Niet goed gelezen, wel heel behulpzaam!

Mystery guest Bij onderzoek naar de kwaliteit van het sollicitatieproces op wervings- en vacaturesites kijk ik altijd naar de automatische e-mail reactie op een online sollicitatie.

Soms krijg ik ook nog een e-mail reactie van een mens van vlees en bloed. Waaruit in het algemeen blijkt dat mijn sollicitatie niet is gelezen, aangezien ik altijd vermeld dat het niet om een sollicitatie gaat.

Zo ook vandaag, waar ik een reactie ontvang van een intercedent op basis van mijn sollicitatie naar de functie van Inpakker. Maar in dit geval is de intercedent niet alleen maar een slechte lezer. Hij is tegelijkertijd enorm behulpzaam!

Allereerst mijn sollicitatie. Ik vermeld daarbij standaard de volgende tekst:

Dit is geen sollicitatie maar een test van RecruitmentLab in verband met de beoordeling van de kwaliteit van de e-mail reactie op een online sollicitatie

Misschien is de zin wat te lang, maar de eerste vier woorden zijn toch wel duidelijk?

Dus vind ik het wel vreemd dat ik een reactie krijg op een niet serieus te nemen sollicitatie. Maar in dit geval krijg ik er ook een heel warm gevoel van:

E-mail
Dit is wat mij betreft een voorbeeld van klantvriendelijkheid! Een vetlederen medaille met opschrift is onderweg naar Bergen op Zoom.

Nou alleen nog de sollicitatie beter lezen…

Geef een reactie

10 Comments
  • Raoul van Heese
    says:

    Prima en professioneel bericht. Ook niet vreemd; het antwoord laat zien dat hij je serieus neemt, test of sollicitatie mag niet uitmaken.
    Ik hoop dat Randstad deze norm kan vasthouden. Het cijferseizoen is weer geopend en Q3 cijfers worden de 29ste publiek. Met het achterblijven van het herstel in uren en vacatures wordt de druk op de kosten en daarmee service alleen maar groter.
    Nu nog even ‘genieten’ dat het ook zo kan!

  • Bas van de Haterd
    says:

    @David: ik ben het in deze geheel met Marc eens, immers zou je dan elke sollicitatie ook als ongewenste commerciële activiteit moeten zien. Daarmee zoek je naar een nieuwe baan (ook ‘commercieel’ dus).
    Maar goed dat je het aanstipt, ik zal eens met een jurist overleggen. Gelukkig was Digitaal-Werven met alle mystery sollicitaties dit jaar op tijd afgerond (resultaten weer schokkend, daarover meer). Eens navraag doen voor volgend jaar.

  • Marc Drees
    says:

    @David:
    Aankruisen lukte niet, daarom maar op deze manier:
    Het sollicitatieproces wordt getest, waarbij een online sollicitatie wordt gedaan onder vermelding van het doel om zo te voorkomen dat een intercedent (teveel) tijd besteed aan deze ‘sollicitatie’.
    Elke reactie op mijn ‘sollicitatie’ is welkom; vooral de automatische e-mail response, want die onderzoek ik. Maar ook daarop volgende reacties naar aanleiding van mijn ‘sollicitatie’, zoals bovenstaande.
     
    Als je wilt weten waar de grens ligt: neem een jurist in de arm en ga op zoek naar die grens.  Wil je anderen daarvan deelgenoot maken? Een gastbloggerschap ligt voor je klaar…

  • david
    says:

    Aankruisen indien van toepassing

    [x] Ongevraagd electronisch bericht versturen (bericht heeft geen betrekking op de openstaande vacature, maar een proces)
    [x] Bericht beoogt een ideële / commerciele doelstelling (Een scan-verzoek van Randstad n.a.v. jouw bericht zul je niet weigeren, toch?)
    [x] Indirect promoten van RecruitmentLab (Dit is geen sollicitatie maar een test van RecruitmentLab)
    [x] Een uitdrukkelijke schriftelijke toestemming voor het versturen van het bericht (Ehh..waarschijnlijk niet, hij heeft je e-mail niet eens gelezen)
     
    Ik wil graag weten waar de grens licht met het versturen van dergelijke berichten. In mijn ogen is dit absoluut een mogelijkheid voor het creeren van new business onder de noemer van een test.

  • Tom van der Valk
    says:

    Inderdaad een keurige reactie. Uit de e-mail maak ik op dat ze vrij veel respons hebben voor de betreffende functie en dat ze daardoor vermoedelijk over de introductie heen hebben gelezen. Menselijke fout, geen probleem. Wel vreemd dat de vacture niet gewoonweg verwijderd wordt?

  • david
    says:

    Je had deze sollicitatie nog verstuurd voor 1 oktober?
    Volgens de Telecommunicatiewet (artikel 11.7) is het verboden om zonder toestemming ongevraagd elektronische berichten ( sms., mms, e-mail, berichten op sociale netwerksites e.d.), faxen en berichten op gegenereerd door een automatisch oproepsysteem met een commerciële, charitatieve of ideële inhoud te versturen.