Een obscene bonus voor Obama

puzzled De Nobelprijs voor de vrede wordt dit jaar niet toegekend vanwege grote verdiensten voor de wereldvrede maar vanwege de hoop op grote verdiensten. Want na nog geen tien maanden na zijn aanstelling krijgt president Obama deze prestigeuze prijs.

Hoe een president met de grootste oorlogsmachine ter wereld ooit een dergelijke prijs kan krijgen is mij een raadsel. Maar hoe dat na minder dan een jaar in office kan gebeuren gaat mij volledig boven mijn pet.

Een volstrekt politieke keuze dus en een keuze die meer schade aanbrengt dan goed zal doen. De regulering van banken, bonussen en derivaten zit in een patstelling, de vernieuwing van de gezondheidszorg gaat uiterst moeizaam, ondanks de toegezegde steun aan woningbezitters is het tempo van huisuitzettingen niet afgenomen, Guantanamo blijft ook volgend jaar nog open, de oorlog in Irak wordt bloediger, evenals de oorlog in Afghanistan.

Ziedaar het voortgangsverslag van een president die snel grijzer wordt en de woorden Yes, we can al een hele tijd niet meer over zijn lippen heeft kunnen krijgen. En die natuurlijk nooit de Nobelprijs voor de Vrede had mogen krijgen. Dit is een nog onbegrijpelijker keuze dan die van een aantal jaar geleden voor onheilsprofeet Al Gore en zijn klimaatgereutel.

Waar bankiers ten onrechte obscene hoeveelheden geld in de vorm van een bonus achterover weten te drukken, wordt hier evenzeer een obscene bonus uitgekeerd. Eentje die nog wel eens fouter uit zou kunnen pakken dan toen Kissinger deze zelfde ‘eer’ kreeg toebedeeld. Diep, diep triest…

Geef een antwoord

11 Comments
 • Cees
  says:

  @Marc,
  Ik ben het helemaal met je eens.  Een begin maken zou geen criteria mogen zijn om de Nobel prijs al te krijgen. Zeker om een president van een land dat nog steeds meerdere oorlogen voert de nobelprijs voor de vrede te geven is te zot voor woorden.
  Daarbij heb ik nog wel hoop dat Obama voor verbetering kan zorgen, maar zo ver zijn we nog lang niet.
   

 • kuch
  says:

  @Marc
  Vervelend he? Dat iemand iets meer bereikt dan het hebben van een matig succesvol en redelijk zuur weblog.
  Wil je dat voortaan de prijs voor beste voetballer van het jaar gaat naar Hing Pong Nai, gespot door een select few, in Bejingwaar hij tijdens zijn potjes straatvoetbal altijd zo mooi die bal over links voor geeft, beter dan wie dan ook?
  Of toch maar Kaka die, overbetaald en nog niet eens zoveel heeft laten zien bij Madrid, maar waarvan iedereen weet dat het gewoon een koning is en een ambassadeur, een rolmodel voor iedereen die iets wil bereiken in het het voetbal?
  Ben je trouwens een stukje extra zuur (dus iets meer dan anders) omdat het iemand uit de VS is. Jij van generatie Vietnam,  ‘Johnson, molenaar!’ etc.

 • Marc Drees
  says:

  @Dirk:
  Ik zal eens gaan shoppen voor jouw iPod…
   
  Obama is een fantastisch spreker. Maar praatjes vullen geen gaatjes. En naast het enorme gat in de eigen hand zit Amerika natuurlijk met een gatenkaas aan andere problemen. De wijze waarop al deze problemen worden aangepakt bieden mij buitengewoon weinig hoop op daadwerkelijke veranderingen. En steeds minder, naarmate de tijd verstrijkt.
   
  Tegelijkertijd is de omvang van de problematiek zodanig dat Obama vrijwel uitsluitend kan falen. Deze prijs heeft die kans aanzielijk vergroot. Het is een kus des doods.
   
  Het is waar dat er schandalige missers zijn gemaakt bij de toekenning van Nobelprijzen. Kissinger vind ik een zeer navrant voorbeeld. Gruwelijk. En natuurlijk een vredesprijs voor An inconvenient truth. Wat een lachertje.Maar dat laat onverlet dat ook deze toekenning een eerste klas blunder is. Ik had meer begrip kunnen opbrengen als deze prijs naar Twitter was gegaan…

 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: excuses aanvaard, op voorwaarde dat je snel je tinymce editor verruilt voor een texteditor die iPods Touch niet buitensluit.

  “Slechts heel zelden heeft een persoon in dezelfde mate als Obama de aandacht van de wereld getrokken en de wereldbevolking hoop op een betere toekomst gegeven.”

  Ben je zelf teleurgesteld in Obama?

  Wat vind je ervan dat Obama geld- en postverkeer en onlinerecruitment tussen VS en Cuba heeft verbeterd? Wat vind je ervan dat Obama het buitenland centraal stelt ondanks de huilende wolven in eigen land?

  Er zijn Nobelprijzen toegekend voor minder.

 • Marc Drees
  says:

  @Dirk:
  Sorry dat ik het je zo moelijk maak. Een iPod?
   
  Ik weet dat je het Nobelcomite citeerde, maar ik begrijp oprecht niet dat deze argumentatie de basis vormt. Buitengewone inspanningen? Volledig nieuw internationaal klimaat? Op welke planeet leven deze mensen?
  Het beginnen met repareren van het sloperswerk van je voorganger is blijkbaar voldoende om deze prijs te krijgen. Woorden schieten tekort…

 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: ik citeerde het Nobelcomité. Volgende keer zal ik de aanhalingstekens niet vergeten.

  Je maakt het ook niet makkelijk om vanaf een iPod te reageren.

 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: formeel heb je ongelijk. Obama krijgt de prijs voor wat hij verwezenlijkt heeft, namelijk: buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken. De president van de Verenigde Staten heeft een volledig nieuw internationaal klimaat geschapen.

  Inhoudelijk zien we allemaal dat het Nobelcomité zijn hand overspeelt door de vrede te proberen te bevorderen. Ze worden speler in plaats van jury.

  Mocht Obama bij mij Solliciteren dan zal ik zijn Nobelprijs niet meewegen bij vergelijking met andere kandidaten.

 • Arno
  says:

  Denk dat de nobelprijs voor vrede zich niet zozeer richt op westerse verworvenheden (bonussen) en westerse problemen (huizencrisis), maar meer op de ontwikkelingen en veranderingen die in de arabische en aziatische wereld kunnen worden bereikt. Inderdaad hoop, maar vooral voor de niet-westerse wereld.