NVP Sollicitatiecode (bijna) vernieuwd

NVP sollicitatiecode Op de beurs Performa wordt aanstaande woensdag een nieuwe versie van de NVP Sollicitatiecode gepresenteerd. En hoewel die nieuwe code dus nog niet bekend is heeft de Commissie NVP Sollicitatiecode de belangrijkste veranderingen in een persbericht naar buiten gebracht.

En die belangrijkste veranderingen (zeven in totaal) laat ik hier even de revue passeren. Sommige zijn een open deur, maar anderen zijn toch wel verdomd interessant.

  1. De nieuwe Sollicitatiecode is uitdrukkelijk van toepassing verklaard op externe bemiddelingsbureaus en ook voor interne werving. Dat lijkt me een open deur, maar ik ben geen jurist.
  2. Externe bemiddelingsbureaus moeten bij gebruik van gegevens van vacaturesites/internet voor bemiddeling dit aan de betrokkenen meedelen. Wederom, open deur. Tenzij hiermee de praktijk van ongevraagd personen bemiddelen door intermediairs wordt bedoeld. Want dat is natuurlijk een volstrekt kranzinnige praktijk.
  3. De nieuwe Sollicitatiecode vermeldt uitdrukkelijk dat informatie via internet over een sollicitant niet altijd betrouwbaar is. Schokkend, hoe komen ze daar nou weer bij. Hopelijk wordt ook vermeld dat niet altijd de juiste persoon op Internet is gevonden!
  4. Het gebruik van informatie over sollicitanten gevonden op internet is scherper geregeld dan in artikel 5.1 van de Sollicitatiecode van 2006. Hier ben ik heel benieuwd naar! Want artikel 5.1 gaat over het inwinnen van informatie over de sollicitant. En dat is met de opkomst van sociale netwerken wel sterk veranderd.
  5. De communicatie tussen sollicitant en arbeidsorganisatie (toekomstig werkgever) over uitnodiging voor een gesprek en afwijzing gaat veelal via e-mail. Dat is in de nieuwe Sollicitatiecode aangepast. Tja, die moderne wereld toch…
  6. Opgenomen zijn in de nieuwe Sollicitatiecode de regels dat bij noodzakelijke leeftijdsgrens de reden hiervan wordt opgegeven. Dit dient ook te gebeuren bij hantering van een voorkeursbeleid ten behoeve van bepaalde groepen. Oke, klinkt logisch.
  7. De bewaartermijnen van gegevens van kandidaten zijn nu expliciet in de nieuwe Sollicitatiecode geregeld.  Ah, hier ben ik ook zeer benieuwd naar. Want ik blijft het vreemd vinden dat een sollicitant zijn gegevens niet kan (laten) verwijderen na afwijzing of omdat hij/zij zelf niet langer ingeschreven wil staan.

Nou, nog twee nachtjes slapen voordat de nieuwe code met enig tromgeroffel wordt gepresenteerd. Ik ben benieuwd.

Geef een reactie

4 Comments