De echte economie herstelt niet

voodoo Met uitzondering van Bank of America en Citigroup laten de Amerikaanse grootbanken zeer ferme winstcijfers zien. Is dit een teken dat de economie zich ook daadwerkelijk hersteld? Nee.

De grootbanken maken deze winsten namelijk niet dankzij leningen aan consumenten of bedrijven. Dat zou een teken zijn dat de echte economie aan het herstellen was. Maar helaas…

Nee, die grootbanken maken de gigantische winsten dankzij de inspanningen van de overheid. Waardoor ze geld kunnen lenen tegen zo’n 0% rente. Waarmee ze hun toxische derivaten portefeuille gegarandeerd zien. En laten we vooral de bailout niet vergeten.

Al die kosten worden gedragen door de overheid (lees: de burgers). Terwijl de banken recordwinsten laten zien gaat het banenverlies door en gaan de huisuitzettingen door, wordt Amerika armer en armer en blijft het herstel van de echte economie uit. Sterker nog, dat herstel wordt steeds moeilijker.

Consumenten worden zwaarder belast voor rood staan. Door dezelfde banken die geld bijna gratis kunnen lenen. Van diezelfde consumenten… Bedrijven krijgen nauwelijk leningen en dan alleen tegen garanties waarvoor je vroeger bij de mafia aanklopte.

De ongelijkheid heeft op dit moment obscene vormen aangenomen. Waarbij middeleeuwse toestanden lijken te zijn weergekeerd. Consumenten als lijfeigenen van banken die zich als despoten misdragen, geschraagd door een hersenloze overheid. En wij kijken willoos toe. Vrijwillig machteloos?

Geef een antwoord

1 Comment