Braindrain bedreigt ICT

virus Na de Mexicaanse griep is de zogenaamde braindrain het grootste virus op de Nederlandse arbeidsmarkt. 10% van onze talenten zoekt haar heil in het buitenland (USA) en daar komt maar 4% voor terug.

Dit zijn cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Een kwalitatief slagveld, en zeer onwenselijk als je weet dat 70% van alle investeringen ICT gerelateerd zijn en gevoed worden door deze hoog opgeleiden.

In Nederland trekken vooral Doeke Terpstra (voorzitter van de HBO-raad) en Gerard Kleisterlee (CEO Philips) hierover enorm aan de bel. Men heeft het zelfs over de braindrain als een gevaar voor de samenleving.

Ook onze zuiderburen doen een doet in het zakje. Rudi Thomaes, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen, heeft de Europese Unie opgeroepen in te grijpen in deze voor Europa zeer slechte ontwikkelingen.

Gelukkig geeft de EU gehoor. Vandaag is bekend geworden dat zij het WCIT flink zullen subsidiëren. Deze “olympische spelen” van de ICT worden volgend jaar in Amsterdam gehouden. Naar het schijnt zullen President Obama & Bill Gates zeer waarschijnlijk acte de presence geven.

Terminator Arnold Schwarzenegger verzorgt de opening speech. Wat zijn directe verbinding met ICT is, blijft voor mij een raadsel. Dat het een "smoel" is die wereldwijd bereik heeft moge duidelijk zijn en in dit geval dan ook nog met Amsterdam en Nederland in de hoofdrol.

Job Cohen is er blij mee. "Nederland in het algemeen, en Amsterdam in het bijzonder als ICT gate van Europe". Gewicht dus tegen het drainbrain. Een ontwikkeling die uitermate prettig is voor elke recruiter, omdat wij geen van alle winnen als er, vanwege gebrek aan talent, veel werk naar het buitenland verdwijnt.

Rob van Elburg – ICT Recruiter RAVE-cruitment

Geef een reactie

8 Comments
 • Rob van Elburg
  says:

  @Bas,

  Zoals bij alles zijn er vaak 1001 redenen.

  In general kun je zeggen dat ICT binnen corporate geen core business is. ICT is hier dus vooral ondersteunend en gericht op beheer. Voor bijvoorbeeld Heineken is bier verkopen kernactiviteit. ICT kan dan vaak nog wel een jaartje mee. Een eeuwige strijd hier, met het opleidingsbudget als verliezer.

  In detachering is dat anders. Daar is de ICT-er de handelswaar dus de core. Kennis hier dan voorop en up to date.
  De 35+-er jaar is vaak al de specialist. ICT kent 100-en omgevingen en vaak heeft deze mid-career zijn liefde voor een tool al uitgeproken & gekozen. Via het dagelijkse werk in zijn specialisme blijft deze dan ook voor op lopen qua kennis. Meestal zal deze geen behoefte hebben om nog een keer van SAP naar JD Edwards te switchen oid. Die keuze is namelijk al eerder gemaakt. Juist diegenen die geen specialisme hebben gekozen zie je nu verdwalen op de arbeidsmarkt.

  In deze leeftijd gaan ook andere zaken belangrijk(er) worden, zoals gezin, waardoor ICT-ers minder in zichzelf gaan investeren. Daarmee worden ze kwetsbaar omdat ICT ontwikkelingen, meer dan in elk ander vakgebied, elkaar in snel tempo opvolgen.

 • John
  says:

  @Bas
  Ik denk dat je de spijker op z’n kop slaat.  Ik ken maar een paar ICT’ers van boven de 45 die nog actief in zich zelf investeren. De meeste hebben geen volwaardige ICT opleiding genoten. Meer een omscholingscursus toen ze al 30 waren en teren op de kennis die ze van het bedrijf en applicaties hebben. Zolang maar alles bij het oude blijft is het prima, maar als de leiding van het bedrijf besluit om te (out)sourcen dan slaat de paniek toe. Dan moet er met een derde partij gepraat gaan worden waar wél ICT’ers zitten die zich ontwikkeld hebben. Dan komt er een moment dat het ICT personeel onder de aanbodorganisatie gaat vallen, die ze dan vervolgens als eerste ontslaat.
  Dit laatste heb ik al bij een paar bedrijven gezien en zal alleen maar toenemen. (out)sourcing wordt steeds meer normaal ook voor minder grote organisaties.
  @Rob
  Komt eigenlijk op het zelfde neer. Schijnbaar komt er nu een tijd om het kaf van het koren te scheiden.
   

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Rob heb jij een idee hoe het komt dat deze groep oudere IT’ers niet bijgeschoold is? Ik hoor verschillende verhalen. Aan de ene kant zou er (vooral bij de corporates) te weinig budget zijn om bij te blijven en andere dingen te leren, maar van de detacheerders hoor ik vaak dat wanneer men de 35 passeert de opleidingsbudgetten niet eens meer opgemaakt worden.
  Ik bedoel dus: zit dit meer bij de niet leergierige mentaliteit van die groep of is het meer het gebrek aan faciliteiten bij de bedrijven? Of is het beide en dus afhankelijk van de persoon / het bedrijf?

 • Rob van Elburg
  says:

  @John
  Het klopt dat de toenemende werkeloosheid onder 45+ in ICT absoluut tot de ziektekiemen van de arbeidsmarkt behoort. Dit behoeft vooral kwalitatieve om- en bijscholing. Juist daarom dient het ICT werk hier te blijven en dat redden we alleen als we vooral de zgn braindrain tegen gaan.
  Een ex mainframe operator zie ik niet gelijk zijn herintreding maken in bijvoorbeeld de volgende Mafia Wars editie. Maar als we bijvoorbeeld de Gaming Industry hier kunnen houden en/of kunnen uitbreiden, dan zullen er hier vanuit enorm veel ICT banen komen waarin juist ervaring en kennis van onderhoud zeer gewenst is.

 • John
  says:

  Misschien dat die 45+  ICT’ers dan weer aan de slag kunnen, die nu niemand meer wil omdat ze te “oud” zijn. Als bekend, leeftijdsdiscriminatie is schering en inslag in de ICT sector.
  Wel raar als ik dan zo’n artikel als hierboven lees. Kan natuurlijk zijn dat die groep niet getalenteerd is, maar wat is dan “getalenteerd”?

 • Gijs Notté
  says:

  @ Gijs
  O.a. naar Canada, New Zeeland, Australië. Dit zijn trouwens ook de landen die het minste last hebben gehad van de recessie of als eerste uit de recessie zijn geklommen. Zou hier een causaal verbandje zitten?