UWV WERKbedrijf: de cijfers

Logo en logotype UWV WERKbedrijf Als het CBS met cijfers over de werkloosheid komt kan UWV WERKbedrijf natuurlijk niet achterblijven. En ik dus ook niet, want dan moet daar weer melding van worden gemaakt.

Dit is de essentie van wat UWV WERKbedrijf te melden heeft:

Het aantal niet-werkende werkzoekenden (NWW) steeg in september 2009 zeer licht met 918 (+0,2%) tot 488.667, dat is 6,3% van de beroepsbevolking.

Dat is een zeer beperkte toename. En positief nieuws! Zeker als de blaadjes gaan vallen kunnen we dat wel gebruiken. Een soort van licht-therapie. Nou maar hopen dat met het faillisement van DSB oktober niet ineens een rampmaand wordt.

Hier wat cijfers over het jaar 2009 tot en met september:

 • In de eerste drie kwartalen van 2009 werden bij de vestigingen van UWV WERKbedrijf 190 duizend vacatures ingediend, 18% minder dan in 2008.
 • Er werden dit jaar tot en met september 44 duizend ontslagaanvragen bij UWV ingediend.
 • Het aantal verleende ontslagvergunningen komt uit op 27 duizend, ruim twee keer zoveel als in 2008.

Hoewel het aantal werkzoekers slechts licht stijgt, groeit het aantal WW uitkeringen veel sterker (+7.500). Zou deze toename nou vooral veroorzaakt worden door deeltijd-WW? En hoe lang gaat de Nederlandse overheid dit volhouden?

Geef een antwoord

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Raoul:
  Nee, het CPB heeft de 8% voor 2010 voorspeld. En ‘slechts’ 5,25% voor 2009. Overigens lijkt het er ook niet op dat we die laatste gaan halen, want dit cijfer representeert de gemiddelde werkloosheid over 2009. En tot en met september zitten we daar dus ruim onder.

 • robert
  says:

  ik vraag me wel af of zo lopen op de bewuste foto niet in strijd met de arbo is….. In dat kader had men misschien een andere foto beter kunnen kiezen. Dar zou Schokindustrie wel weer minder blij mee zijn 🙂

 • Raoul van Heese
  says:

  Mooie bijgeleverde foto in de ‘flits’ van het UWV.
  ‘Werknemer balanceert op dwarsligger van de firma SchokIndustrie’. Oog voor detail kan het UWV niet worden ontzegd.
  Die geprognoticeerde 8% (CBS?) wordt technisch gezien, dit jaar niet meer gehaald? Of die lijn moet dadelijk als een streep naar boven.  Toch?