Wall Street vs. Main Street: Bonus

flag_usa Er is in Amerika het nodige te doen om bonussen. En dan natuurlijk vooral de bonussen voor medewerkers bij de grote banken. Je weet wel, die bedrijven die met ontelbare miljarden dollars in leven worden gehouden. Vanwege het too big to fail principe.

Die banken hebben in de afgelopen decennia steeds grote bonussen aan hun medewerkers uitgekeerd. Deze scheefgroei tussen Wall Street en Main Street (iedereen die niet op Wall Street werkt…) wordt treffend in beeld gebracht in onderstaande grafiek:

image
Dat ziet er ‘fraai’ uit…Met het nieuwe millennium is er een echte graaicultuur in Amerika ontstaan. Of laten we zeggen, sinds de Internet bubble.

Bovenstaande grafiek laat dus de gemiddelde groei van salaris en van bonussen zien. Bedenk daarbij dat de gemiddelde medewerker van een grootbank geen astronomische bonus krijgt en het verschil wordt nog veel groter.

Zou die extreme groei van bonussen ook een reden zijn voor de hieronder weergegeven, extreme scheefgroei?

image

Dit geeft een fraai beeld van de groeiende ongelijkheid van inkomens. Waarbij de Y-as het percentage van het totale inkomen weergeeft dat door 0,01% van mensen met een inkomen wordt binnengehaald.

Op dit moment wordt in Amerika dus ongeveer 6% van het totale inkomen verdiend door 0,01% van de mensen. Dat is een verzesvoudiging in vergelijking met eind jaren zeventig.

En de inkomensongelijkheid in Amerika is nog nooit zo groot geweest… Lang leve de bonuscultuur. En het kapitalisme. Beiden leggen een fraaie bom onder onze democratie. Of leven we eigenlijk allang in een oligarchie? Of is het eigenlijk een kleptocratie? Ik hou het op een klepto-oligarchie.

Geef een antwoord