Meeker fabriceert nieuwe hype: The mobile bubble

Mary Meeker Mary Meeker is een analist van Morgan Stanley. Tijdens de Internet Bubble werd zij de Mother of Internet genoemd. En was zij een halfgod in de ogen van beleggers. Waarmee zij (ongewild?) een belangrijke rol had in de absolute hype die binnen de VS ontstond rondom Internet. Met alle gevolgen vandien…

Twee dagen geleden heeft zij een presentatie gegeven op de Web 2.0 Summit. Onder de titel Economy + Internet Trends. Die meer dan de moeite waard is om te bekijken. En dan vooral vanwege de angstaanjagende mix van fictie en werkelijkheid die zij weeft. Met als doel? Investeren in mobiel…

Ik vond zelf het eerste deel van de presentatie het meest interessant. Want die gaat enerzijds in op de positieve ontwikkelingen in de afgeleide economie (financiele indices) en anderzijds (door Meeker eufemistisch Risks genoemd) op de negatieve ontwikkelingen in de echte economie.

Het meest schokkende plaatje was daarbij de mate waarin alle onderdelen van de Amerikaanse economie op dit moment rood staan:

image
Consumenten en bedrijven staan rood tot over hun oren. En kunnen dus geen geld lenen. Wat zegt dit over het herstellend vermogen van de Amerikaanse economie? In een periode dat banken uberhaupt geen leningen verstrekken. Maar volgens Meeker is dit slechts een risk. Morgan Stanley is gek. En Meeker dus ook.

Het technologische deel van de presentatie gaat over de glanzende toekomst van mobiel Internet. Gezien Meekers achtergrond is dit dus de volgende hype/bubble. Voor zover dat nog niet duidelijk was. U bent dus gewaarschuwd…

De presentatie telt 68 slides. Waarvan 4 slides in een bizar klein lettertype. Die niemand leest. Maar waarin Morgan Stanley haar handen schoon wast van enige verantwoordelijkheid. What’s new?

Geef een antwoord

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Jack:
  Zeker niet negeren, integendeel. Mobile wordt groot, groter, grootst. De vraag is met welke devices, op welke termijn en met wat voor soort applicaties. Als je dat weet kan je nu alvast je eigen eiland kopen…
   
  Ook recruitment zal het mobiele platform gaan/moeten omarmen. De eerste pogingen zijn natuurlijk knullig, maar dat is altijd zo. Het wachten is op relevante toepassingen die ook door werkzoekers omarmd gaan worden.

 • Jack
  says:

  Ik had deze PDF gisteren ook gedownload en bekeken, en het was mij te zware kost. Ik stelde mij voor dat dit een Powerpoint-presentatie zou zijn, van 15 minuten, zonder mondelinge toelichting: het ultieme middel tegen slapeloosheid!

  Naast de duizelig makende grafieken en vergelijkingen, leek inderdaad op het laatste deel mobile dé trend te worden. Echter, in één van de slides ook i-mode werd aangehaald, wat in Nederland al vorige eeuw is gestorven en begraven. Maar goed, dat zal wel voor China gelden dan…

  Welke conclusie heb jij hieraan willen verbinden vanuit recruitment? Volledig overstappen op iPhone-apps en Windows Mobile voor de nieuwe recruitment-sites? Of gewoon negeren, en afwachten wat de werkelijke ontwikkeling wordt? Ik wacht in elk geval nog even met grote massa’s Nokia en LG-aandelen kopen…