Recruitment anno 2o12, Gordon Lokenberg

Gordon LokenbergDe tweede spreker is Gordon Lokenberg, die het gaat hebben over Recruitment via nieuwe technologie.

En zijn eerste opmerking is: het CV gaat verdwijnen. Wat? Waar komt dat nou weer vandaan. Of bedoeld hij het papieren CV. We gaan luisteren.

Mobiel internet komt natuurlijk langs, want Lokenberg is een mobiele profeet. Ehhh… een profeet van mobiel bedoel ik natuurlijk. En volgens Lokenberg wordt er nog veel te weinig mee gedaan binnen online recruitment.

Vervolgens wordt het wat futuristisch, ik raak de draad een beetje kwijt. En ik moest ook even een glas wijn inschenken, dus dat zou er ook mee te maken kunnen hebben.

Maar dit is toch wel belangrijk:

image 

Klinkt fraai, maar wel wat erg kort door de bocht. Tenslotte gaat het ook om de kwaliteiten en ervaringen die je in je professionele leven hebt opgebouwd.

Lokenberg onderbouwd’ bovenstaand statement met een plaatje uit de oude doos:

image

Tja, wanhoop maakt dat mensen alles aanpakken, maar is dat nou een reden om het CV naar het verleden te verwijzen? Ik zie de relatie niet.

En Lokenbergs praatje zou over technologie en recruitment gaan. Maar ik heb iets over (mobiele) technologie gehoord en ik heb iets over recruitment gehoord, alleen zijn de twee nooit verbonden.

Dus blijf ik zitten met de vraag: hoe gaat nou recruitment via nieuwe technologie? Ik ben in ieder geval niets wijzer geworden.

Geef een antwoord

11 Comments
 • Roel Kiers
  says:

  Met Koen en Marc eens. Het in een tekstdocument opgemaakte CV verdwijnt ook volgens mij nog lang niet. Al was het al omdat hordes werknemers geen gebruik maken van linkedin, facebook etc.

  Je kunt in een CV gewoon meer kwijt over wat je kwaliteiten zijn, wat je meerwaarde is, wat je onderscheidend maakt, hoe je jezelf hebt terugverdient, wat je ROI is, en dat allemaal beperken tot twee pagina’s info. Waarin je natuurlijk wel verwijst naar de plekken waar je online te vinden bent.

  Veel van deze info die je nu weo in een CV verwerkt wil je helemaal niet kwijt online, en de kans dat je -vorige- werkgever van het vertrekken van bepaalde info online niet vrolijk van gaat worden is nogal aanwezig.

  Linkedin en dito netwerken zijn leuk voor een algemeen beeld en snel achterhalen of een kandidaat bekend is in je netwerk. En voor de kandidaat om te zien of hij toevallig die manager/werkgever in zijn netwerk heeft, of anderen die bij dit bedrijf werken.

 • Eelco Scheltinga
  says:

  @CATS: die scraping optie is uiteraard erg voor de hand liggend. Wel oppassen met privacy van gegevens, maar voor het publieke profiel van de kandidaat of bij de sollicitatie MET toestemming van de kandidaat is het geen probleem inderdaad.

 • CATS Recruitment System
  says:

  @ Marc
  Het verbaasd mij ook dat wij thans, zover als ik weet, de enige ATS zijn die linkedIn profielen geheel kan opzuigen met 1 druk op de knop.
  Je zou em toch nog gaan testen? Zal ik maar een account voor je aanmaken?
  @Eelco
  Ik kan je uit ervaring vertellen dat LinkedIn nou niet bepaald staat te springen om de API voor dit soort doeleinden beschikbaar te stellen.
  Je kan natuurlijk ook hele andere technieken gebruiken om het profile op te zuigen.
  Hint: Advanced Screenscraping

 • Marc Drees
  says:

  @Eelco:
  Het zou niet fantastisch zijn voor werkzoekers als het LinkedIn profiel de basis kan vormen voor een sollicitatie, maar het zou een stap in de goede richting zijn. En er zijn al de nodige partijen die mogelijkheden bieden in relatie tot deze koppeling. Het blijft echter niets anders dan het opsturen van je CV.
   
  Maar het is fantastisch als consumenten zelf hun kluis hebben met al hun gegevens. En die selectief kunnen uitventen, op basis van eigen behoefte.  Dit is de omkering van het CRM model (VRM model), waar ook ATSen natuurlijk allemaal op gebaseerd zijn. En zelfs zo’n technisch eenvoudige verandering neemt nog heel wat jaren in beslag.

 • Eelco Scheltinga
  says:

  @Marc: Nou, dan lijken we het toch nog met elkaar eens te worden want dat is hetgeen wat de komende jaren met initiatieven als OpenID gerealiseerd kan worden. 1 leading profiel inderdaad wat met andere partijen uitgewisseld kan worden. Dus met Sociale media, toekomstige werkgevers of inderdaad de koelkast leverancier. Als ATS wil PeopleXS hier graag aan beginnen en hebben wij verschillende requests neergelegd bij bv Linkedin om dit te realiseren middels hun API. Helaas nog weinig response. Misschien kan de komst van een Linkedin kantoor in Nederland hier nu verandering in gaan brengen. Overigens verbaasd het mij op mijn beurt weer dat nog meer weinig  van onze klanten of prospects hier echt om vragen en het als belangrijk benoemen.  Het zou toch fantastisch zijn voor werkgevers en werknemers wanneer het LI profiel (CV) de basis kan vormen voor de sollicitatie!

 • Marc Drees
  says:

  @Eelco:
  Er zal geen Lokloq profiel komen. God bewaar me. Hoeveel profielen kan je als werkzoeker aan? Ik wil 1 profiel, ook wel CV genoemd, waar ik selectief (ten aanzien van gegevens en tijdsperiode) toegang toe kan bieden aan partijen. Dit kan de koelkastleverancier zijn of een nieuwe werkgever.
   
  Dat is relevant, waardevol en zinvol voor werkzoekers. En past volledig in het VRM model. En zal daarom op enig moment beschikbaar komen.
   
  In de tussentijd is een LinkedIn profiel kunnen opzuigen voor bepaalde doelgroepen relevant. Een eerlijk gezegd verbaas ik me er in hoge mate over dat vacaturesites en ATS applicaties dit nog nauwelijks bieden.

 • Koen Roozen
  says:

  Verbazingwekkend hoe vaak vorm boven inhoud geplaatst wordt of door elkaar gehaald worden. Volledig eens met je opmerking Marc, een papieren CV: een drager kan wel van invloed zijn op de communicatie. Een CV opgemaakt in Word (of PDF) en nu een online profiel… in de basis zijn het dezelfde dingen. Juist ja, nog steeds een “levensloop”. Wel eentje met steeds meer mogelijkheden. De beperkingen die Marc ziet, die zie ik dan nog niet zo snel.

  Ik denk dat Gordon hierin dus ongelijk gaat krijgen. Het CV gaat niet verdwijnen, nog niet althans.

 • Eelco Scheltinga
  says:

  Volgens mij geef ik aan dat het “Word CV” zal verdwijnen en het CV zal worden vervangen. Niet meer en niet minder. Ik begrijp niet waarom je het nog een keer vraagt. Aangezien ik je negatieve reactie al had verwacht heb ik er zelfs bij opgenomen dat het Linkedin of Facebook profiel ook “als CV aangemerkt kan worden”. Volgens mij gaat het er ook gewoon om dat de sollicitant kan blijven solliciteren, zoals Martijn Betgen aangeeft,  en wel zo makkelijk mogelijk. Werkgevers vragen constant aan ons (www.peoplexs.com) om dit te kunnen faciliteren met het Linkedin profiel om het voor beide partijen (werkgever en werknemer) éénvoudiger te maken. Lijkt me geen klinklare nonsens!

 • Marc Drees
  says:

  @Eelco:
  En is het CV dan verdwenen of gewoon vervangen? Heeft het ouderwetse Word CV niet het ouderwetse papieren CV vervangen? Dat ooit het ouderwetse perkamenten CV heeft vervangen? Dat ooit het ouderwetse papyrus CV heeft vervangen? Dat ooit het ouderwetse kleitablet CV heeft vervangen?
   
  Een andere drager is geen verdwijning. Het is een vervanging. Niets meer of minder. Met nieuwe mogelijkheden. En nieuwe beperkingen.
   
  Maar het ouderwetse CV wordt al helemaal niet vervangen door slechts de ambities of de interesses van de werkzoeker. Klinkklare nonsens.

 • Eelco Scheltinga
  says:

  Het ouderwetse Word CV gaat ongetwijfeld verdwijnen! Maar het CV zal worden vervangen in de vorm van een Linkedin profiel of een Facebook profiel (wat uiteraard ook als CV aangemerkt kan worden) Hiermee zullen online sollicitatie formulieren ook gaan verdwijnen. No doubt about it. En uiteraard hoopt Gordon ook op een Lokloq profiel waarmee gesolliciteerd gaat worden.