Westerse twintigers zijn luxepaardjes?

nrcnext“Emma (stugge boekenfan met ironische blik) en Marjolein (ambitieuze twijfelaar en eeuwig optimist) zijn drieëntwintig. Herstellende van een kleine quarterlife en uitgerust met sneakers en een vulpen gaan zij voor nrc.next op een semi-wetenschappelijk mediaonderzoek naar twintigers in oost en west.”
Bron: nrcnext.nl

Emma Meelker en Marjolein van der Meer zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van de quarterlife crisis. Ze maakten een reis die door het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten werd gesteund. En terecht. Hun onderzoek naar een generatie is een geweldig document geworden.

Bij wijze van afsluiting van hun reis verscheen er op maandag 28 september een artikel in de nrc.next. ‘Onze Quarterlifecrisis is luxe’. “Generatie Y: dat is de term voor de huidige generatie twintigers. En die twintiger van nu is snel teleurgesteld en verveeld, veeleisend, egoïstisch en hebberig. Maar ook idealistisch en ambitieus.
Bovenstaande kenmerken zouden voortkomen aan een overvloed aan keuzes in levensopvattingen, een gebrek aan te nemen ‘hobbels’, een vrije opvoeding en een behoefte aan orde en richting in de maatschappij.”

Emma en Marjolein vroegen zich af of leeftijdsgenoten in andere landen ook te maken kregen met een quarterlife crisis. Zouden verschillen in economische omstandigheden ertoe doen? Heeft het politieke klimaat zijn weerslag op de gemoedstoestand van jongeren? Uit de audioreportages maakten de initiatiefneemsters het volgende op: er is een essentieel verschil tussen Oost en West. Twintigers in het Westen zitten vol illusies over hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Of: ‘hoe zij een bijzonder mens van zichzelf kunnen maken’ In de Balkan bepalen de hogere machten (maffia, corruptie en bureaucratie) het leven van alledag. De aanwezigheid van die hogere machten zorgt voor minder keuzes en minder vrijheid.

De opnames van Emma en Marjolein zijn een must-luister voor ieder die zich met deze generatie bezighoudt.

Geef een reactie