Het gaat niet beter met de economie

credit_cards_delete Elk signaal uit de VS dat het beter met de economie gaat is een  leugen. Dat zal in ieder geval het gros van de werkende Amerikanen beamen. Zij worden evenzeer getroffen door de recessie.

Want de mensen die nog werken doen dit in veel gevallen tegen een lager aantal uren en een gereduceerd salaris. En dan zijn er natuurlijk nog die miljoenen werklozen…

Het Bureau of Labor Statistics, de Amerikaanse CBS, laat zien dat in de afgelopen negen maanden de salarisindex (weekly pay) voor een aantal beroepsgroepen is gedaald. Dat is niet eerder voorgekomen.

Oftewel, we hebben de ongelukkigen die hun baan hebben verloren en we hebben de gelukkigen, die hun baan hebben behouden. Maar dan veelal tegen een lager uursalaris en ook nog eens met minder uren. Count your blessings.

Het gevolg van al deze ellende is dat een herstel van de economie zeer onwaarschijnlijk is. Een herstel van de economie gebeurt op basis van consumentenvertrouwen. Wat zich weer vertaalt in uitgaven van diezelfde consumenten.

En dat gaat niet gebeuren. Allereerst omdat de consumenten geen vertrouwen hebben. Ze zijn met alles wat ze verloren zijn (baan, huis, pensioen) ook het vertrouwen in de Amerikaanse droom kwijt geraakt. Niet verwonderlijk…

En ze hebben nog schulden op hun creditcards. Een schuld die door de banken nu met een veel hoger rentepercentage wordt belast. En ze hebben een huis dat underwater is. Oftewel, waarvan het hypotheekbedrag hoger is dan de waarde van het huis. Het aantal foreclosures voor de zogenaamde prime market is sterk aan het stijgen, terwijl datzelfde getal voor de subprime markt aan het dalen is.

Nee, de Amerikaanse consument gaat voorlopig niet kopen. En de effecten van deze recessie gaat de Amerikaanse economie nog jaren en jaren parten spelen. Want die salarisreducties worden niet zomaar ongedaan gemaakt als het met de economie beter gaat. En werklozen die weer instromen in een baan doen dat veelal tegen een (aanzienlijk) lager salaris dan dat van hun laatste baan.

Oftewel, er is geen enkele serieuze indicatie dat de economie in de lift zit. Er is wel sprake van een gecoordineerde actie van talking heads om te zeggen dat het allemaal beter gaat. Om nou eenmaal te proberen dat consumentenvertrouwen te herwinnen. Maar heel, heel veel consumenten vertrouwen dat niet meer. Omdat ze in hun portemonnee iets heel anders voelen dan wat die rakker op de tv hen probeert te laten geloven.

Geef een reactie

6 Comments
 • Patrick
  says:

  @ marc prima artikel. Als iedereen roept dat het beter gaat maar dit niet waar blijkt, gaat het vertrouwen oplange termijn echt niet toenemen. Sterker nog dan gaat het alleen maar langer duren voordat het echte vertrouwen terug komt. Positieve stemmingmakerij is dezer dagen een slecht lapmiddel.
  @ kuch je wil dus zeggen dat OPEC de olieprijs niet kan beinvleoden door productiebeperking? En onderstaande komt door verandering in vraag ? 
  De olieprijs steeg woensdag licht in New York met 0,3% tot $71,31 per vat voor levering in oktober. De olieprijs is sinds het begin van 2009 met zo’n 60% gestegen. In juli 2008 bereikte de olieprijs een recordniveau van $147,00 per vat.
  Volgen mij zouden we zonder de hoge olieprijs in een regelrechte deflatie zitten.

 • kuch
  says:

  Kijk ook even naar de olieprijs. Welliswaar ten dele omhoog door zwakke dollar, maar toch.

  Zo, positief punt gemaakt op Marc’s hoekje. neener neener

 • Marc Drees
  says:

  @Ivo:
  Nee. Er wordt al veel teveel tijd gegeven aan permabulls. Die over elkaar heen rollen om positieve signalen te geven. Terwijl ze beter weten. Volksverlakkerij waar de traditionele media volgaarne aan meewerken. In mijn kleine hoekje van deze wereld wil ik graag eerlijkheid de boventoon laten voeren. Geen gereutel.
   
  Informed decisions zijn gebaseerd op de moeite nemen om de noodzakelijke informatie tot je te nemen. En op basis daarvan een keuze te maken in relatie tot je eigen situatie. Ik geef nog altijd geen cent minder uit in vergelijking met een jaar geleden. Omdat ik de impact van de recessie niet voel. Maar dat wil niet zeggen dat die er niet is. En daar de ogen voor sluiten omdat het allemaal te grauw is? Onzin.

 • Ivo
  says:

  “Een herstel van de economie gebeurt op basis van consumentenvertrouwen. Wat zich weer vertaalt in uitgaven van diezelfde consumenten.
  En dat gaat niet gebeuren.”

  Vind je het gek als je de nadruk blijft leggen op dit soort items.
  @ Marc: te vaak is het glas bij jou halfleeg in plaats van halfvol, met als resultaat dat de negatieve spiraal wordt doorgezet.
  Probeer het eens positiever te zien en te focussen op de – tot op heden kleine – tekenen van herstel.