Jong en werkzoeker? Niet goed…

De jeugd is de dupe van deze recessie. Zoveel is wel duidelijk als je kijkt naar het enorme verschil in werkloosheid tussen jongeren en de rest van de beroepsbevolking:

CBS: werkloosheid per leeftijdscateogrie, juni - augustus 2009

Bovenstaande grafiek toont de werkloosheid per leeftijdscategorie over de driemaandsperiode juni – augustus 2009, volgens CBS.

Oftewel, de jongste leeftijdscategorie kent op dit moment een drie keer zo hoge werkloosheid in vergelijking met de rest van de beroepsbevolking. En dat is nogal wat…

Overigens valt het in Nederland nog enorm mee. Want als we kijken naar een paar grote landen voor de leeftijdscategorie onder de 25 jaar dan is dit het beeld:

Eurostat: werkloosheid < 25 jaar voor enkele grote landen, augustus 2009

Dit zijn cijfers van Eurostat voor augustus 2009 (m.u.v. Engeland, deze zijn van juni 2009), en deze zijn vergelijkbaar gemaakt voor de verschillende landen. Vandaar de aanzienlijk lagere werkloosheid in deze grafiek voor Nederland in vergelijking met de CBS cijfers.

Maar wat een schokkende situatie als we dat vergelijken met Nederland! In Spanje gaat een hele generatie verloren. Bijna 40% is daar zonder werk. Dat is ronduit dramatisch!

Hetzelfde geldt feitelijk voor Frankrijk, Engeland en de VS. Want ook daar is sprake van torenhoge werkloosheidscijfers. Het mag hier misschien koud en nat zijn, maar als je jonger dan 25 bent en zoek naar een baan is het toch ineens een verdomd lekker landje. Tenminste, relatief gezien…

Geef een reactie

1 Comment