Het gaat heel, heel erg slecht met onze uitzenders!

grave Het kan weinig bezoekers van deze blog zijn ontgaan dat vandaag USG met de kwartaalcijfers naar buiten is gekomen. Met onder meer een positief verhaal van de CEO (Rob Zandbergen), wat naadloos door het gros van het journaille wordt overgenomen.

CEO’s, financieel analisten en  economisch journalisten lijken daarbij collectief aan een speciale vorm van geheugenverlies te lijden. Waardoor informatie van meer dan 1 jaar geleden compleet is vergeten. De hoogste tijd voor enig historisch perspectief!

Laat ik eerst eens beginnen met de cijfers van de ABU. Die per 4- wekelijkse periode de mutatie van het volume aan uitzenduren publiceert. Het betreft de mutatie in procenten ten opzicht van dezelfde periode van het vorige jaar.

Onderstaande grafiek toont deze mutaties, waarbij in het groen de mutaties in 2009 worden getoond, tot en met periode 9 (wat min of meer overeen komt met september). In rood worden de mutaties van de laatste 4 perioden va 2008 getoond:

ABU: mutatie uitzenduren periode 10 2008- periode 9 2009
Als je deze grafiek ziet is het in een oogopslag duidelijk. Periode 5 was het ergst, maar het gaat weer beter. Stop! Dat is een denkfout, hoewel een hele begrijpelijke. Deze grafiek toont namelijk geen absolute getallen maar de mutatie van het volume aan uitzenduren ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar.

Laat deze informatie even goed doordringen.

Goed, om bovenstaande grafiek dus juist te interpreteren moet je eigenlijk ook de cijfers van voorgaande jaren betrekken. En dat is precies wat ik heb gedaan in onderstaande grafiek:

ABU: mutatie uitzenduren periode 1 2007 - periode 9 2009

Jawel, het wordt al een stuk ingewikkelder. En dan laat ik slechts de mutatie van het volume aan uitzenduren over de eerste 9 periodes van de laatste drie jaar zien .

Begint het al te duizelen? Probeer maar eens de mutatie van dit jaar te relateren aan dezelfde periode in de voorgaande 2 jaar jaar. Da’s niet echt lekker, ik krijg er in ieder geval een bonkende hoofdpijn van.

Daarom doe ik iets heel simpels. Ik tel de 13 periodes van 2007 bij elkaar op en deel die door 12. Daar komt 5,6% uit. Dat is dus de gemiddelde mutatie in uitzenduren per maand in 2007 vergeleken met 2006.

Is iedereen er nog? Mooi.

Want nu schuif ik 1 periode op en maak ik dezelfde berekening. Dus van periode 2 van 2007 tot en met periode 1 van 2008. Daar komt 3,9% uit. Dat is dus de gemiddelde mutatie in uitzenduren per maand van periode 2 (2007) tot en met periode 1 (2008) vergeleken met dezelfde periodes in 2006/2007.

Ik weet het, dat klinkt al meteen een stuk enger. Maar het wordt duidelijker als ik het resultaat laat zien nadat ik dit proces heb herhaald tot en met periode 10 (2008) – periode 9 (2009):

Mutatie uitzenduren periode 1 2007 - periode 9  2009
Dit is dus een meerjarig beeld op basis van een voortschrijdend maandvolume. Dit geeft een veel begrijpelijker beeld van de verandering in het volume aan uitzenduren.

Ik begrijp deze grafiek (denk ik). En ik schrik me een lekke hartklep. Want dit is bepaald een verontrustend plaatje. Ziet iemand bijvoorbeeld een stabilisatie? Ik niet. Ik zie slechts 18 achtereenvolgende periodes waarin het volume aan uitzenduren krimpt. En 18 achtereen volgende periodes waarin dat volume steeds harder krimpt. En dat is precies wat er gebeurt.

Oftewel, het gaat heel, heel erg slecht met de (grote) uitzenders in Nederland! Als je tenminste iets verder terugkijkt dan tot het 3e kwartaal van 2008. Want in een meerjaren perspectief is er geen enkele reden tot optimisme. Eerder het tegenovergestelde.

Het zou me niets verbazen als stiekem de stormbal bij USG is gehesen. Al geruime tijd geleden. En niet alleen bij USG…

Geef een reactie

3 Comments