Monsterboard vs. Nationale Vacaturebank: 3e kwartaal

boxing_gloves_red Het derde kwartaal van 2009 ligt alweer geruime tijd achter ons, maar vandaag heb ik eindelijk de tijd om de twee giganten van Nederland met elkaar te vergelijken:  Monsterboard en Nationale Vacaturebank.

En die vergelijking valt bepaald in het nadeel van Nationale Vacaturebank uit. Want ondanks al hun marketing getoeter over de grootste, de beste, etc. blijkt deze site gewoon de mindere van Monsterboard te zijn. Alleen op bezoekersaantallen geeft Nationale Vacaturebank de ander het nakijken. Maar dat is zeker niet genoeg!

Het 2e kwartaal
Hoe zag het 2e kwartaal er ook alweer uit? Nou, zo:

Q2 2009 cijfers Monsterboard en Nationale Vacaturebank

Met als conclusie:
Monsterboard is nog altijd de leader of the pack. Maar Nationale Vacaturebank lijkt angstig dichtbij te komen. Mogelijk is deze laatste site in staat om in het 3e kwartaal de koppositie over te nemen.

Het 3e kwartaal
Het afgelopen kwartaal laat de volgende aantallen zien:

Q3 2009 cijfers Monsterboard en Nationale Vacaturebank

Nationale Vacaturebank heeft wederom de hoogste bezoekcijfers, hoewel het verschil ten opzichte het vorige kwartaal iets kleiner is geworden. Op alle andere gebieden is Monsterboard de duidelijke winnaar

Het is daarbij aardig om het rendement van beide sites te vergelijken, dat geeft tenslotte een zuiverder beeld van de verschillen van de effectiviteit van de sites op basis van de eigen bezoekersaatallen

Rendement
In een drietal figuren laat ik het verschil in rendement tussen Monsterboard (blauw) en Nationale Vacaturebank zien:

 1. Aantal bekeken vacatures per bezoek
 2. Percentage registraties (ob.v. bezoekersaantal)
 3. Percentage achtergelaten CV’s (o.b.v. bezoekersaantal)

Aantal bekeken vacatures per bezoek
Voor de afgelopen drie kwartalen is dit het beeld voor het aantal bekeken vacatures per bezoek:

Vergelijking Monsterboard - NVB, Q1 - Q3 2009, bekeken vacatures per bezoek
Monsterboard heeft dus een consequent hogere conversie van het aantal bekeken vacatures per bezoeker.

Percentage registraties (ob.v. bezoekersaantal)
Dit verschil ziet er zo uit:

Vergelijking Monsterboard - NVB, Q1 - Q3 2009, Percentage registraties (ob.v. bezoekersaantal)

Beide sites laten een neergaande lijn zien in dit percentage. Mogelijk als gevolg van de recessie is het herhaalbezoek op beide sites toegenomen ten opzichte van het percentage nieuwe bezoekers. Maar er kunnen ongetwijfeld andere verklaringen zijn voor deze daling.

Hoe dan ook, Monsterboard laat een duidelijk hoger rendement zien op dit criterium.

Percentage achtergelaten CV’s (o.b.v. bezoekersaantal)
Tja, hier is een gigantisch verschil te zien:

Vergelijking Monsterboard - NVB, Q1 - Q3 2009, Percentage achtergelaten CV’s (o.b.v. bezoekersaantal)
Hoewel Nationale Vacaturebank iets groeit en Monsterboard licht daalt is het gat tussen beide sites op dit criterium werkelijk gigantisch.

Conclusie
Nationale Vacaturebank moet op rendement nadrukkelijk de eer aan Monsterboard laten. Slechts op bezoekersaantallen sleept de site een troostprijs in de wacht. Maar het lijkt er toch zeer sterk op dat Monsterboard op alle andere terreinen haar zaakjes beter voor elkaar heeft. En dat zijn toch de zaakjes waar het om gaat…

Geef een reactie

13 Comments
 • Jan Willem
  says:

  @ Marc: Verder ben ik wel even benieuwd wat de definitie van een nieuw CV is: een volledig nieuw CV, of telt een ge-update/gerefreshed CV ook mee? Is dat bij jou bekend hoe dat zit? Ik weet dat bij NVB er alleen over volledig nieuwe CV’s in een periode wordt gerept…..

 • Jan Willem
  says:

  @ Marc, mooi, dan is dat helder! 😉
  On topic: Nee, bij NVB kun je inderdaad maar 1 CV uploaden, bij MB max. 5 en ik heb ooit vernomen van een ex-marketeer van MB dat 15 tot 20% meer dan 1 CV op MB heeft.

 • Marc Drees
  says:

  @John:
  Als je door meer vacatures via het lijstscherm met vacatures gaat telt dit niet als bekeken vacatures. Het gaat om het bekijken van een vacaturepagina.
   
  Ten aanzien van het plaatsen van meerdere CV’s kan je een punt hebben. Maar kan ik dat niet bij NVB? (Ik ben een beetje lui en heb geen zin om dat nu te checken…)

 • John de Goede
  says:

  Kun je bij Monster niet 5 CV’s upoaden?
  Zo krijg je natuurlijk altijd kromme cijfers…

  En nog iets… als ik nog eens kritisch mag zijn over Monster.
  Als ik een leuke baan zoek, moet ik inderdaad meer banen doorscrollen.. omdat het zoekresultaat maar ‘zo zo’ is… dat verklaard misschien het aantal bekeken vacatures.
  Bij NVB (en andere jobboards) heb ik een beter zoekresultaat.

 • Jan Willem
  says:

  @ Marc: Beetje jammer dat iemand mijn naam hier misbruikt voor de eerste reactie in dit topic…. Ik ben dat dus NIET! Marc, jij kunt ongetwijfeld aan opgegeven emailadres zien dat dit iemand anders is?

 • Marc Drees
  says:

  Jan-Willem:
  Ik bepaal het aantal vacatures op basis van het onderdeel Categorie. Dat doe ik omdat Monsterboard het totale aantal vacatures niet laat zien. En er zit een groot verschil tussen het aantal vacatures en dat wat JobFeed laat zien. Maar ik weet niet wat ik daarvan moet vinden. Anders dan: vreemd.
   
  Dat maakt Monsterboard nog geen manipulator van aantallen. En laten we eerlijk zijn, de informatie die Nationale Vacaturebank recent heeft verspreid kan keurig in de categorie misinformatie worden geplaatst. Dus als er 1 partij is die creatief met aantallen omgaat is het Nationale Vacaturebank wel.
   
  Ik heb geen reden om aan te nemen dat Monsterboard of Nationale Vacaturebank de maandelijkse/kwartaalcijfers manipuleert. Ik hoop het evenmin, want dat zou wel heel erg droevig zijn. En tot het absolute tegendeel is bewezen ga ik daar niet van uit.

 • michel
  says:

  hoi marc,

  heel iets anders:ik zag je naam voorbij komen op orangejob.nl,van Matthijs Boksteijn.

  Moet je nu zijn naam eens googlen,sta je versteld van wat je leest.

  gr michel

 • SalesProfs
  says:

  Ik dacht. Ik wacht een keer een paar uur met een reactie….
  Marc, je hebt duidelijk meer actieve volgers nodig op twitter.  OF ! je moet een paar uur wachten met posten. Sorry ik kan niet altijd meer de eerste zijn. Ik heb er de kracht niet voor. 🙂

  Ok inhoudelijk.

  1 Elke recruiter weet dat de CV kwaliteit van monster veel beter is dan die van NVB zover geen nieuws!

  2. De bezoekersaantallen komen door de marketing op kleine bedrijfjes (reclame: zoek je een slager)  en het meerekenen van recruiters. (heb ik al eerder over gepost) niet erg maar wel waar!

  3, Monsterboard heeft zijn zaken voor kandidaten zeker beter voor elkaar, echter is het niet zo dat je beter kunt adverteren op monster. als ik een MKB bedrijf (hee dat ben IK!  Puntje jammer ik ben W&S en de NVB wil geld van me! ) was zou ik eerder op NVB adverteren met mijn vacature.  Niet dat ze zo goed zijn, maar meer omdat ze beter zijn in dat soort functies. Ik denk dat ze met opzet adverteren voor slagers op tv omdat hun business model anders moet worden. Dus als je een slager of een bakker zoekt! ga naar NVB. zoek je een B2B prof ga naar………….

 • Jan Willem
  says:

  En wat als de aantallen die Monsterboard communiceert niet kloppen ? Monsterboard beperkt altijd kunstmatig het zoekresultaat op 5.000. Hierdoor valt niet te controleren of de aantallen van Monsterboard wel juist zijn.
  Als je kijkt naar de onderzoekjes hier over aantallen vacatures, dan kan ik nou niet echt zeggen dat de aantallen die monsterboard communiceert conservatief zijn: het aantal zit telkens fors hoger dan de meetresultaten van jobfeed, dus waarom zouden de cijfers of cv plaatsingen wel juist zijn ?