Onzichtbare vacatures en CV’s? De ideale situatie!

recherche internetOnze wereld wordt altijd maar transparanter als gevolg van de toenemende digitalisering van steeds meer onderdelen van ons leven. Die groeiende zichtbaarheid is misschien leuk voor voyeurs maar het is de vraag of recruitment hiermee is gediend.

Mijn antwoord is: Nee. Integendeel. Recruitment is gebaat bij onzichtbaarheid. Of laat ik het anders zeggen: zichtbaarheid met chirurgische precisie.

De huidige situatie
De arbeidsmarkt, in termen van vraag en aanbod, is een buitengewoon inefficiente markt. Werkgevers weten niet hoe en waar ze de juiste medewerkers kunnen vinden, werkzoekers hebben geen idee waar en wanneer er passende banen beschikbaar komen.

Deze inefficientie heeft een bloeiende tussenhandel doen ontstaan van werving- en selectiebureaus, uitzenders, vacaturesites. Die vervolgens allemaal baat hebben bij het in stand houden van die inefficiente markt. Ze verdienen er tenslotte een goede boterham mee.

Maar de werkzoeker en de werkgever schieten er niets mee op. Het elkaar vinden is er niet makkelijker op geworden. Sterker nog, je wordt zowel als werkgever als werkzoeker continu lastig gevallen door die tussenhandel. Die colportage technieken hebben de tussenhandel en vacaturesites een slechte naam gegeven. En deels natuurlijk volledig terecht.

De vraag is alleen, hoe faciliteer je nou het contact tussen werkgever en werkzoeker zonder colporteurs? Het antwoord is simpel. Door vrijwel onzichtbaar te worden. Als werkgever en als werkzoeker.

Het principe
Het begint simpel. Als werkzoeker heb ik een rijk profiel dat mijn kennis, ervaring en wensen uitstekend beschrijft. Maar daarnaast heb ik de mogelijkheid om drie criteria in te stellen:

 1. Mijn zichtbaarheid
 2. Het moment van zichtbaarheid
 3. De mate van zichtbaarheid

1. Mijn zichtbaarheid
Dit criterium geeft aan voor wie (lees: voor welke vacatures) ik zichtbaar ben. En jawel, dan gaat het over matching. Want ik wil bijvoorbeeld alleen zichtbaar zijn voor vacatures die voor 95% aan mijn eisen/wensen voldoen.

2. Het moment van zichtbaarheid
Dit criterium geeft aan wanneer de vacature (lees: werkgever) mij kan ‘zien’. Oftewel, als de vacature voldoet aan mijn eerste criterium, kan de werkgever mij dan al zien. Of blijf ik alsnog onzichtbaar voor die werkgever.

3. De mate van zichtbaarheid
Dit criterium geeft aan met welke informatie ik zichtbaar ben als ik ervoor kies op zichtbaar te zijn. Zo kan je ook als je zichtbaar wordt nog bepalen welke gegevens je wilt delen met een werkgever.

Deze redenatie geldt natuurlijk voor een werkgever (lees: vacature). Ook hier kan de zichtbaarheid, het moment en de mate daarvan volledig naar eigen behoefte worden ingesteld.

En doordat van beide kanten die zichtbaarheid wordt ingesteld zal je elkaar slechts vinden bij een ‘ideale match’. De rest blijft onzichtbaar. Geen keuze uit 100, maar een keuze uit 2 of 3.

Je kan die chirurgische precisie natuurlijk vermindere door je eigen zichtbaarheid groter te maken. Meer keus, maar ook meer colportage. De vrijheid is echter aan de werkzoeker of de werkgever om daarvoor te kiezen, niet om het opgedrongen te krijgen. Een groot verschil…

De ideale situatie
Voor mijn geestesoog verschijnt een vacaturesite waar je niets kan zien. Uitsluitend door je CV of vacature in te voeren of te importeren worden eventueel vacatures zichtbaar. Hetzelfde geldt in omgekeerde zin voor werkgevers die vacatures moeten invoeren.

Werkgevers en werkzoekers vinden elkaar zonder frictie of ruis van tussenhandel. Maar moeten daar wel enige moeite voor doen. Als ze dat willen tenminste.

En het kan worden gerealiseerd. We hebben alle technologische componenten om dit te bouwen. Nu nog de wil.

Geef een antwoord

8 Comments
 • Joep van Abeelen
  says:

  @Marc: Een fatsoenlijke vertical weet natuurlijk wanneer het een vacature van het bedrijf zelf betreft en wanneer het gaat om een bemiddelaar. Het gaat echt om onzin filteren en de rest echt matchen. Zo gericht mogelijk.

 • Marc Drees
  says:

  @Joep:
  Natuurlijk zijn er werkzoekers die veel keus willen hebben. Net zoals er werkzoekers zijn die weinig vacatures zouden prefereren. En bijna alle werkzoekers willen niet lastig gevallen worden door bedrijven die weliswaar geen baan hebben, maar wel graag die werkzoeker willen bemiddelen.

  En dit kan je dus ook keurig van toepassing laten zijn op werkgevers. Echte werkgevers dus.

  Oftewel het een kan zonder het ander. En perceptie is zeker moeilijk te veranderen.

 • xavier van loon
  says:

  hmmm volgens mij bestaat een dergelijke site al, als je bijv op monsterboard criterias invult dan zoekt de zoekmachine op alleen die criterias.
  Ook kun je ervoor kiezen anoniem op een vacaturesite te staan waardoor je wellicht wat SPAM binnen krijgt maar die kun je vervolgens ook filteren en negeren.

  Zon vacaturesite waar je niets kan zien blijft technologie dus valt natuurlijk makkelijk te manipuleren. Ik denk dat dit idee geen echte toegevoegde waarde gaat leveren, net als bijv een site waar alleen directe werkgevers op mogen publishen.

 • Jolande de Ruijter
  says:

  Ik denk dat dit idee geen navolging zal krijgen ivm SEO:
  Ik heb geen verstand van internet etc, maar ik denk dat informatie die na inloggen (want na inloggen kun je pas matchen)  pas zichtbaar wordt, niet geindexeerd kan worden door google.

 • Joep van Abeelen
  says:

  Leuk plan, en vanuit de techniek bezien natuurlijk een bijna ideale situatie. Ik vraag me echter af of je er de eindgebruiker me van dienst bent. Zowel werkzoekers als werkgevers willen kiezen uit een groot aanbod als het aanbod aan vacatures/mensen klein is zullen ze eerder gaan voor een concurreerend systeem dat meer resultaten biedt. Mensen willen altijd meer. Niemand wil een technisch mooie applicatie bouwen die niet van de grond komt omdat de resultaten qua volume tegenvallen.
  In mijn optiek is het veel verstandiger om de matching erg goed te doen en te komen tot 2-3 resultaten die bijzonder goed matchen obv je bovenstaande criteria maar dan vervolgens wel alle minder goed passende matchen tonen zodat je nog opties hebt als zoeker als die paar perfecte matches toch niet perfect zijn/blijken.
  Het model wat je beschrijft is een probleem voor mensen die aan de slag willen in sectoren waar niet veel werk is. Zij vinden geen resultaten. Je zou ze moeten stimuleren in de breedte te zoeken, doorklikmogelijkheden, maar dan wel met iedere keer een hele goede match.

 • Huub Zijlstra
  says:

  Sinds begin oktober proberen wij op Kiesjewerkgever.nl een soortgelijke situatie te creeren. Na het maken van een drietal testen (cultuur, competenties en persoonlijkheid) krijgen studenten en young professionals te zien welke vacatures het best bij hen passen. Naast de testen spelen ook harde eisen als opleiding, werkgebied en branche een rol.
  We zijn in volle ontwikkeling en denken hiermee de goede weg in te hebben geslagen om de markt transparanter te krijgen voor zowel werkgevers als werkzoekenden.

 • Banentop
  says:

  @marc, Leuk geschreven stuk maar hoe zie jij die match tot stand komen; Door middel van competenties of dat er gematcht word op trefwoorden, regio’s. Als persoon X al jaren werkzaam is als Commercieel medewerker, maar nu richting de zorg zou willen, wat niet blijkt uit zijn CV/ competenties. hoe krijgt hij dan wel zorg vacatures te zien?