StepStone komt met resultaten Q3

Logo en logotype StepStone Vandaag kwam StepStone met de resultaten over het derde kwartaal. En hoewel StepStone zelf nogal vrolijk is over de resultaten deel ik niet in de feestvreugde. Want er is mijns inziens bepaald geen reden tot enige vreugde.

Dit is wat StepStone over het derde kwartaal heeft te melden: StepStone has reported a solid third quarter in 2009, despite the summer quarter being a historically weak period, thanks to growing sales in its SaaS (software-as-a-service) business combined with clear signs of stabilisation in its Online business.

Die online business is de vacaturesite, de SaaS business is het ATS, StepStone Solutions. StepStone is heel erg blij over het afgelopen kwartaal; zoveel is duidelijk. Dus wat doe je dan, je neemt een kijkje achter de schermen. En dan schrik je opeens. Want dan blijkt de werkelijkheid toch heel wat minder aangenaam.

Zoals de omzetontwikkeling van de vacaturesite per kwartaal, weergegeven in onderstaande figuur. Hierbij heb ik de omzetgroei/daling van dezelfde kwartalen in twee opeenvolgende jaren met elkaar vergeleken:

Omzetontwikkeling Stepstone vacaturesites

Nou, bij StepStone mogen de kurken misschien knallen, maar ik laat mijn champagne nog even koud staan. Want ik zie slechts een nog altijd groeiende daling. Ook al gaat die daling minder hard dan in voorgaande kwartalen.

Toch durft StepStone het volgende te zeggen: Q3 2009 has brought real evidence that the rapid decline in our Online business, driven by the economic environment, has come to an end.

Maar zie de fraaie bewoordingen: rapid decline en driven by the economic environment. Sluit StepStone decline uit? Nee, maar wel rapid decline. En wat als er een (rapid) decline is door andere oorzaken dan de economic environment? Dan hebben ze het ook nog altijd netjes voorspeld. Corporate speak…

Maar StepStone trekt de stoute schoenen aan. Met de volgende uitspraak: The Company expects Q4 2009 to be the first time since Q1 2008 that it will be able to report quarter on quarter growth in sales of Online products

Ik ben heel benieuwd… Normaal is het 4e kwartaal een goed kwartaal in vacatureland. Maar gaat dat ook dit jaar gebeuren? De eerste weken van oktober voorspellen in ieder geval niet veel goeds.

Ondertussen zie ik dit voor het voortschrijdend jaarvolume aan omzet. De blauwe lijn is de vacaturesite, de rode lijn is het ATS. Bedragen (Y-as) zijn in EUR 1.000:

image
Dat is dus geen fijn beeld. Omzet vacaturesite zakt in elkaar, omzet ATS stagneert. Maar StepStone jubelt vrolijk door.

Ik zal wel te weinig verstand hebben van economie. Of corporate speak. Of beiden…

Geef een reactie

2 Comments