De grote vier: aantallen vacatures

piggy_bank Ook deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturesites van Nederland.

Een positief weekje deze keer. Het is stilstand of vooruitgang, dus bepaald geen slechte score in deze tijd. Ik ben er in ieder geval blij mee!

Voor vandaag is dit het beeld:

Vacature aantallen grote vier week 42

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Eindelijk is Werk.nl stabiel gebleven ten opzichte van de vorige week; na een paar weken van ferme verliezen. Dat is goed nieuws. Ook Totaljobs komt niet van haar plaats.

Daarentegen zijn Nationale Vacaturebank en Monsterboard lekker bezig. Beiden groeien een goede 700 vacatures, hoewel dat beeld bij Nationale Vacaturebank niet wordt bevestigd door de cijfers van JobFeed.

Over Jobfeed gesproken; waar de getallen van Nationale Vacaturebank en Totaljobs behoorlijk in overeenstemming zijn met de berekening op basis van de JobFeed cijfers; geldt dit niet voor Monsterboard.

Nu heeft Monsterboard altijd een vrij groot verschil gehad, maar dat was meestal rond de 5.000 vacatures. In het voordeel van de telling via de site. Maar nu zitten we op een verschil van zo’n 6.500 en dat is toch wel heel erg extreem. Wat is hier toch aan de hand?

De cijfers per site sinds week 3 van dit jaar:

De grote drie: nieuwe vacatures per week, week 3 - 41
Totaljobs zakt ineens onder de 1.000 vacatures. Dat is wel heel erg laag. Tenslotte betekent een dergelijk niveau de terugkeer naar vacacaturevolumes van minder dan 10.000. Laten we maar hopen dat het niet zover komt.

Monsterboard lijkt de ‘aanval’ op Nationale Vacaturebank te hebben ingezet. Blijkbaar heeft Monsterboard de zomerdip definitief achter zich gelaten. Nationale Vacaturebank lijkt rustig door te gaan op een niveau van zo’n 2.300 – 2.500 nieuwe vacatures per week.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Ik denk dat we hier te maken hebben met een bunder opgepompte appels. Maar bedenk dat Monsterboard, in tegenstelling tot de andere 3 sites, geen vacature-aantal toont. Ik leid het aantal af op basis van het aspect Categorie (oftewel functiegroep). En dan krijg je eventuele dubbeltellingen.
   
  Mijn inschatting is dat JobFeed een beter beeld van de werkelijkheid geeft dan de telling op dit aspect