in haar bedrijfsomschrijving staan? Nou het volgende: De werving, selectie en detachering van personeel  in opdracht van derden, met name doch niet uitsluitend t.b.v de retail- en agrarische sector […]

En wat heeft People Facillity Group BV in haar bedrijfsomschrijving staan? Dit: De exploitatie van werving- en selectiebureaus en vacaturebanken […]

Onfatsoenlijk!
Een weinig correcte situatie. Maar dit is nog maar het begin. Want wat gebeurt er als ik via Hortibanen.nl direct wil solliciteren bij een werkgever? Dit:

Hortibanen.nl | Sollicitatieformulier

Ik solliciteer gewoon via de site van Hortibanen! En helemaal niet direct via de werkgever zoals het persbericht wil laten geloven.

Ik kom dus in de database van Hortibanen terecht. Die volgens haar algemene voorwaarden Hortibanen BV heet, maar daarbij het KvK nummer van People Facillity Group BV gebruikt. Er bestaat namelijk helemaal geen Hortibanen BV!

Dus ik kom als sollicitant niet eens in de CV database van een vacaturesite terecht. Maar in de database van een werving- en selectiebureau! Die onder een aangenomen naam zegt geen werving- en selectiebureaus toe te laten. Daar hebben we een naam voor: wolf in schaapskleren!

Conclusie
Begon ik de verkenning van Hortibanen.nl met een lichte verbazing, ik eindig hem met volstrekte walging. Deze site is 100% onfatsoenlijk. Het enige voordeel is dat er nauwelijks vacatures op staan. En dat kan maar beter zo blijven.

Geef een antwoord

21 Comments
 • Anti-Marc-Drees
  says:

  O, o, o….. Ik hou deze site nu al enige tijd in de gaten, maar de persoon welke de site beheert van Recruitmentmatters, Marc Drees. Lijkt me een erg ggefrustreerd mannetje. Waar je het lef wel niet vandaan moet halen om ten koste van andermans werklust je slaatje proberen te slaan. En dit moet een professioneel adviserend iemand zijn? Laat me niet lachen, sterker nog: ik heb de beste man weleens op gesprek gehad en ik ben blij dat ik er nooit aan begonnen ben!
  Bericht aan andere potentiele ‘in-zee-gaanders’ met hem -> NIET DOEN!
  Een van de heren hierboven stelt in mijn ogen terecht aan hem de vraag waarom hij niet eerst eens contact op nam alvorens meten te schieten en te oordelen. Nee dat zou Peter R. de Vries toch echt anders doen.
  Marc Drees, het zou fijn zijn als je hier nu eens objectief op kunt reageren. (objectief, zie hiervoor http://www.vandale.nl).
  Alle mensen: succes gewenst!

 • Richard
  says:

  Ik werd ook weer attent gemaakt op een nieuwe website. VacatureCentraal.nl weer een aanfluiting. Hoort bij een w&s bureau S&K Organisatie Advies BV / Senkoa Personeelsdiensten. Het bedrijf is niet meer gevestigd op het adres zoals genoemd. telefoon nummers kloppen niet en de persoon achter deze website komt voor in nare forums. Ik ben op onderzoek uit gegaan en kreeg een paar boze ex werknemers te spreken die nog salaris te goed hebben van deze “zakenman”. Ik wens iedereen geluk met een neiuwe website, alleen mensen zoals deze, liever geen zaken mee doen.

 • Simon Rustenburg
  says:

  @tino
  Goed dat je reageert. We hebben wel vaker gezien dat Marc geen wederhoor toepast. In elk artikel vind ik eigenlijk dat je hoor en wederhoor moet toepassen, maar daar is hij schijnbaar te laks voor. Ik kan zo een handvol artikelen op dit blog opnoemen waarin een simpel belletje een heleboel had kunnen verhelderen (bv het artikel over Nuwerk.nl).
  @marc
  Wanneer bel je nou eens een partij op om te vragen hoe het zit? Dat creëert waarde voor het artikel, je bezoekers en zelfs je netwerk! Als je zo bedreven bent in het achterhalen van BV structuren dan moet een telefoonnummer ook geen probleem zijn. Daarbij zijn veel BV structuren vaak opgezet met een bepaalde gedachte en die is niet altijd slecht zoals jij doet voorkomen.
  Daarbij siert het sommige partijen dat ze de moeite nemen om hier te reageren maar zie ik bijna nooit terug dat jij terug reageert of dit verwerkt in het artikel. Gemiste kans!
  Succes met je blog.
   

 • Simon Hartevelt
  says:

  @theo,
  Marc maakt een issue van dit soort dingen. Verder eigenlijk niemand. Het is lovend dat hij zich zo voor de privacywetgeving inzet enzo, maar wat jij beschrijft is gewoon common practice. Niet alleen in Nederland maar all-over-the-world. Als je het eens van de andere kant bekijkt…dan denken de mensen die dit doen waarschijnlijk dat er niets mis is mensen die zelf solliciteren aan een baan te helpen. En dat je daar dan best geld mee mag verdienen. Een ws bureau of een detacheerder is in wezen gewoon een ander verdienmodel dan een jobboard, maar met hetzelfde doel. De kritische discussies beginnen omdat er iemand naar kijkt met een negatieve insteek. En zich daar dan allerlei anderen mee gaan bemoeien die niet goed weten waar het over gaat. En dat is jammer.

 • theo
  says:

  Wat vinden jullie dan van Studentenwerk?
  Daar plaatst een kandidaat zijn cv die wil reageren op een vacature.
  Dit is een verplichting – je kan niet echstreeks naar de klant solliciteren. De klant betaald eigenlijk dat cv maar studentenwerk gebruikt dat cv ook om uit te zenden of te detacheren.
  Waarom horen we nooit iets over deze grootheden die eigenlijk overal maling aan hebben?

 • Mark
  says:

  @Simon Ah lekker! Nu krijgt uiteindelijk de klant de schuld!! Echt top van je!

  Oh en trouwens als iets onder de aandacht wordt gebracht, ga je daar kritisch naar kijken en vallen andere goede, maar zeker ook foute dingen (vooral als er negatieve kritiek is) dus alleen maar meer op! Dat principe heet ‘reclame’

 • Simon Hartevelt
  says:

  @Mark,
  Om het nog maar even duidelijk te maken dan: op een vacaturebank worden vacatures door klanten ingevoerd. Het hierop aanspreken van de vacaturebank die slechts het medium is waarop deze bedrijven hun vacatures plaatsen is dus geheel en al totaal misplaatst.

  Dan over mijn kwalificatie van je reactie: jouw argumenten hebben niets met die van Marc te maken. Daar waar voor Marc’s punten nog grond te vinden is, gaan die van jou dus over de inhoud van een door een klant ingevoerde advertentie. Tang op dirk noemen ze dat. Met de verontwaardiging sluit je graag aan op Marc’s argumenten, maar daar is dus geen enkele grond voor. Daarom is het opportunistisch, meeloperig en onbehoorlijk negatief. Ik waardeer regelmatig de discussies op dit blog, maar stoor me aan reacties van mensen die doen wat jij doet. Meehuilen met de wolven in het bos noemen ze dat geloof ik. Mijn verdere commentaren hadden meer te maken met een mogelijke psychologische achtergrond daarvoor, maar je hebt gelijk, ik kan niet in je hoofd kijken en definitief vaststellen wát er mis is. Wel dát er iets mis is.

 • Mark
  says:

  @Simon

  Neeeee…. Simon, je hebt gelijk! SLECHTE vacatureteksten verkopen zichzelf! Ik durf te stellen: Hoe slechter, hoe beter!! (lijkt wel Cruijffiaans)

  En voor de vrijdagmiddag ‘mensen die oordelen weten niet, mensen die weten oordelen niet’, dus…

  1) Ik ben regelmatig zeer kritisch richting Marc, dus dit heeft niks met slijmen te maken!

  2) Je hebt het over een aantoonbaar succes van mij. Ook hier weet je niets van…

  ps. het is een “personeelsadvertentie” of een “vacaturetekst” 🙂 oh en als je dan toch aan het googlen bent, zoek dan meteen even op waar een tekst aan moet voldoen om het stempel ‘poetisch’ te krijgen!

  Prettig weekend

 • Marc Drees
  says:

  @Tino:
  Allereerst wek je juist door de manier waarop deze site is opgezet en het persbericht is vormgegeven de indruk van belangenverstrengeling.
  En ik solliciteer niet direct bij een bedrijf, ik solliciteer indirect bij een bedrijf. Want dat is er wat er gebeurt. Mijn sollicitatie wordt in Otys opgeslagen en vervolgens kan die sollicitatie al dan niet automatisch naar de werkgever worden doorgestuurd.
  Een situatie waar de kandidaat niet duidelijk van op de hoogte wordt gesteld.
   
  Het argument dat je de gegevens opslaat om de kandidaat van dienst te zijn is natuurlijk volslagen nonsens. Een magere rationalisatie. Want voor de kandidaat is er geen enkele reden om de gegevens bij Hortibanen op te slaan als hij/zij bij bedrijf XYZ heeft gesolliciteerd. Voor Hortibanen is er wel alle reden om de gegevens van die kandidaat af te vangen. Als er tenminste iets anders met die gegevens gedaan gaat  worden…
   
  Verder is er voor mij geen enkele reden om contact op te nemen. Ik lees een persbericht, onderzoek de site, doe achtergrondonderzoek bij KvK en schrijf een artikel. Er is geen reden of aanleiding voor wederhoor.

 • jos
  says:

  @Tino
  Ik denk niet dat je van iemand mag verwachten dat voor het schrijven van een artikel altijd contact wordt opgenomen. Als je als onderneming zelf een persbericht uitgeeft dan weet je dat er gekeken gaat worden en dat er een mening gevormd gaat worden op basis van de getoonde informatie.
  Mij dunkt dat je je dan ook heel goed vooraf dient te realiseren wat voor impact iets kan hebben als je een persbericht uitgeeft welke mogelijk gerede twijfels kan oproepen, dan wel dat je hier bij de “over ons” pagina o.i.d. melding maakt van hoe e.e.a. in elkaar steekt.
  Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn namelijk twee totaal verschillende dingen.
  Transparantie is dan ook het toverwoord in deze.

 • Tino Golin
  says:

  Beste Marc,

  Allereerst wil ik je bedanken voor de aandacht voor onze website. Het volgende:

  People Facillity Group BV, waar Hortibanen.nl onder valt is inderdaad onderdeel van het overkoepelende orgaan Team Facillity Group BV, waar ook People4You Personeel en Organisatie Bv ondervalt. Dit zijn niet voor niets 2 aparte BV’s. Team Facillity Goup Bv heeft als missie om een breed scala aan bedrijven te Facilliteren, die onafhankelijk van elkaar zelf de broek op moet houden. De vacaturebank en het werving en  selectiebureau werken met 2 verschillende, niet gekoppelde databases, juist omdat wij niet de indruk willen wekken dat er aan belangenverstrengeling wordt gedaan. Wij willen een 100% pure vacaturesite, zonder dat daar, ik weet niet hoeveel, duplicaten van uitzendbureaus worden opgezet.
  Uiteraard staan er bij de start weinig vacatures online. Toen 18 op het moment van schrijven 47.
  Jij zegt dat er niet direct gesolliciteerd wordt bij het bedrijf?! Kandidaten solliciteren bij ons op de vacature en worden direct doorgestuurd naar de betreffende werkgever. De kandidaat staat bij ons in de database om hem dmv onze tools op de hoogte te houden en kunnen kandidaten  gemakkelijk solliciteren op andere vacatures.
  Marc, waarom heb je niet even contact opgenomen zodat we het een en ander aan je uit konden leggen.
  Ik snap dat het voor recruiters frustrerend is om niet te kunnen particieren op een jobboard.
  Met vriendelijke groet,
  Tino Golin

 • Simon Hartevelt
  says:

  @Marc
  Ik weet niet helemaal wat je als het centrale punt ziet hier, maar als je het daarbij hebt over de BV structuren etc, dan moet ik je teleurstellen. Ik vermoed dat je denkt dat ik iets met deze constructie te maken heb, en dat is niet zo. Dus ik kan daar niet inhoudelijk op antwoorden.
  Echter, zoals ik al eerder schreef, vind ik dat als je iets net zeker weet en je de neiging hebt daar iets negatiefs achter te zoeken, je het beter niet kunt opschrijven. Zoals je zelf hebt uitgevonden, hebben de genoemde bedrijven tot doel het exploiteren van ws bureaus en vacaturebanken. Daar is op zich volgens mij niet zoveel mis mee. Je mag ook gewoon een handelsnaam voeren (overigens wel zo handig als je die even registreert, maar ik hoor je niet zeggen dat je dat hebt uitgezocht en het niet zo is), maar dan is daarmee niet zoveel aan de hand. Er zijn duizenden bedrijven die een extra handelsnaam op een holding registreren in plaats van er een aparte BV voor op te zetten. Dat is mooi kostenefficient. Ik zeg tevens ook niet dat ik de communicatie handig vind, maar wel dat jij er nogal vlot heel erg harde conclusies over trekt. Zo zou het me bijvoorbeeld niet verbazen wanneer jij zelf nog een of meerdere bv’s bezit, met een bepaalde doelstelling, die mogelijk de integriteit van jouw schrijfsels over vacaturebanken in twijfel zou kunnen trekken. Dat jij niet in je Linkedin profiel zet dat je die bv’s bezit of er aandeel in houdt, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. En een negatief ingesteld persoon zou dan zomaar (zoals je -overigens onterecht omdat ik er niets mee te maken heb- ook over mij zegt) de conclusie kunnen trekken dat je iets probeert te verbergen. Ik zeg niet dat het zo is, maar ik hoop dat je begrijpt dat het zomaar zou kunnen en dat het een kwestie van mindset is wanneer je naar iets begint te kijken, dat bepaalt hoe iets er in jouw ogen uitziet.

 • Marc Drees
  says:

  @Simon:
  Hoewel je veel woorden gebruikt ga je niet in op het centrale punt. Je bent gewoon een bedriegertje. Dat is geen naar vooroordeel maar een feit. Door geen openheid van zaken te geven op de site en in het persbericht.
  Door daar niet op in te gaan lijkt het er op alsof je een bedriegertje wil zijn. En dat is pas echt vreemd.

 • Simon Hartevelt
  says:

  @Marc met een C
  Ik kan wel leven met de aanname dat het dommigheid is. Ik wil echter waken voor teveel negatieve aannames. Je bent wat kort door de bocht vind ik met het roepen van “wolf” en er niet van uit te gaan dat deze mensen gewoon een branche die hen bekend is willen helpen aan een transparant aanbod. Zoals met veel in het leven is het sterk afhankelijk van de integriteit van de oprichter ervan. Een vacaturebank zonder eigenaar die ws doet kan ook zijn gegevens verkopen aan ws bureaus oid. Je kunt een boel aantonen, maar dat niet. Dus er hier zomaar vanuit gaan dat iemand die zelf zo’n ws bureau is of heeft dat per definitie wel zou willen vind ik wat weinig nuancerend. Toon aan dat het fout is, of neem aan dat het dat niet is. Anders ben je iemand met nare vooroordelen die je niet kunt staven. En ik weet dat je dat niet wilt zijn.

  @Mark met een k.
  Ik distantieer mij volkomen van jouw opportunische, niet ter zake doende, kwijlerig meelopende gebrabbel. Wanneer je weet dat het niet om spelfouten in vacature-advertenties gaat en je zelf eens iets serieus aantoonbaar succesvols hebt ondernomen, moet ik je helaas verwijzen naar het rijk der verliezers.

 • Mark
  says:

  Ah, mijn post hebben ze in ieder geval gelezen 😉 De klant heet nu gelukkig ‘Qualiflor’

  maar echt scherp zijn ze niet geweest… het is natuurlijk ‘zorgdragen’. Daarnaast is het zo dat als een bullet niet op 1 regel past, een tweede regel noodzakelijk is, maar dan natuurlijk zonder bullet! En… wat is relevante werkervaring in de branche? Hetzelfde als witte sneeuw – of – wellicht leuker in dit geval – groen gras?

  @Marc ben het helemaal met je eens, het gaat om de boodschap die zij uitdragen, die ze vervolgens helemaal niet nakomen…

 • Mark
  says:

  Ah, mijn post hebben ze in ieder geval gelezen 😉 De klant heet nu gelukkig ‘Qualiflor’

  maar echt scherp zijn ze niet geweest… het is natuurlijk ‘zorgdragen’. Daarnaast is het zo dat als een bullet niet op 1 regel past, een tweede regel noodzakelijk is, maar dan natuurlijk zonder bullet! En… wat is relevante werkervaring in de branche? Hetzelfde als witte sneeuw – of – wellicht leuker in dit geval – groen gras?

 • Marc Drees
  says:

  @Simon:
  Het persbericht maakt niet duidelijk dat er een W&S bureau achter zit, de inhoud van het persbericht geeft de indruk dat hier geen W&S bureau achter zit, maar ondertussen worden je gegevens als werkzoeker opgeslagen bij een W&S bureau. Hoezo geen wolf in schaapskleren? Hortibanen is het meest duidelijke voorbeeld wat ik tot op heden ben tegengekomen!
   
  De vergelijking met vacaturesites als Monsterboard en Nationale Vacaturebank gaat volledig mank, want daar is niet de illusie dat je alleen met werkgevers te maken krijgt als je een CV opslaat.
   
  Of het gebrek aan fatsoen of slecht dommigheid is laat ik graag aan jou over, maar het resultaat is ondubbelzinnig onfatsoenlijk.

 • Simon Hartevelt
  says:

  Misschien om je een boel van dit soort artikelen in de toekomst te besparen…van zo’n niche-board kan je niet leven. Om het een kans van slagen te geven moet je natuurlijk wel iets te maken hebben met de business waarin je het opzet. Ik denk dat het dan veruit te prefereren is dat iemand die zich bezig houdt met arbeidsbemiddeling zich hierop richt, om een ander verdienmodel te hebben, dan dat het gaat om een opportunist die even snel een site bouwt en denkt dat het daarmee goedkomt. En dat het dus niet onlogisch is dat er mensen achter zitten die aandelen houden in bijv. werving en selectiebureaus, uitzenders of detacheerders.
  Met direct bij de opdrachtgever solliciteren wordt bedoeld dat, je cv rechtstreeks wordt doorgestuurd. Niet dat je niet ook opgenomen wordt in een database. Die is namelijk nodig om je ook van e-mail agents te kunnen voorzien, jou het makkelijk te maken opnieuw te solliciteren én in de toekomst de opdrachtgever de mogelijkheid te geven jouw cv te selecteren uit diezelfde database. Geen raketwetenschap en ook niet abnormaal.
  Ik vraag me dan ook sterk af wat het wolf-in-schaapsklerenniveau van dit soort niche boards groter maakt dan dat van een monster of een nationale vacaturebank. Daar kan elk ws bureau jouw cv bemachtingen die maar toegang koopt tot de database. Dat is hier ook zo. En of het dan uitmaakt dat een ws bureau dat erachter zit (en dus betaalt voor het hele niche-board) dat ook kan?
  Oh en tot slot…refererend aan de opener van deze reactie…als je daar een issue mee hebt, ga je vast en zeker nog veel onderzoek moeten doen. Want zo’n beetje élk niche-board (ook de grote) heeft een aandeelhouder die iets met ws, deta of uitzend in zijn profiel heeft staan. En dus zou je zo’n beetje elk niche-board kunnen veroordelen tot wolf in schaapskleren.

 • Mark
  says:

  Goed gevonden Marc!

  http://www.hortibanen.nl/vacatures/vacature-inkoper-planten-290023-11.html

  Profieltjes schrijven moeten ze ook nog leren. Het begint met het missen van de allereerste letter van – nota bene! – de organisatie… ualifor…? en het eindigt met dat je schriftelijk mag reageren naar een Postbus! Nou vooruit dan, als u een typemachine heeft is dit het e-mailadres: …@greenpartners.nl?? Wat is dat dan weer? Geen idee, maar http://www.greenpartners.nl/vacatures.asp?taalID=2&onderdeelID=7&subonderdeelID=10 maakt mij duidelijk dat ze ‘op dit moment geen vacatures hebben’… vreemd, heeft reageren dan wel zin?!!?