Manpower: wat een absolute baggersite

Logo en logotype Manpower Vandaag ga ik maar eens de nieuwe site van Manpower bezoeken om te zien of ik als werkzoeker niet alleen een fraaie homepage aantref maar ook een fraai zoek- en sollicitatieproces kan doorlopen.

Manpower is de zoveelste uitzender die dit jaar haar site stevig onder handen neemt. Eerdere pogingen van Randstad en Content (in twee stappen) bleken bepaald geen onverdeeld succes. Nu maar hopen dat Manpower hier wat van heeft geleerd…

Ik begin natuurlijk op de homepage, bij de zoekfunctie. En dat ziet er zo uit:

Manpower | Detail homepage, zoekfuctie

Tja, er zijn Nationale Vacaturebank adepten die vinden dat de look van hun site hiermee is gekopieerd. Maar dat vind ik redelijk spijkers op laag water zoeken. Geen enkele site is vrij van reuse, dus ook Nationale Vacaturebank of Manpower niet.

Maar goed, de eerste blunder is al meteen duidelijk. Banen zoeken staat op het tabblad, Vind banen! op de knop. Wat een heerlijke en ontzettend foute inconsistentie. Zet toch gewoon Zoeken of Banen zoeken op die knop. Probeer niet slim te zijn. Daar zit niemand op te wachten.

Op mijn standaard zoekterm account manager wordt geen vacature gevonden, en met die zoekactie kom ik automatisch op het scherm voor Uitgebreid zoeken terecht, wat wel prettig is. Helaas heeft Manpower ervoor gekozen voor consistentie van design in plaats van gebruikersgemak.

Waardoor de zoekknop nu boven mijn extra zoekcriteria staat:

Manpower | Uitgebreid zoeken

Lekker handig…

Probeer overigens niet met trefwoorden te zoeken, want het lijkt er ernstig op dat het zoeken met trefwoorden in het geheel niet werkt.

Zo zien de zoekresultaten er uit:

Manpower | Lijstscherm vacatures
Dit is interessant. Manpower kiest voor een bijzondere presentatie van een lijst met vacatures. Met aan de linkerzijde een aantal kenmerken (Functienaam, Locatie, Contractvorm en Publicatiedatum) en aan de rechterzijde het eerste deel van de vacaturetekst.

Ik vind het creatief maar onpraktisch. Ik moet namelijk nogal veel heen en weer scannen; oftewel het aantal oogbewegingen is onnodig groot.

Ik heb echter wel het gevoel dat Manpower hiermee een vorm heeft gevonden die met de nodige verbeteringen tot een uitstekend alternatief voor het standaard lijstscherm zou kunnnen doorgroeien. Dan moeten wel meer relevante kenmerken (Aantal uur, salaris, opleidingsniveau) erbij gemeld worden.

Overigens is de vacaturetekst natuurlijk een aanfluiting in bovenstaand scherm. Waarom wordt er niet een korte samenvatting gemaakt die past binnen bovenstaand format en de werkzoeker dus direct de informatie geeft die hij/zij nodig heeft. In plaats van hersenloos het eerste stuk van een vacaturetekst te tonen. Een ferme belediging van de werkzoeker!

Op het lijstscherm ontbreken mogelijkheden om het zoekresultaat te verfijnen via facet search. Een gemis, vooral omdat facet search een standaard is geworden die door werkzoekers dus ook als een vanzelfsprekendheid wordt ervaren.

Goed, ik zie een vacature van ING die commerciele tijgers zoekt. Daar ga ik natuurlijk voor:

Manpower | Vacaturepagina

Goed zijn de kenmerken van de vacature boven de vacaturetekst (hier wel met salaris…) en de knop voor direct solliciteren aan de rechterkant.

Rampzalig slecht is de vacaturetekst. Die ongeveer een meter hoog is en dus slechts na eindeloos scrollen volledig is gelezen. Wat een belediging is dit toch in de richting van de werkzoeker!

Een godsgruwelijk luie intercedent heeft de vacaturetekst van de klant even geknipt en geplakt en vervolgens op Internet gedonderd. Onder het motto liever lui dan moe wordt vervolgens elke werkzoeker gedwongen zich een carpaaltunnelsyndnroom te scrollen. Mooie Scrabble woord, maar dat is ook het enige fraaie hieraan.

Intercedent en manager zouden een boete moeten betalen voor dit soort onbeschoft gedrag. En 100 keer deze vacaturetekst helemaal moeten doorlezen, via hun eigen site. Om te ervaren hoe slecht dit is.

O ja; dit staat onderaan de vacature:

Manpower | Detail vacaturepagina
Godverdegodver! Terug naar top om te solliciteren? Als je daar een link kan plaatsen kan je daar toch ook gewoon Solliciteren neerzetten? En hoe moeilijk is het om de knop Solliciteren ook aan de onderkant van de vacaturetekst te plaatsen? Terreur van stompzinnige ontwikkelaars…

Als ik overigens op die link Terug naar top om te solliciteren klik, krijg ik dit te zien:

Manpower | Sessie verlopen, 1
Oftewel, ik was zo lang bezig met het lezen van die vacature dat het Manpower systeem mij er alweer uit heeft geflikkert. Netjes…

Dus maar weer opnieuw dezelfde vacature opgezocht en dit keer direct op de Solliciteer nu knop geklikt. En helaas… ik moet me registreren om mijn sollicitatie te kunnen verzenden. En dat is een nogal uitgebreid registratieformulier. Waarbij op het einde volgende expliciete vraag is opgenomen:

Manpower | Detail registratieformulier

Kijk, dit is nou ontzettend dom. In plaats van uit te leggen waarom Manpower deze vraag stelt krijg je geen enkele uitleg als werkzoeker. Waardoor je je afvraagt waarom Manpower deze vraag stelt. En je er dingen achter kan gaan zoeken die er helemaal niet zijn.

Ook stompzinnig, je moet een Manpower vestiging kiezen. En dat gaat in 3 stappen: eerst moet je een plaatsnaam selecteren vervolgens op de knop Toon vestigingen klikken en als laatste de juiste vestiging selecteren. Ook als er maar 1 vestiging in de plaats aanwezig is:
Manpower | Detail registratieformulier, 2 
Het hele registratieformulier lijkt door een hersendode ontwikkelaar te zijn gebouwd, maar dit spant toch echt de kroon. Vreselijk dom. En het houdt niet op. Want als het me eindelijk is gelukt mezelf te registreren krijg ik dit te zien:

image Een scherm waarbij ik alsnog moet inloggen. Dat is slecht, maar let eens op die knoptekst:

Mijn Manpower login

Die knoptekst moet Login zijn! Sukkels!! Wie is de baas bij Manpower over de knopteksten?

Heeft hij/zij hiervoor doorgeleerd of zo? Doe normaal!

Als ik eenmaal ben ingelogd schrik ik me een hoedje. Want ik blijk nog altijd niet te hebben gesolliciteerd! Ik zou mezelf een derde hernia lachen als dit niet zo ongelofelijk triest zou zijn:

image
En dan is er nog dit:

image

Wat een lachwekkend knoppen festival. En zo duidelijk allemaal… Na enkele minuten puzzelen denk ik er uit te zijn. CV erbij en hup, op de knop Sollicitatie verzenden klikken.

Om vervolgens met onderstaande boodschap te worden geconfronteerd:

Manpower | Sessie verlopen, 2
Die derde hernia is er ondertussen wel ingeschoten. Want ik heb me werkelijk de tranen gelachen om deze onzin. Als je niet binnen 5 minuten reageert wordt je door Manpower uit het sysyeem geknikkerd. Wat een zeldzame bagger!

Oh ja, en ik ben daardoor voor de tweede keer die vacature kwijt waar ik op had willen solliciteren! En als ik inlog en vervolgens naar vacatures ga zoeken, word ik automatisch uitgelogd. Echt waar!

Ik stop ermee, dit is gewoon te erg. Manpower wil gewoon geen kandidaten via haar site. Zoveel is duidelijk!

Conclusie
De site van Randstad is matig, die van Content is slecht maar dit… dit slaat echt alles. Wat een absoluut rampenplan is deze site. De bedenkers en bouwers van deze site moeten zich heel diep schamen. En vervolgens opnieuw beginnen. Want hier is absoluut niets mee te beginnen.

Geef een antwoord

30 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Kim: het feit dat je niet inhoudelijk op de kritiek kan / durft in te gaan en je dan nu moet verschuilen achter een verkiezing geeft mij vooral een idee van jouw kwaliteiten. Men won vanwege de grote stijging van bezoek en sollicitanten, kan je nagaan hoe slecht dat was en hoe geweldig dat had kunnen zijn!

 • Kim
  says:

  Dit artikel had ik onthouden. Deed een beetje zeer. Dus ik vind het nu helemaal geweldig dat Manpower zojuist de Dutch Interactive Award Recruitment gewonnen heeft! Misschien indirect wel naar aanleiding van je scherpe kritiek Marc 😉

 • Michiel
  says:

  @allen,

  Welke blogs worden het meest gelezen?…die met de meest aansprekende titels. Soms over the top, maar in de kern vaak waar. Zoals dit commentaar op de site van Manpower. Ik zou me dus niet zo druk maken over de ’tone of voice’ van Marc, anders heeft Recruitment Matters weinig bestaansrecht, want wordt simpelweg niet meer gelezen…

  …aan de andere kant die discussies vind ik ook wel weer vermakelijk om te lezen.

 • Pieter
  says:

  @Marc
  Je hebt 100% gelijk hoor wat betreft de Manower website. Stompzinnig om een nieuwe website te ontwikkelen en dan het usability aspect volledig te negeren. Voor een paar duizend euro kun je een website op dergelijke punten laten checken door een usability specialist en dat verdien je altijd weer terug! Incompetentie ten top derhalve en reden tot ontslag  voor de verantwoordelijke(n), lijkt me.
  Verder heb je inderdaad wel erg lange tenen… beetje snel beledigd he, vind je zelf ook niet? Laat dergelijke opmerkingen voortaan achterwege en je verhaal komt nog sterker over.

 • kuch
  says:

  Ja Marc we zijn allemaal heel benieuwd of je allemachtig negatief bent, godsgloeiend negatief, bizar negatief, bedroevend negatief of gewoon jezelf.

 • Marc Drees
  says:

  @Jan:
  Ja, ik weet het. Net als Creyfs. Er heerst een vernieuwwoede bij USG…

  De komende dagen kan je mijn ervaringen met zowel Creys als Unique verwachten. IK ben zelf ook heel benieuwd.

 • Jan
  says:

  @marc: in het kader van diverse onderzoeken naar jobsites/sites van grote spelers in de uitzendbranche: unique heeft ook een nieuwe site gelanceerd.

 • Eddy
  says:

  @ Marc

  Als je op nijjij kijkt zie je dat je 1597 berichten heb geplaatst en maar 16 reacties vandaar mijn vraag of je het ook aan Manpower heb gemeld, een vraag die met een simpele ja of nee te beantwoorden was. Maar nee niet door Marc Drees, die verwijst alleen maar naar zijn eigen werk zonder antwoord te geven in dit specifieke geval.

 • Marc Drees
  says:

  @Eddy:
  Voordat je een dergelijke vraag stelt is het misschien een idee om iets verder rond te kijken op deze site. Dan vind je het antwoord in ruime mate. Als je tenminste in staat bent hoofd- van bijzaken te onderscheiden.

 • Eddy
  says:

  @marc

  Wat ik wilde aangeven is dat het wel heel makkelijk is om op je eigen site te klagen over de site van een ander.

  Heb je jouw bevindingen ook gedeeld met Manpower?

  Of ben je alleen aan het “af kraken” geslagen omdat je door de recessie te weinig te doen hebt. En inderdaad een dode link op je pagina is heel wat anders dan een site die gebruiksonvriendelijk in elkaar steekt en schijnbaar ook nog niets eens goed werkt. Wellicht sluit het een het andere niet uit.

  Maar ik ben blij voor je dat je na ruim 15 maanden een niet werkend onderdeel van je site verwijderd, nu maar hopen dat het bij Manpower geen 15 maanden duurt voordat de site goed werkt.

 • patrick
  says:

  Wat een zinnige discussie, maar als ik me niet vergis gaat het bij recruitment matters nu niet echt over het bedrijven index.
  Ik kan me voorstellen dat manpower juist blij is met deze feedback. Zeker als het om de sollicitatie knop gaat, want laten we daar nu net met ze’n allen het geld mee verdienen.

 • Marc Drees
  says:

  @Eddy:
  Ja, volledig met elkaar vergelijkbaar… Ik zou wel even met je onderscheidend vermogen in discussie gaan, daar gaat toch iets formidabel mis.
   
  Overigens heb je ten aanzien van de Bedrijvenindex helemaal gelijk, de button wordt binnenkort gedeactiveerd. Met dank.

 • Eddy
  says:

  @Marc
  Mooi om te lezen hoe kritisch je bent de site van anderen, maar kijk nu eens naar je eigen site!Klik eens op de button bedrijven index? Dan krijg je onderstaande scherm.

  “Een tijdelijke posting
  Laatste update: 13 juli 2008 om 11:38 door Marc Drees 1 stemmen
  Dit is een tijdelijke tekst. Een beschrijving van het eerste bedriijf volgt spoedig!”

  Naast de tekst fout en wel heel erg ruim begrip van tijdelijk posting, ruim 15 maanden.

  De links onder rubrieken werken vervolgens ook niet.

  Dus als je volgend artikel eens zou gaan over de pot verwijt de ketel en wie zich hier schuldig aan maakt vergeet dan niet om recruitmentmatters.nl en Marc Drees hierbij te benoemen.

  Overigens wel aardige artikelen die je schrijft, en nee ik werk niet bij of voor Manpower, maar ben een bankzitter die op zoek is naar werk.

 • Angelo
  says:

  Lollig… ook omdat de eerste titel onder vergelijkbare artikelen hier luidt “Manpower schrijft rode resultaten”. Zou het een iets met het ander te maken kunnen hebben, direct of indirect?
  Mail mij even – ik zoek nog kritische reviewers voor een dergelijke site die in de periode half november – eind december getest gaat worden.