Groei in ICT vacatures? Nog niet!

recherche internet Er zijn in de afgelopen dagen een paar signalen geweest dat binnen het IT segment de markt (sterk) aan het aantrekken is. En het is niet onmogelijk dat er sprake is van een toename van het aantal opdrachten. Het is alleen erg verwonderlijk.

Want op basis van het aantal nieuwe vacatures binnen het ICT domein is er geen sprake van een toename. Integendeel, daar zet de daling van het aantal vacatures nog steeds door.

In onderstaande figuur zijn de trendlijnen van ICT (blauw) en Verkoop en handel (rood) vacaturevolumes op basis van een voortschrijdend jaarvolume weergegeven:

Trendlijnen vacaturevolumes ICT (blauw) en Verkoop & Handel (rood)
De meetperiode loopt van januari 2008 tot en met afgelopen week.

Er is weliswaar een vertraging in de daling van het aantal vacatures waar te nemen, maar er is dus absoluut geen sprake van een stijging van het vacaturevolume. Het daalt alleen maar.

Het is wel zo dat bij de ICT vacatures de bodem lijkt te zijn bereikt. Dit wordt duidelijk als we naar het aantal nieuwe vacatures per maand kijken:

Nieuwe vacatures per maand, januari 2008 - september 2009

Het lijkt er dus op dat het aantal nieuwe ICT vacatures per maand zich lijkt te settelen tussen de 10.000 en 12.000. Op jaarbasis zou dit een 120.000 tot 144.000 nieuwe vacatures betekenen.

Een gigantisch verschil in vergelijking met het voorjaar van 2008 toen dat aantal nog ruim boven 200.000 cirkelde. Een daling van meer dan 30%!

De drukte die wordt gesignaleerd is er dus vooral eentje van de hectiek na een winterslaap van ongeveer een jaar. Nauwelijks wakker en knipperend tegen het felle licht lijkt alles natuurlijk intenser. Terwijl het allemaal 30% minder is geworden in vergelijking met de periode voor de winterslaap.

Maar laten we vooral hopen dat die winterslaap definitief voorbij is. Hoewel in Amerika een onderstroom waarschuwt voor een bloedbad in het laatste kwartaal van 2009. Omdat de echte economie nog altijd fors krimpt, ondanks de stijging va de beurskoersen. Want de banken lenen nog altijd nauwelijks geld uit. Omdat ze vooral hun eigen tekorten aan het aanvullen zijn.

Geef een reactie