Breaking news: vacatures in september

cry Ik had het gisteren al aangekondigd. Alweer een slechte maand. September 2009 is zelfs fors slechter dan september 2008. En dat is bijzonder, wat september 2008 was de eerste maand waarin duidelijk werd dat we in slecht weer waren beland.

Ik had de hoop dat het verschil met vorig jaar minimaal zou zijn. Maar dat blijkt nu dus ijdele hoop te zijn. We zijn nu officieel meer dan een jaar mineur.

De afgelopen 9 maanden zien er zo uit:

Vacatures per maand, januari - september 2008 en 2009
Goed, het aantal vacatures in september 2009 is duidelijk beter in vergelijking met augustus. Een verbetering van bijna 11%. Tot zover het goede nieuws. Want ten opzichte van vorig jaar september is daling eveneens bijna 11%.

Met september achter de rug hebben we ook het 3e kwartaal van 2009 afgerond. En dat geeft het volgende beeld voor de afgelopen kwartalen:

image 
Dat geeft een positiever beeld, ten opzichte van het 2e kwartaal gaat het 3e kwartaal toch een klein beetje omhoog!

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Jaarvolume aan nieuwe vacatures, okt 2007 - sept. 2008 t/m okt 2008 - sept 2009
De trend is dus nog altijd naar beneden. We zitten ondertussen ruim onder de 1,7 miljoen nieuwe vacatures op jaarbasis gezakt. En we zullen nog verder dalen. Zoveel is duidelijk. Als ik de trend volg zou me niet verbazen als we 2009 gaan eindigen rond de 1,5 miljoen nieuwe vacatures op jaarbasis…

Dat zou dus een daling van 30% betekenen ten opzichte van de piek van zo’n 2,1 miljoen vacatures in de periode december 2007 – november 2008. Niet fijn!

Maar dit is allemaal speculatie. Laten we eerst maar eens kijken wat oktober ons gaat brengen. Wie weet heeft deze maand wel een positieve verrassing in petto.

Geef een antwoord